Genç erişkinlerde uygulanan jasper jumper apareyinin iskeletsel , dişsel ve yumuşak dokular üzerine olan etkilerinin değerlendirilmesi
The skeletal, dental and soft tissue changes induced by the jasper jumper appliance used in late adolescence
  1. Tez No: 129814
  2. Yazar: DİDEM NALBANTGİL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLİN ARUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Jasper Jumper, fonksiyonel tedavi, iskeletsel Sınıf II maloklüzyon, genç erişkin tedavisi, dentofasyal ortopedi, fasyal profil, Jasper Jumper, functional therapy, skeletal Class II malocclusion, late-adolescent treatment, dentofacial orthopedics, facial profile. V
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, genç erişkin hastalarda bölümlü arklar vasıtasıyla uygulanan Jasper Jumper apareyinin iskeletsel, dişsel ve yumuşak dokular üzerine olan etkilerini sefalometrik olarak incelemektir. Araştırmamız, toplam 30 (tedavi grubu 15 birey, kontrol grubu 15 birey) iskeletsel Sınıf II maloklüzyonlu hastadan alınan lateral sefalometrik filmler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda kullanılan toplam 60 adet lateral sefalometrik film, tedavi grubunda Jasper Jumper apareyi takılmadan hemen önce ve çıkartıldıktan hemen sonra, kontrol grubunda ise başlangıçta ve 6 ay sonra alınmıştır. Olguların seçiminde bireylerin mandibular retrognatiye bağlı iskeletsel ve dişsel Sınıf II maloklüzyona sahip olmasına, vertikal yöndeki büyüme ve gelişim paterninin normal veya low-angle olmasına ve pubertal gelişim atağının post-peak döneminde olmasına dikkat edilmiştir. Tedavi ve kontrol süresince meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacı ile lateral sefalometrik film analizi için 24 tane sefalometrik nokta ve 34 tane sefalometrik ölçüm kullanılmıştır. Tedavi başlangıcında ve sonunda, kontrol başlangıcında ve sonunda alman lateral sefalometrik filmlerde yapılan ölçümlerden elde edilen değerlerin grup içi farklarının değerlendirilmesinde Wilcoxon testi kullanılmıştır. Gruplar arası farkların değerlendirilmesinde ise Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Sefalometrik değerlendirme sonucu bölümlü arklar vasıtasıyla uygulanan Jasper Jumper aygıtının etkisine bağlı olarak meydana gelen anlamlı değişiklikler şöyledir: İskeletsel olarak üst çenenin sagital yönde büyümesi frenlenmiştir. Vertikal değişiklikleri gösteren parametrelerde anlamlı bir değişiklik görülmemiştir. Dişsel olarak, üst keser dişler belirgin olarak posteriora doğru devrilmiş ve uzamışlardır. Alt keser dişler ise belirgin olarak anteriora doğru devrilmiş ve gömülmüşlerdir. Oklüzal düzlem, meydana gelen dentoalveoler değişikliklere bağlı olarak saat yönünde rotasyon yapmıştır.Overjet ve overbite miktarında anlamlı bir azalma meydana gelmiştir. Yumuşak doku profili olumlu yönde etkilenmiştir. Sonuç olarak çalışmamızda, Jasper Jumper aygıtı ile iskeletsel Sınıf II maloklüzyonun tedavisi büyük ölçüde dentoalveoler ve sınırlı oranda iskeletsel değişikliklere bağlı olarak gerçekleşmiştir. Araştırmamızda elde edilen iskletsel, dişsel ve yumuşak doku yapılarında meydana gelen değişiklikler göz önüne alındığında, apareyin post-peak dönemde kullanılmasının bazı Sınıf II sınır vakalarda ortognatik cerrahiye bir alternatif olabileceğini düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE SKELETAL, DENTAL AND SOFT TISSUE CHANGES INDUCED BY THE JASPER JUMPER APPLIANCE USED IN LATE ADOLESCENCE The purpose of this study is to evaluate the skeletal, dental and soft tissue changes in late-adolescent patients treated with the Jasper Jumper appliance, which was applied with a sectional arch. The study sample consisted of 30 subjects (15 treated subjects and 15 untreated subjects) with skeletal and dental Class II malocclusion. Our study was carried out on 60 lateral cephalometric films which were taken before placement and after removal of the Jasper Jumper appliance in the treatment group, and at the beginning and six months after in the control groups. The patient selection criteria were as follows: skeletal and dental Class II malocclusion caused by retrognatic mandible, normal or low-angle growth pattern, and post-peak growth period. In order to evaluate the changes that took place in the treatment and control groups, 24 cephalometric points and 34 cehalometric measurements were analyzed. Non-parametric Wilcoxon test and Mann-Whitney U test were used for statistics. The statistical assessment of the data suggested the following conclusions: Sagittal growth potential of the maxilla was inhibited. There were no significant changes in the vertical parameters. The mandibular incisors were protruded and intruded while the maxillary incisors were retruded and extruded. The occlusal plane was rotated in clockwise direction as a result of dentoalveolar changes. Overbite and overjet were reduced in all patients. Soft tissue profile improved significantly. The results of this study revealed that, in late-adolescent patients Jasper Jumper appliance corrected Class II discrepancies mostly through maxillary and IVmandibular dentoalveolar changes while skeletal changes played a minor role. It is suggested that this treatment method could be an alternative to orthognathic surgery in borderline Class II cases.