Kocaeli mesleki eğitim merkezi öğrencilerinde iş kazası sıklığı
Frequency of occupational injury in the students Kocaeli occupational education center
  1. Tez No: 129721
  2. Yazar: HAKAN GEÇER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÇAĞLAYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Occupational injury, child labor, work conditions, frequency of occupational injury
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Kocaeli Mesleki Eğitim Merkezi Öğrencilerinde İş Kazası Sıklığı Bu araştırma Kocaeli Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin çalışma koşullarının, iş kazası geçirme sıklıklarının ve bunu etkileyen etmenlerin belirlenmesi ile çocuk işçiliğinin önlenmesine katkı sunma amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya Kocaeli Mesleki Eğitim Merkezi'nde öğrenim gören 773 öğrenciden 703 'ü (%90.9) katılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel çözümlemelerinde frekans, aritmetik ortalama, Mann- Whitney U ve ki-kare testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda çalışan çocuk işçilerin sosyo-demografık özellikleri arasında büyük bir çoğunluğunun erkek, ortaokul mezunu olduğu, öğrencilerin çalışmaya başlama yaşının ortalama 14 olduğu, genelde iş öğrenmek-meslek sahibi olmak için çalıştıkları, çırak konumunda ve oto-bakım tamiri ile kuaför iş kolunda çalışan öğrencilerin ve küçük ölçekli işyerlerinin çoğunlukta olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin % 71.4'ü altı aylık dönemde bir veya daha fazla iş kazası geçirmiş olup, öğrenci başına düşen iş kazası sıklığı 2,03 'tür. Kaza nedenleri arasında ilk sırada % 43.6 ile makinelerin yol açtığı kazaların bulunduğu, % 22.7 ile düşmelerin neden olduğu kazaların ikinci sırayı aldığı, geçirdikleri iş kazaları sonucu öğrencilerin % 11.6' sının üç günden az, % 3.9'unun sekiz gün ve üzeri iş göremez duruma geldikleri, kalıcı sakatlık oluşanların ise % 1.7 olduğu belirlenmiştir. İş kazası ile ilişkili bulunan etmenler, gece çalışma, koruyucu malzeme kullanma ve iş kazaları ile ilgili eğitim alma durumlarıdır. Sonuç olarak çocuk emeği üzerinde sömürü artan boyutlarda devam etmekte, bunun bir yansıması olarak çalışan çocukların sağlığı başta iş kazaları olmak üzere olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu nedenle ekonomik ve toplumsal gelişmenin sağlanması, gelir dağılımındaki eşitsizliklerin giderilmesi ve işsizliğin önlenmesi, tüm çocuklara her düzeyde eşit, ücretsiz eğitim olanaklarının tanınması çocuk işçiliğinin önlenmesi açısından bir zorunluluktur.Anahtar Kelimeler : İş kazası, çocuk işçiler, çalışma koşullan, iş kazası sıklığı
Özet (Çeviri)
Frequency of Occupational Injury in the Students of Kocaeli Occupational Education Center This study has been carried out with the aim of defining the work conditions of the students of Kocaeli Occupational Education Center, their frequency of being injured, the factors affecting this and contributing to prevention of child labor. 703 (90.9 %) out of the 773 students studying at the Kocaeli Occupational Education Center have participated in the study. The statistical analysis used in this study were calculation of frequencies and means, Mann Whitney-U and Chi Square tests. After the study has been carried out, sociodemographical data has shown that the majority of the children are male, 14 years old graduated from middle school and have the aim of acquiring a profession when they start working, are apprentices in the small sized businesses from otomotive and service sectors. In a six months period 71.4 percent of the students were injured at the workplace once or more and the mean frequency of being injured was 2.03. The most detected cause of an injury was mechanic failure with 43.6 %, falling was second to this with 22.7 %. It has been defined that 11.6 % of students was disable to work less than 3 days after the injury and 3.9 % have got a 8 days or more disability. 1.7 % was total disable after the injury. The factors related to workplace injuries were night work, not using the protective equipment and having been not trained about the workplace injuries. As a result, the exploitation of child labor is continuing with an increase, and it is the reflection of this that the health of children are affected mostly with the injuries. Thus it is an obligation with the respect of preventing childlabor to provide the economical and social development, to remove the unequity of distribution of wealth and provide to whole children equal and free education opportunities.