Tokat karşıyaka doğum ve çocuk bakımevinde doğan bebeklerin sağlık durumunu etkileyen faktörlerin incelenmesi
Evaluation of the factors effecting health conditions of the babies delivered in the Tokat Karşıyaka maternity and children hospital
- Tez No: 129731
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN CEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Pregnancy, labor, baby, health
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
IV TOKAT DOĞUM VE ÇOCUK BAKIMEVİNDE DOĞAN BEBEKLERİN SAĞLIK DURUMUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN İNCELENMESİ ÖZET Bebeğin sağlığının temeli doğum öncesine dayanmaktadır. Bebeğin doğum günü hayatının birinci günü kabul edilirse de, bebeğin bir özgeçmişi vardır. Bebeğin sağlığı gebeliğin başlangıcından beri çeşitli faktörlerden etkilenmektedir. Bu araştırma Tokat Karşıyaka Doğum ve Çocuk Bakımevi'nde doğan bebeklerin sağlık durumunu etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma kapsamına 2002 yılının son dört ayında doğan 721 bebek ve bebeklerin anneleri alınmıştır. Bebekler ile ilgili veriler hastane kayıtlarından, anne ve baba :1e ilgili veriler 47 sorudan oluşan anket formu yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanarak elde edilmiştir. Tek yönlü ANOVA ve Student t testi sonuçlarına göre; anne yaşı, anne öğrerim durumu, anne mesleği, gebelikte sağlık bakımı alma durumu, gebelikte psikolojik travmaya maruz kalma, hastalık geçirme, gebelikte alman kilo, annenin boy uzunluğu, akrabalık durumu, babanın öğrenim durumu, ailenin ikamet yeri, ikamet yerinde sağlık kuruluşu bulunma durumu ve sosyal güvence durumunun bebeğin doğum ağırlığı ve boy uzunluğunu önemli ölçüde etkilediği belirlenmiştir. Buna karşılık, annenin gebeliğinde sigara kullanır.asmın önemli bir etkisi gösterilememiştir. Bebeğin anomalili doğması bakımından, arr.enin gebeliğinde psikolojik travmaya uğramış olması (% 2.6) ve anne babanın akraba olması (% 3.4) arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu nedenle bebeğin yaşama sağlıklı başlaması, annenin gebelik sürecini sağlıklı geçirmesi ile yakından ilgilidir. Bu da, Güvenli Annelik programının etkin şekilde uygulanmasını gerektirmektedir. Bunun yanı sıra bebeğin yaşama sağlıklı başlamasını sağlayan birden fazla faktör olduğu için, öncelikli olan faktörlerin üzerinde durulup, araştırmalar yapılmasına gereksinim vardır. Anahtar Kelimeler : Gebelik, doğum, bebek, sağlık.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF THE FACTORS EFFECTING HEALTH CONDITIONS OF THE BABIES DELIVERED IN THE TOKAT KARŞIYAKA MATERNITY AND CHILDREN HOSPITAL ABSTRACT The basis of baby health lies upon prenatal period. The health of the baby is influenced from so many factors from the beginning of the pregnancy. This study is made in order to investigate the factors that influence health condition of babies who were born in Tokat Karşıyaka Maternity and Children Hospital. In this research, 721 babies within the last four months of 2002 and their mothers are taken. The data related to babies is obtained from hospital registers whereas the data related to their parents was obtained face to face interwiev and theire responces to the questionary that consists of 47 questions. According to One-Way Anova and Student t Tests; It was found that baby's height and weight were influencid by the age, education, occupation and height of mother. Mother health-care, being exposed to psycological trauma, weight-gain, illness of mother during pregnancy affected the weight and height of the baybies significantly. In addition, Kinship state of couples, education of father, residency of parents, presence of health-care center close to their residence and having health insurance were also influenced the baby's birth weight and height significantly. On the other hand, effect of smoking during pregnancy did not have significant effect on baby' birth weight and height. Kinship state of couple (2.6 %) and exposure of mother to psycological trauma during pregnancy (3.4 %) had statisticaly significant effect on baby having anomallly at birth. Begining of healthy life for baby closely related to mother's health during pregnancy. This fact requires active performance of Safeity Moterhood Programme. Moreover, as there are more than one factors that provide baby with a healthy life, fundamental factors should be chosen and investigations should be made on them.