Akut lenfoblastik lösemi L2 morfolojisi ile myeloid antijen pozitifliğinin ilişkisi
- Tez No: 129647
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ CANPOLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Akut lenfoblastik lösemi, L2 morfolojisi, monoklonal antikorlar, myeloid antijen pozitifliği. VI, Acute lymphoblastic leukemia, L2 morphology, monoclonal antibodies, myeloid antigen positive. vn
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Bu çalışma, Çocukluk çağı akut lenfoblastik lösemide FAB sınıflamasına göre L2 morfolojisine sahip olgularda myeloid antijen pozitifliğinin (CD13, CD14 ve CD33) ne sıklıkta rastlandığı ve ilk tam anında myeloid antijen pozitifliği(My+) ile klinik ve laboratuar özelliklerin ilişkisinin olup olmadığının araştırılması amacı ile yapılmıştır. Çalışmaya akut lenfoblastik lösemi tanısı konan L2 morfolojisine sahip 38 olgu ve Ll morfolojisine sahip 73 olgu olmak üzere toplam 111 çocuk olgu dahil edilmiştir. Hastalardan kemik iliği aspirasyonları ile alman örneklerden Akım sitometri ile Monoklonal antikorlar çalışılmıştır. Metod olarak Fluorescein-isothiocyanate (FTTC) conjugated antikorları kullanılmıştır. Hücre süspansiyonlarındaki CD2, CD7, 12, CD 19, CD20, CD10, CD24, C D33, CD14, CD13, CD41, CD56, CD25 monoklonal antikorların blast populasyonu (lenfosit kapısı) içerisindeki yüzde değerleri saptanmıştır. Tüm olgular (73 ALL-L1 ve 38 ALL-L2) değerlendirildiğinde ALL-L1 grubunda 28(%38.4) olguda bir my+ iken, ALL-L2 grubunda 20(%52.6) olguda bir my+ saptanmış olup, istatistiksel olarak fark bulunamamıştır(p>0.05). İlk tam anında organomegali ile de My+ arasında ilişki saptanamamıştır(p>0.05) Sonuç olarak ALL L2 morfolojisine sahip olgularda myeloid antijen sıklığına biraz daha fazla rastlanılmasına rağmen her iki grup arasında istatistiksel fark bulunamamıştır(p>0.05).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study is done to investigate the frequency of myeloid antigen existence ((CD 13, CD14 and CD33) in morphological L2 cases according to FAB classification of L2 in childhood acute lymphoblastic leukemia. A total of 1 1 1 infant cases is included in this study, 38 cases of acute lymphoblastic leukemia with L2 morphology and 73 cases with LI morphology. Monoclonal antibodies are studied with flow cytometry on samples which are collected from the patients via bone marrow aspirations. Fluorescein-isothiocyanate (FTTC) conjugated antibodies are used as methods. Percentage of CD2, CD7, 12, CD19, CD20, CD10, CD24, C D33, CD14, CD13, CD41, CD56, CD25 monoclonal antibodies in cell suspensions with respect to blast population (lymphocyte door) are determined. After evaluating all cases (73 ALL-LI and 38 ALL-L2), one My+ is found in 28 cases (%38.4) in ALL-LI group and one My+ is found in 20 cases (%52.6) in ALL-L2 group, which does not lead to any statistically significant (p>0.05). Also no concrete relation has been determined between organomegaly and My+ during initial diagnosis. (p>0.05). As a result, no statistically significant has been found between two groups, although frequency of myeloid antigen in ALL L2 morphology cases are encountered slightly more.