Yeni Zelanda tavşanında arka ekstremitelerinin postnatal osteolojik gelişimi
Hostnatal osteologic davelopment of the bones of the pelvic limbs of hte New Zealand rabbit within the periods from birth to 28.weeks of age
  1. Tez No: 129783
  2. Yazar: ŞÜKRÜ HAKAN ATALGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Arka Ekstremite, Gelişim, Kemik, Tavşan, Bone, Development, Pelvic Limb, Rabbit
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yeni Zelanda Tavşanında Arka Ekstremitelerin Postnatal Osteolojik Gelişimi Bu araştırmada Yeni Zelanda tavşanının arka ekstremitesinin doğumdan sonra 28. haftaya kadarki gelişimi üzerinde çalışılmıştır. Bu çalışma son yıllarda önem kazanan gelişim araştırmaları için bir örnek teşkil etmek ve var olan kaynakları zenginleştirmek amacıyla yapılmıştır. Inouye tekniğine göre alizarin red ve alcian blue ile bütün periyotlardaki kemikler boyandı. Uygun solüsyonlarda saklanan kemiklerin diseksiyonları yapıldı. Intel play QX3 digital mikroskop ve kodak digital camera ile fotoğrafları çekildi. Diseke edilen bacaklardan 150 mm'lik mitutoyo marka kumpas ile ölçümler alındı. Yeni doğmuş hayvanların arka ekstremitesini oluşturan kemiklerin hemen hepsinde (os tarsale II, IH, IV ve os tarsi centrale hariç) diaphysis'lerin kemikleşmeye başladığı gözlendi. Arka bacaktaki kemiklerin primer ve sekonder kemikleşme merkezlerinin sayısı, görülme zamanlan ve büyüme kıkırdaklarının kapanma zamanları ayrıntılı olarak belirlendi. Os coxae, femur, ossa cruris ve os metatarsale III kemikleri değerlendirmeye alındığında ANOVA testine göre hem en, hem de boy gelişiminde farklılık olduğu tespit edildi. Bu farklılığı oluşturan kemiğin ise Student Newman Keuls testine göre os metatarsale III olduğu saptandı. Yapılan grafikler ve istatistik değerlendirmelere göre kemik gelişiminin ilk 15 haftada oldukça yüksek olduğu daha sonraki haftalarda yavaşladığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Postnatal Osteologic Development of the Bones of the Pelvic Limbs of the New Zealand Rabbit within the Periods from Birth to 28. Weeks of Age In this research, postnatal osteologic development of the bones of the pelvic limbs within the periods from birth to 28. weeks of age was studied in the New Zealand rabbit. This study done on the development being an important research area in recent years was carried out to be a development research sample and a contribution to the literature. The bones of all the periods were stained with alizarin red and alcian blues in relation with the Inouye technique. They waited in the proper solutions were then dissected, and their photographs were taken by intel play QX3 digital microscope and a kodak digital camera. Measurements were obtained by the use of a Mitutuyo kumpas. Diaphyses of all the bones of the pelvic limbs but the tarsal bones (os tarsale II, III, IV, and os tarsi centrale) were observed to begin ossifying in the newborn rabbits. Primer and seconder ossification centers and their occurrence time, and the time of the closure of the chondrotic plaques were determined. If put into consideration by ANOVA, development of the length and width of the os coxae, femur, ossa cruris, and metatarsus III was differed. The cause of this difference determined by Student Newman Kouls test was due to the metatarsale III. The development in the bones has been seen very high until fifteenth stages of the life and decreasing gradually as time passes if the graphics and statistical analysis are to be evaluated.