Sibutramin tedavisi gören bireylerde metformin kullanımının kilo geri alımı ve metabolik kontrol üzerine etkileri
- Tez No: 129689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TEVFİK SABUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Obezite, Sibutramin, Metformin, Diyet, OGTT, Obesity, Sibutramine, Metformin, Diet, OGTT VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Bu çalışma obezite tedavisinde 1 yıl süre ile sibutramin kullanımının ve sonrasında 1 yıllık metformin tedavisinin, hipokalorik diyet ile birlikte vücut ağırlığı, glukoz ve lipid metabolizması ve ürik asit seviyeleri üzerine olan etkisini saptamak için planlandı. Beden kitle indeksi >30 kg/m olan 38 diyabeti olmayan obez hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar 1 yıllık sibutramin tedavisi sonrasında 1 yıl süre ile, 21 hasta metformin ve diyet tedavisi, 17 hasta yalnız diyet tedavisi almak üzere randomize edildiler. Tüm tedavi gruplarında etkinlik, antropometrik ölçümler, OGTT testiyle hesaplanan insülin duyarlılığı ve serum glukoz ve insülin düzeyleri (AUC-Glukoz ve AUC-İnsülin), serum açlık lipid parametreleri ve ürik asit düzeyleri ile değerlendirildi. Sibutramin tedavisi ile vücut ağırlığı, bel çevresi, insülin duyarlılık indeksi, AUC-Glukoz ve AUC-İnsülin, total kolesterol, LDL ve HDL-kolesterol, trigliserid ve ürik asit düzeylerinde anlamlı şekilde iyileşmeler görüldü. Sibutramin tedavisi sonrası, metformin kullanımı yalnız diyet tedavisi alan grupla karşılaştırıldığında vücut ağırlığı, insülin duyarlılık indeksi, AUC-Glukoz ve AUC-İnsülin, total ve LDL kolesterol, ürik asit düzeylerini anlamlı iyileştirdiği görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The present study was planned to evaluate the effect of one year sibutramine and subsequently metformin treatment, in conjunction with hypocaloric diet, on body weight, glucose and lipid metabolism and the level of serum uric acid at the obesity treatment. Thirty- eight nondiabetic obese subjects, with a body mass index (BMI) >30 kg/m2, were recruited into the study. After one-year sibutramine treatment, the patients were randomized in order to take metformin (n: 21) or only diet treatment (n: 17) for one year. The efficacy was assessed by anthropometric measurements, insulin sensitivity and serum glucose and insulin levels (AUC-Glucose and AUC-însulin) measured by OGTT, serum lipid parameters and uric acid level in all groups. The use of one-year sibutramine achived significantly improvements in body weight, waist circumference, insulin sensitivity index, AUC-Glucose and AUC-Insulin, total cholesterol, LDL and HDL-cholesterol, triglycerides and uric acid level. After the sibutramine treatment, the use of one-year metformin treatment was accompanied by improvements in body weight, insulin sensitivity index, AUC-Glucose and Insulin, total and LDL-cholesterol, uric acid level, when compared with the diet group.