Çocukluk çağı diabetik ketoasidozolgularının hemostatik parametrelerinin değerlendirilmesi
The evaluation of hemostatic parameters in children with diabetic ketoasidozis
- Tez No: 129649
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BOŞNAK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetik ketoasidoz, hemoraji, hemostaz, hiperkoagülasyon, Diabetic ketoasidosis, hemorrhage, hemostasis, hypercoagulation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
n ÖZET Dr Meki Bilici, Çocukluk çağı diabetik ketoasidoz olgularının hemostatik parametrelerinin değerlendirilmesi. Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Diyarbakır 2003. Diabetik ketoasidoz (DKA), çocukluk çağı tip I diabete bağlı hastaneye yatışların ve tip I diabete bağlı ölümlerin önemli bir nedeni olmayı sürdürdüğü için tam ve tedavisi büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmanın amacı çocukluk yaş grubu DKA'lı olgularda hemostatik parametrelerin değerlendirilmesi, mortalite, hemoraji ve tromboembolik komplikasyonlarla olabilecek ilişkisini araştırmaktır. Bu amaçla Eylül 2002 - Ağustos 2003 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Endokrinoloji Ünitesine yatırılarak takip ve tedavi edilen 26 DKA olgusu incelendi. Olguların genel özellikleri, klinik ve laboratuvar bulguları ile tedavi başlangıcında ve 96. saatteki kan örnekleri alınarak hemostatik parametreleri incelendi. Olguların yaşlan 4-15 yıl arasında (ort. 9.15 ± 3.85) olup, 10'u kız, 16'sı erkek çocuktu. Olgularımızın % 58.3'ü ilk kez DKA tanısı ile gelen ve yeni diabet tanısı alan olgulardı. En sık başvuru mevsimi Sonbahar, en belirgin fizik muayene bulgusu Kussmal solunumu ve taşikardi idi. Başlangıç hemostatik parametreleri incelendiğinde, trombosit sayısında yükselme, PT'de uzama, PTTde kısalma, kanama ve pıhtılaşma zamanında kısalma, AT III'de düşme ve faktör VHI, DC, X'da artış saptandı. Bu bulguların önemli bir kısmı 96. saatte de devam ediyordu. Tüm sonuçlar birlikte değerlendirildiğinde DKA'lı çocuk olgularda hiperkoagülabiliteye ve hemorajiye eğilim olduğu tespit edildi. Her ne kadar bu eğilim kliniğe yansımasa da olguların tromboz ve hemoraji açısından dikkatli gözlenmesinin gerekli olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT Diagnosis and treatment of type I diabetes mellitus of childhood are still pose great importance due to being a considerable cause of hospital admissions and mortality. The aim of mis study is to evaluate the hemostatic parameters in childhood diabetic ketoasidosis (DKA) and investigate the relationship between these parameters and hemorrhage, thromboembolic complications and mortality. For this purpose 26 children with DKA were admitted and followed up in Pediatric Endocrinology Unit of Dicle University Hospital between September 2002 and August 2003. General characteristics and clinical and laboratory findings of cases were recorded and hemostatic parameters were studied both at the beginning of the therapy and at 96th hour by obtaining blood samples. Study group consisted of 10 girls, and 16 boys aged between 4-15 years (mean age, 9.15±3.85 yrs). Of all patients, 58.3% of them were newly diagnosed diabetic patients that admitted to hospital with DKA. The most frequent season for admissions was autumn and the most prominent physical findings were Kussmaul's respiration and tachicardia. We found increased platelet counts, prolonged PT, shortened PTT, shortened bleeding time and coagulation time, decreased AT HI level and increased factor Vm, DC and X levels at the beginning of the therapy. A considerable portion of these findings have been lasted at the 96 hour of the therapy. While all results evaluated as a whole, tendency to hypercoagulability and bleeding were determined in children with DKA. Although these tendencies did not appear clinically, these patients should be observed carefully in the respect of thrombosis and hemorrhage.