İnsan prostat bezinin seri kesitlerinden elde edilen mikroskopik görüntülerle, bilgisayar destekli üç boyutlu (3B) rekonstrüksiyonda prostat bezi anatomisinin değerlendirilmesi
The Evaluation of the prostate gland's anatomy in the computer aided three dimensional (3D) reconstruction of the microscopic images from human prostate gland in serial sections
- Tez No: 129775
- Danışmanlar: PROF. DR. MESERRET CUMHUR, PROF. DR. SELDA ÖNDEROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Prostat bezi, anatomi, bilgisayarlı anatomi, 3B rekonstruksiyon, Prostate gland, anatomy, computetional anatomy, 3D reconstruction
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Özdemir, MB., İnsan prostat bezinin seri kesitlerinden elde edilen mikroskopik görüntülerle, bilgisayar destekli üç boyutlu (3B) rekonstrüksiyonda prostat bezi anatomisinin değerlendirilmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Programı Doktara Tezi, Ankara, 2003. Prostat bezi ve ilgili organların, temel ve klinik bilimler açısından anlaşılabilirliğini arttırmak için, seri kesitlerden elde edilen mikroskopik görüntülerle, bilgisayar destekli 3B rekonstruksiyon yapıldı. Prostat bezi ve ilgili organlar kadavradan diseke edildi. Rutin histolojik prosedürler; fiksasyon, gömme (parafin), kesit alma, dehidratasyon ve boyama (hemotoksilen&eosin) kullanıldı. 300 mikron kalınlığında, 165 seri kesit, 100 mikron aralıklarla alındı. Kesitlerden elde edilen görüntüler bilgisayara aktarıldı. Prostat bezi ve ilgili organların, bilgisayar destekli bir program ile 3 boyutlu rekonstruksiyonlan yapıldı. Bu çalışmada prostat bezini tanımlamak için, makroskopik, mikroskopik ve bilgisayar destekli anatomik yöntemlerin tümü kullanıldı. Bu rekonstruksiyon tekrar gözden geçirilmiş prostat bezi anatomisini göstermektedir. Mikroskopik serilerde ve rekostruksiyonda prostat bezinin anterior fibromuskuler stroması ve trigonum vesicae birbirinin devamı tek bir ünite gibi gözükmektedir. Çizgili kaslar sadece pars intermedia urethrae'daki sfınkterde değil, pars prostatica urethrae'daki, anterior fibromuskuler stromada da gözlenmiştir. Literatürdeki bazı tanımların tersine, mesane prostat bezi üzerinde değil, prostat bezinin ön kısmına oturmuştur. Bütün bulgular prostat bezi anatomisini anlamak açısından, fonksiyonel sonuçlara sahip olabilir. Bu çalışma prostat bezi anatomisine yeni bir anlayış kazandırmıştır. Bunlar araştırmalar ve prostat bezinin sanal gerçeklik modeli için yararlı eğitim araçlarıdır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Özdemir, MB., The evaluation of the prostate gland's anatomy in the computer aided three dimensional (3D) reconstruction of the microscopic images from human prostate gland in serial sections. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Programı Doktara Tezi, Ankara, 2003. To improve understanding of the prostate gland and related organs pertinent to basic science and clinical science, computer generated 3-dimensional reconstruction was performed to the human prostate gland from microscopic images in serial sections. Prostate gland and related organs were dissected from the cadever. Routine histological technics; fixation, embedding (parafin), sectioning, dehidratation and staining (hemotoxilen&eosin) were used. 300 micron thick, 165 serial sections were derived at 100 micron interval. They were imported to the computer. Prostate gland and related organs were reconstructed to 3D by a computer aided program. All anatomical methods; macroscopic, microscopic and computational anatomy were used to define the prostate gland. These reconstructions offer a revised view of prostate gland anatomy as it has been traditionaly depicted. In the microscopic serial sections and reconstructions, anterior fibromusculer stroma of the prostate gland and trigone appeared as a single unit in continuity. Striated muscle fibers were not only at the urethral sphincter, but also found among the anterior fibromuscular stroma. The bladder sits anterior to the prostate rather than directly above it, as has been commonly depicted. All findings may have functional implications for understanding prostate gland. This study provide new aspects to prostate gland anatomy. They may be used as a tool for investigation and virtual reality modelling of the prostate gland.