Kronik viral hepatitlerde serum nitrit ve nitrat seviyeleri
Serum nitrite and nitrate concentrations in patirents with chronic viral hepatitis
  1. Tez No: 129701
  2. Yazar: FATİH YÜKSEL IŞIKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET AKKIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Nitrat, Nitrik oksit, Nitrit, Viral hepatit VII, Nitrate, Nitric oxide, Nitrite, Viral hepatitis VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Gastroenteroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET Kronik Viral Hepatitlerde Serum Nitrit Ve Nitrat Seviyeleri Nitrik oksit (NO) sinyal molekülü olarak vücuttaki tüm dokularda bulunan bir serbest radikal gaz molekülüdür. Bir çok iltihabi bozukluğun patogenezinde rol alıyor gibi gözükmektedir. NO'in inflamasyondaki rolü fizyolojinin en fazla çalışılan ancak halen tartışmalı olan konularından biridir. NO'in güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu gösteren bir çok rapor vardır, oysa bir çok çalışma NO'in inflamasyonu artırabildiğini göstermektedir. Hepatit B ve C virüsleri akut ve sıklıkla kronik karaciğer hastalığına neden olurlar. NO'in karaciğerde bir çok etkisi ve hücresel kaynağı vardır ve hepatosit hasarında aracı olabilir. Fakat, literatürde, NO'in karaciğer hücre hasarının birincil bir aracısı mı yoksa hasar verici uyarıya karşı güçlü bir koruyucu mekanizmamı olduğu konusunda karışık veriler vardır. Bu çalışmada biz, kronik hepatit B ve C'li hastalarda kolorimetrik metod ile serum nitrit ve nitrat seviyelerini ölçtük. Serum örnekleri kronik hepatit B'li 29 (26 erkek, 3 kadın), kronik hepatit C'li 27 (13 erkek, 14 kadın) hasta ve ortalama kan basıncı uyumlu olan 25 (1 1 erkek, 14 kadın) sağlıklı gönüllüden alındı. Ortalama serum nitrit, nitrat ve nitrit+nitrat seviyeleri kontrol grubunda sırasıyla 23,95±2,51, 23,95±2,51 ve 53,30±2,86 mikromol/L idi. Hepatit B hastaları grubunda bu seviyeler sırasıyla 20,1 1±1,78, 27,12+1,84 ve 47,23+2,54 mikromol/L idi. Hepatit C hastaları grubunda ise sırasıyla 18,55+1,41, 26,54±1,34 ve 45,10±2,22 mikromol/L idi. Sonuç olarak, her ne kadar hepatit gruplarında bu seviyeler kontrol grubuna göre daha düşük ise de istatistiksel analizler gruplar arasında anlamlı farklar olmadığını gösterdi. Fakat, hepatit C'li hastaların toplam nitrit+nitrat değerleri kontrol grubunun toplam nitrit+nitrat değerlerine göre anlamlı olarak düşüktü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Serum nitrite and nitrate concentrations in patients with chronic viral hepatitis. Nitric oxide (NO) is a free radical gas molecule identified as a signaling molecule in every tissue in the body. It appears to play a central role in the pathogenesis of many inflammatory disorders. The role of NO in inflammation represents one of the most studied yet controversial subjects in physiology. ' There are many reports have demonstrated that NO possesses potent anti-inflammatory properties, whereas a number of studies suggest that NO may promote inflammation. Hepatitis B and C viruses cause acute and often chronic liver disease. Nitric oxide has many actions and cellular sources in liver and may mediate hepatocyte injury. But, in literature, there is confusing evidence that NO is either a primary mediator of liver cell injury or a potent protective mechanism against injurious stimuli. In this study we have analysed the serum levels of nitrite and nitrate from patients with chronic hepatitis B and C by using colorimetric method. Serum samples were obtained from 29 (26 male, 3 female) patients with chronic hepatitis B, 27 (13 male, 14 female) patients with chronic hepatitis C, and 25 (11 male, 14 female) mean blood pressure-matched healthy control subjects. Mean serum nitrite, nitrate and total nitrite+nitrate levels were 23,95±2,51, 23,95±2,51 and 53,30±2,86 micromol/L in control group, respectively. In HBV patients group, these levels were 20,1 1+1,78, 27, 12±1,84 and 47,23±2,54 micromol/L, respectively. In HCV patients group, these levels were 18,55+1,41, 26,54±1,34 and 45,10±2,22 micromol/L, respectively. As a result, although, these levels in hepatitis groups were lower than levels in control group, statistical analysis was shown that there were no significant differences between both groups. But total nitrite+nitrate levels of patients with hepatitis C were significantly lower than total nitrite+nitrate levels of control group.