SAA1 ve TNF-alfa allellerinin Türk ailevi akdeniz ateşi hastalarında amiloid gelişimi üzerine etkisi
Serum amyloid A1 and tumor necrosis factor-alpha alleles in Turkish familial mediterranean fever patients with and without amyloidosis
- Tez No: 129632
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Serum amiloid A, tümör nekroz faktör alfa, ailevi Akdeniz ateşi, amiloidoz 31, Serum amyloid A, tumor necrosis factor alpha, familial Mediterranean fever, amyloidosis 32
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Serum Amiloid A 1 ve Tümör Nekroz Faktör Alfa Ailelerinin Türk Ailevi Akdeniz Ateşi Hastalarında Amiloid Gelişimi Üzerine Etkisi Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA)'nin major komplikasyonu amiloidoz gelişimidir. Amiloidoz gelişimini ve hastalığın fenotipik varyasyonlarını açıklayabilmek için AAA geni (MEFV) mutasyonları, bazı bilinmeyen çevresel faktörler ve/veya diğer genetik modifiye edici faktörlerin rolü çalışılmaktadır. Serum Amioid A, amiloidin serum prekürsörü olup üretimi TNF-cc başta olmak üzere çeşitli inflamatuar sitokinler tarafından uyarılmaktadır. Bulgularımız, Türk AAA- amiloidoz hastalannda, SAAla sıklığının, amiloid gelişmemiş AAA hastalan ile karşılaştırıldığında daha yüksek olduğunu ortaya koymakla beraber bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Diğer taraftan, AAA-amiloidoz hastalan ile amiloidoz gelişmeyen AAA hastalarında SAAla homozigositesinin sıklığı sırasıyla %55.5 ve %30.8 olarak bulunmuştur. Bu fark istatistiksel olarak anlamlı olup, SAAla homozigositesi, amiloid gelişimi açısından 2,5 kat risk artışı getirmektedir. TNF-a-308 A alleli (TNF2) taşıyıcılığı açısından kontrollerle amiloid gelişen veya gelişmeyen AAA hastalan arasında herhangi bir fark bulunmamıştır. Ancak, AAA- amiloidoz grubundaki bütün TNF-a -308 G/A heterozigot taşıyıcılarının (n=6) aynı zamanda SAAl-aa homozigot bulunması dikkat çekicidir. Bu polimorfizmlerin AAA hastalarında amiloid gelişimi ile ilişkisinin ortaya konabilmesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Serum Amyloid A 1 and Tumor Necrosis Factor- alpha alleles in Turkish Familial Mediterranean Fever patients with and without amyloidosis Amyloidosis is the major complication of Familial Mediterranean Fever (FMF). The influence of FMF gene (MEFV) mutations, unknown environmental factors and/or other genetic modifiers are likely to explain the phenotypic variations of the disease and the development of amyloidosis. Serum Amyloid A is the serum precursor of amyloid whose production is induced by inflammatory cytokines including TNF-oc. Our data on SAAloc frequency in the Turkish FMF-amyloidosis patients revealed a higher frequency when compared to FMF patients without amyloidosis, but the difference was not statistically significant. On the other hand, the distribution of SAAla homozygosity among FMF-amyloidosis patients and FMF patients without amyloidosis was found to be 55.5 % and 30.8 % respectively. The difference was statistically significant revealing a 2.5 fold risk for the occurrence of amyloidosis. There was no significant difference between the controls and FMF patients with and without amyloidosis for the carriage of TNF-a-308 A allele (TNF2). It is worth noting that all the TNF-oc -308 G/A heterozygous carriers (n=6) in the FMF-amyloidosis group had SAAl-aa. In order to determine the importance of these polymorphisms in the development of amyloidosis in FMF patients, much more investigation needs to be done.