Kayseri il merkezinde akraba evliliği görülme sıklığı ve etkileyen faktörler
Frequency of consanguineous marriage in city center of kayseri and affecting factors
- Tez No: 129730
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Akrabalık, evlilik kararı, akraba evliliği, görülme sıklığı, Kinship, Desicion of marriage. Consanguineous marriage, Prevelance
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
IV Kayseri il merkezinde akraba evliliği görülme sikliği ve etkileyen faktörler ÖZET Bu çalışmanın amacı. Kayseride akraba evliliklerinin görülme sıklığının tespit edilmesi ve bunu etkileyebilecek faktörlerin ortaya çıkarılmasıdır. Çalışma Eylül 2002-Şubat 2003 tarihleri arasında Kayseri il merkezinde oturan 1200 kadında yapılmıştır. Basit tesadüfi örnekleme ile 16 sağlık ocağına bağlı 30 sağlık evi bölgesi seçilerek, buralardan sistematik örnekleme ile 1200 kadın alınmış ve hazırlanmış olan anket yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Araştırmaya alınan kadınlar arasında akraba evliliği yapmayı destekleyenlerin oranı % 14.8'dir. Bu oran; ileri yaş kadınlarda, ilk evlenme yaşı küçük olanlarda, eğitim seviyesi düşük olanlarda, evlilik öncesi geniş aileye mensup olup herhangi bir işle çalışmayanlarda ve evlenmelerine aileleri karar verenlerde daha yüksektir. Akraba evliliği yapmış olanların oranı % 27.9"dur. Akraba evliliği yapmış olanların % 46.0'ı birbirlerini tanıdıkları ve güvendikleri için akraba evliliği yaptıklarını belirtmişlerdir. Akraba evliliği oranı; kadının ve eşinin evlenme yaşlarının küçük olması, eğitim seviyelerinin düşük olması, evlenmeden önceki gelir seviyelerinin düşük olması, oturulan yerin köy ve kasaba olması, kadının evlenmeden önceki aile yapısının geniş aile olması, kadının evlenmeden önce herhangi bir işte çalışmaması, evlilik kararını ailelerin vermesi ve çevrede ya da anııe-babada akraba evliliği yapanların olması durumlarında daha yüksek bulunmuştur. Akraba evliliği olanlarda gebelik sayısı, canlı doğum sayısı, düşük sayısı, ölü doğum sayısı, ölen çocuk sayısı ve sakat doğan çocuk sayısı anlamlı olarak daha fazladır. Akraba evliliği yapmış olanların % 68.1'i akraba evliliği yapılmasını desteklememektedir. Bu çalışmada Kayseri il merkezindeki evliliklerin dörtte birinden fazlasının akraba evliliği olduğu ve özellikle köylerde oturan, geniş ailelere mensup, küçük yaşta ve düşük eğitim seviyeli kişilerin, genellikle de ailelerinin kararıyla daha fazla akraba evliliği yaptığı sonucuna varıldı. Toplumun genetik kuruluşunu bozan, birçok tıbbi ve sosyal sorunlara yol açan akraba evliliklerinin önlenmesi için toplum bilincini arttıracak çalışmalar yapılmalıdır.
Özet (Çeviri)
V FREQUENCY OF CONSANGUINEOUS MARRIAGE IN CITY CENTER OF KAYSERİ AND AFFECTING FACTORS ABSTRACT The purpose of this study is to designate the frequency of consanguineous marriage in Kayseri and to identify the factors that may influence this fact. The study is made on 1200 women who are residents in city center of Kayseri between September 2002-February 2003 with a simple specimen. 30 health house districts which are committed to 16 health center are chosen and of them 1200 women have been marked with set sample and the guestionnarie being prepared has been filled meeting with the women face to face. Among the women included in the study, % 14.8 of them support consanguineous marriage. This percentage is higher among those who are older, who get married early, whose education level is low, who is housewife and has a large family before marriage and lostly whose marriage is decided by their families. The ratio of women who marry to a relative is % 27.9. The women of % 46.0 who had consanguineous marriages state that they did such a marriage because they know and trust on each other. The percentage the marriage is considered to be higher in such sitiations as; the young ages of the couples, their level of education is low, their outcome are low before marriage, the place they live are either town or village, the women's family structure before marriage is large, the women dosent work anywhere before marriage and the decision of marriage is taken by parents and there are so many people around who marry have consanguineous marriage. In consanguineous marriage, the number of pregnancy, the number of living birth, the number of abortion, the number of dead birth, the number of dying and handicapped infant are considerably higher. The people of % 68.1 who has consanguineous marriage do not support having consanguineous marriage. In this study, it was found designated that more than quarter of couple living in city center of Kayseri are relatives and especially people who are members of a large family, who live in villages, who are younger and who have low education level marry to a relative as their families prefer such kind of marriages. Some studies that will incrase conscious of society should be carried out in order to prevent consanguineous marriage which lead to medical and social problems and which harms genetic structure of society.