Arteria vertepralis'in eksrakranyal bölümünün özellikleri ve topografik anatomisi ; anterior ve antero-lateral servikal cerrahi yaklaşımlardaki önemi
THe characteristics and the topographic anatomy of the extracranial part of the vertebral artery; its importance in anterior and antero-lateral cervical surgery approaches
  1. Tez No: 129782
  2. Yazar: MUSTAFA GÜVENÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN TETİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Arteria vertebralis, Anterior servikal cerrahi yaklaşım, Anterolateral servikal cerrahi yaklaşım 1
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
1.0ZET Arteria Vertebralis'in Ekstrakranyal Bölümünün özellikleri ve Topografık Anatomisi; Anterior ve Antero-lateral Servikal Cerrahi Yaklaşımlardaki önemi Mustafa GÜVENÇER Bu çalışma, arteria vertebralis'in (AV) ekstrakranyal bölümünün, anterior ve anterolateral yaklaşım açısından, çevre anatomik yapılar ile ilişkisi ve özelliklerini, doğrudan ve radyografik yöntemle morfometrik olarak değerlendirmek üzere planlandı. 24 kadavra üzerinde doğrudan ölçüm ve değerlendirmeler yapıldı. Kadavraların dekapite olan 12'sinde AV'in kemik kanal içindeki bölümü olan V2 segmentini daha iyi değerlendirmek için,“slicone+barium sulphade”karışımı kullanılarak AVler dolduruldu ve anjiografileri çekildi. V2 segmentinin çevresindeki kemik yapılarla ilgili morfometrik ölçümler yapıldı. Anterior ve anterolateral cerrahi girişimlerde oryantasyon sağlayan ve güvenlik sınırı oluşturan yapılardan proc.uncinatus, vertebra korpus orta çizgisi ve m.longus colli medial kenarı ile AV'in uzaklıkları C2-C7 vertebra düzeylerinde ölçüldü. m.longus colli medial kenarı-AV medial kenarı uzaklığı, ortalama C3 vertebra korpusu düzeyinde 10.36±2.65 mm, C4'te 9.38±1.90 mm, C5'te 9.21 ±2.59 mm, C6'da 12.29±3.74 mm olarak ölçüldü. AV-vertebra korpus orta çizgi uzaklığı C2'de 16.15±4.66 mm, C3'te 14.80±4.06 mm, C4'te 15.26±2.99 mm, C5'te 16.03±3.38 mm, C6'da 17.19±4.09 mm olarak ölçüldü. Vertebra korpus orta çizgisi ile AV ekseni arasındaki açı 3 yerde ölçüldü. 1-AV orijini ile for. transversarium'a girişi arasında, 2- C3-C6 vertebra düzeyinde ve 3-C2-C3 vertebra düzeyinde. Bu değerler sırasıyla 26.20±5.53°,3.13±1.86° ve 1 1.33±6.58° 'idi. V1 segmentinde çevre nörovasküler yapılarla uzaklıkları, damarın orijin ve seyir özellikleri değerlendirildi. N.phrenicus, truncus symphaticus, gang. stellata, a.thyroidea inferior, truncus thyrocervical ve a.carotis communis ile uzaklıkları ölçüldü. AV'lerin çapları orijin düzeyinde %10.42 oranında 3.5 mm'nin altında (hipoplastik); % 81.25 oranında 3.5-5.5 mm arasında ve % 9,33 oranında 5,5 mm'nin üzerinde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
2. SUMMARY The Characteristics and the Topographic Anatomy of the Extracranial Part of the Vertebral Artery; Its Importance in Anterior and Anterolateral Cervical Surgery Approaches. Mustafa GÜVENÇER In this study, the extracranial part of the vertebral artery (VA), its relation with the surrounding anatomic structures and its characteristics, in terms of anterior and anterolateral approaches, were evaluated directly and morphometrically with radiographic method. On 24 cadavers, direct measurements and evaluations were done. On 12 of these cadavers which were decapitated, the VA's were filled with silicone+barium sulphade mixture and angiographic examination was done in order to provide a better evaluation of the V2 segment of the VA that was in the bone channel. Morphometric measurements were done related with the surrounding bone structures of the V2 segment. The distances between the VA and the structures such as the proc. uncinatus, the midline of the vertebral body and medial side of the longus colli muscle that provide orientation and form security border for surgical interventions were measured at the C2- C7 vertebra levels. The distance between the medial side of the longus colli muscle and the medial side of the VA was measured at the C3 vertebral body level as 10.36±2.65 mm., at the C4 as 9.38±1.90 mm., at the C5 as 9.21±2.59 mm., at the C6 as 12.29±3.74 mm. on the average. The distance between the VA and the vertebral body was measured at the C2 as 16.15±4.66 mm., at the C3 as 14.80±4.06 mm., at the C4 as 15.26±2.99 mm., at the C5 as 16.03±3.38 mm., at the C6 as 17.19 ±4.09 mm. The angle between the medial side of the vertebra corpus and the VA axis was measured at three levels: 1 -Between the origin and the transverse foramen (the V1 segment), 2- At the C3-C6 vertebral level. 3-At the C2-C3 vertebral level. These values were 26.20±5.53°, 3.13±1.86°, and 11.33±6.58° respectively. The distances between the V1 segment and the surrounding neurovascular structures such as the n.phrenicus, the truncus symphaticus, the ganglion stellata, 2