Çocuklarda besin allerjisi tanısında farklı tanı yöntemlerinin etkinliği
The efficiency of different diagnostic methods in children with food allergy
  1. Tez No: 129648
  2. Yazar: GÜLBİN BİNGÖL KARAKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVAL GÜNEŞER KENDİRLİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: childhood, diagnostic evaluation, food allergy VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Alerji-İmmünoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Besin allerjisi çok eski yıllardan beri tanımlanmıştır, farklı sistemlerde farklı mekanizmalarla bulgulara yol açabilmektedir. Besin allerjisi çocukların ortalama %5'ini, erişkinlerin ise %2'sini etkilemektedir. Besin allerjisi tanısında farklı testlerin etkinliği üzerinde çalışmalar giderek artmaktadır. Öykü ve fizik inceleme yanında deri prick testi (SPT), spesifik IgE, atopik dermatitli olgularda patch test (APT) ve yükleme testleri tamda en sık kullanılan testlerdir. Çift kör plasebo kontrollü besin yükleme testleri (DBPCFC) ise halen tamda“ altın standart”olarak kabul edilmektedir. Biz bu çalışmada besin allerjisi olan olgularda farklı tam testlerinin etkinliğini karşılaştırmayı ve yükleme testi ile gerçek besin allerjisi olan olguları saptamayı, bunun yanında reaksiyonların oluşma zamanını, bunun diğer testlerle ilişkisini ve yükleme sonrası oluşan bulgulara göre hastalığın uygun tedavisi ve prognozunu belirlemeyi planladık. Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Allerji - immünoloji Bilim Dalı'nda besin allerjisi tanısıyla izlenmekte olan 121 olgu alındı. Olguların yaşlan 4 ay ile 12 yaş arasında değişmekteydi (3.89 ± 2.39 ) ve 65'i (% 53.7) erkek, 56'sı (% 46.3)kız idi. Tüm olgular besin allerjisi yönünden sorgulandı. Öyküde besin allerjisi saptanan olguların serum immünglobülin, total eozinofil, phadiatop, besin spesifik IgE düzeyleri incelendi. Çalışma grubunun tümünde deri prick testi (SPT), atopik dermatitli olgularda yama“patch”test (APT) yapıldı. Öyküde besin allerjisi olan veya deri testi ve/veya spesifik IgE ile besin allerjisi saptanan tüm olgulara yükleme testi yapıldı. Yüzmirbir olguya farklı allerjenlerle 161 yükleme testi yapıldı ve 76 olguda (%47.2) test pozitif bulundu. Yükleme sonuçlan besin allerj enlerine göre değerlendirildiğinde inek sütü ile 75 olgunun 37'sinde (%49.3), yumurta ile 20 /43 olguda (%48.8), buğday ile 7/18 olguda (%38.8), kakao ile 5/10 olguda (%50), fıstık ile 4/10 olguda (%40), mısır ile 2 olguda (66.6), pirinç ile 1 olguda (%50) pozitif reaksiyon saptandı. Tüm yükleme testlerinde en sık karşılaşılan bulgular solunum sistemi ( rinit veya astım) ile ilgili bulgulardı (%26.7). Olguların 41 'inde (% 25.4) deri bulgulan (atopik dermatit/ürtiker), 37'sinde(%22.9) astım bulgulan (solunum sıkıntısı, öksürük, wheezing), 6'sında (%3.6) rinit veya konjunktivit bulgulan, 7'sinde (%4.3) GIS bulgulan saptandı. Besine bağlı reaksiyonları n 34'ü (% 56.7) erken dönemde, 10'u (% 16.7) geç dönemde gelişti. 16 (%26.6) olguda kombine (erken + geç)reaksiyon oluştuğu gözlendi.Biz çalışmamızda yükleme testlerini altın standart aldığımızda SPT'in duyarlılığını %93.4, özgüllüğünü %40, pozitif prediktif değerini (PPD) %72.4, negatif prediktif değerini (NPD) ise %78.3 olarak bulduk. Spesifik IgE'nin duyarlılığını %94.7 özgüllüğünü %35.5, PPD %71.2, NPD'ini ise %80, APT için bu değerleri sırasıyla %54.5, %97.2, %94.7, ve %70 olarak bulduk. Erken dönemdeki sonuçları SPT ve spesifik IgE ile, geç dönem sonuçlan ise daha çok APT sonuçlan ile uyumluydu.. Prick deri testi ve spesifik IgE'nin (+++) ve üzerinde olması sınır değer alınıp olgular tekrar incelendiğinde yükleme testinin SPT'in (+++) ve üzerinde olduğu 43 olgunun 38'inde (%88.3), spesifk IgE için ise 45 olgunun 38'inde (%84.4) pozitif olduğu bulundu. Buna göre SPT için duyarlılık ve özgüllük sırasıyla %100 ve %93.9, PPD ve NPD %88.3 ve %10Q olarak hesaplandı. Spesifik IgE için ise bu değerler sırasıyla %100, %93.3,%100 ve % 84.4 olarak bulundu. Sonuç olarak biz çalışmamızda yükleme testini %47.2 oranında pozitif bulduk. Literatürden farklı olarak solunum sistemi bulgulan ilk sırada yer almaktadır. Bu da besin allerjisi olan olguların astım veya rinit tanısı olmasa bile solunum sistemi bulgulan yönünden yakından izlenmesi gerektiğini düşündürmektedir. Tamda kullanılan testleri değerlendirdiğimizde biz de benzer olarak erken dönemde SPT ve spesifik IgE'nin, geç dönemde ise APT'in daha değerli olduğunu saptadık. Ayrıca SPT ve spesifik IgE'nin (3+)'in üzerinde olması durumunda testlerin etkinliği artmaktadır. Bu durumda yükleme testlerinin acil olarak yapılmayabileceğini düşünmekteyiz. Ancak oluşacak semptomların belirlenmesi ve buna göre gerekli önlemlerin alınması açısından yine de yükleme testlerinin eski önemini koruduğu ve vazgeçilemez tam yöntemleri arasında yer alması gerektiği görüşündeyiz. Anahtar sözcükler : besin allerjisi, çocuk, tanı yöntemleri VI
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The efficiency of different diagnostic methods in children with food allergy Food allergy affects approximately 5% of children and accounts for a broad spectrum of disease with significant morbidity. Different methods have been used in the diagnosis. In this study we aimed to investigate the efficiency of different diagnostic methods in children with food allergy. A total of one hundered and twenty one food allergic children that were on follow up in Çukurova University, Pediatric Allergy-Immunology Division were enrolled to fhe study. There were 65 boys (53.7 %) and 56 girls ( 46.3 %) with a mean age of 3.89 ± 2.39 years, ( ranging from 4 months to 12 years). Skin Prick Test (SPT) and spesific IgE against cow's milk, egg, wheat, peanut, cacao, rice were performed in all patients. Atopic Patch Test (APT) was assesed with cow's milk, egg and, wheat in 46 children with atopic dermatitis. One hundered and sixty one food challange were conducted ( Of the total challange, 39 were open challange and 122 were DBPCFC) and positive challange was observed in 76 children (47.2 %). A positive response was found for milk in 37 of 75 milk allergic children (49.3%), egg in 20/43 (48.8%), wheat in 7/18 (38.8%), cacao in 5/10 (50%), peanut in 4%10(40%). Respiratory symptoms ( asthma and/or rhinitis symptoms) were the most common symptoms occured during food challange, with in 43 cases (26.7%). As the second most common symptoms skin symptoms( atopic dermatitis and urticeria) were observed in 41 patients and 7 patients showed gastro intestinal symptoms (4.3%). Of the positive allergen provocation, 34 (56.7%) were immediate type reaction and 10 late-onset reaction (16.7%).Sixteen patients (26.6%) had combined reactions. Sensitivity and spesivity of SPT were found to be 93.4% and 40 %. Positive predictive value (PPV) and negative predictive value for this test were 72.4 % and 78.3 %, respectively. For the spesific IgE, the corresponding values were 94.7%,35.5%, 71.2% and 80%, and for APT 54.5%, 97.2%, 94.7% and 70%, respectively. While immediate-type reactions were associated with positive SPT and spesific IgE, late phase clinical reactions were associated with a positive APT. A positive challange was observed in 38 of 43 cases (88.3%) when SPT results were greater than 10 mm were taken into account, thus making the sensitivity, spesivity, PPV,NPV 100%,93.9%,88.3% and 100% respectively. When a cut-off level for spesific IgE was set at VII3.5 kUA/L or higher, a positive challange was found in 38 of 45 cases (84.4 %) This would make the sensitivity, spesivity, PPV,NPV 100%,93.3%,84.4.3% and 100% respectively. In conclusion we found positive food challange in 47.2 % of children. Respiratory symptoms were the most common symptoms and this result was inconsistent with literature. Immediate- type reactions were associated with positive SPT and spesific IgE. Late phase clinical reactions were associated with a positive APT. Strongly positive SPT or spesific IgE provides high diagnostic efficiency for food allergy. Accordingly, we assume that food challange may not needed urgently in that cases. However, for the determination of the clinical symptoms occuring during the food challange and for taking preventive measures regarding its predictive outcomes, we thought that the food challange tests stil have an important value among the diagnostic tests used in food allergy.