Şanlıurfa'da torus palatinus prevalansı
- Tez No: 129722
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN CEYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Torus palatinus, yaş, cinsiyet, prevalans, toplum, Torus palatinus, age, sex, prevalence, population
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Bu çalışmada Türk toplumunda torus palatinus prevalans, büyüklük ve lokalizasyonunun cinsiyet ve yaşa bağlı olarak değişikliklerinin saptanması amaçlanmıştır. Bu amaçla Şanlıurfa ili ilköğretim okullarındaki 1943 çocuk torus palatinus varlığının belirlenmesi için araştırılmıştır. 1943 kişinin %30.9' unda torus palatinus saptanmıştır. Torus palatinus kızlarda erkeklere göre anlamlı oranlarda yüksek bulunmuştur (%34.3 ve %29.1; p < 0.005). Sıklıkla küçük ve orta büyüklükte ve molar, molar-premolar lokalizasyonda torus palatinus bulunmuştur. Yaşla beraber torus palatinus prevalansının arttığı görülmüştür (p < 0.05).
Özet (Çeviri)
SUMMARY The aims of this study were to determine the prevalence, size and location of torus palatinus and to investigate that sex and age related differences in a turkish population, in this purpose one thousand nine hundred children were examined for the presence of torus palatinus at the primary schools of Şanlıurfa city. Torus palatinus was recorded in 30.9% of 1943 subjects. Torus palatinus were significantly more common in females than in males (34.3% and 29.1%; p< 0.005). Torus palatinus were frequently found in small and medium sizes and often located at the combined premolar to molar and molar areas. There was a correlation between the prevalance of tori and age ( p< 0.05 ).