Ortodontik tedavi görmek isteyen çocukların ve ailelerinin ortodontik tedaviden beklentilerinin değerlendirilmesi
Treatment expectation of children who are candidates for orthodontics and their parents
- Tez No: 129820
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK İŞERİ, PROF. DR. ASUMAN KIYAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Maloklüzyonların algılanması, Dental bakım indeksi, Vücut imajı indeksi, Ortodontik tedaviden beklentiler, Perception of malocclusion, Dental index, Body image index, Treatment expectations from orthodontic treatment
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
95 ÖZET Ortodontik Tedavi Görmek İsteyen Çocukların ve Ailelerinin Ortodontik Tedaviden Beklentilerinin Değerlendirilmesi Bu çalışmada 8-12 yaşlan arasında tedavisine başlanmamış, farklı sosyoekonomik ve sosyokültürel özelliklere sahip çocukların ve ailelerinin ortodontik tedaviden beklentilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Araştırma materyalini Ankara, İstanbul, Konya'da 35 çocuk ve velisine, Diyarbakır'da 37 çocuk ve velisine uygulanan anketler oluşturmaktadır. Çocukların yaş ortalaması 10.8+1.2 olup 83'ü kız, 59'u erkek bireydir. Anketlerde çocukların yaşları, cinsiyetleri, tedaviye başvuru sebepleri, tedavi kararı hakkında memnuniyetleri, tedavi önerisini kimden aldıkları sorulmuştur. Hem çocuk, hem de veli anketinde dental bakım indeksi bölümü ve tedavi beklentisi bölümü yer almaktadır. Çocuk anketinde ayrıca vücut imajı indeksi bulunmaktadır. Ayrıca normal ve maloklüzyonlu çocuk resimleri bulunan çizimlerde, çocukların kendi maloklüzyonlarını ne derece tanımlayabildikleri ve bu maloklüzyon hakkındaki estetik değerlendirmeleri incelenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları aşağıda özetlenmiştir: 1. Çocukların ortodontik tedaviye genelde kendileri ve aileleri tarafından yönlendirildiği saptanmıştır. 2. Çocukların ve velilerin başvurularında birinci sebep tüm illerde çapraşıklık ve genel maloklüzyondur. 3. Çocukların dental bakım indeks puanlarında en yüksekten düşük olana doğru illerin sıralaması şöyledir; Ankara, Diyarbakır, İstanbul ve Konya. Velilerin dental bakım indeks puanlarında sıralama ise İstanbul, Ankara, Konya ve Diyarbakır şeklindedir. 4. Çocukların vücut imajı indeksi değerlendirilmelerinde, diş imajı puanı en düşük olarak bulunmuştur. Yüz imajı puanı overbite'da daha yüksek, ön çapraz kapanışta ise daha düşük olarak bulunmuştur. 5. Ortodontik tedaviden beklentilerin genelde yüksek olduğu saptanmıştır. Çocukların ve ailelerin beklentileri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Çocukların beklentileri ailelerin96 beklentilerinden daha yüksektir. Çocukların sosyal beklentileri yaşla birlikte azalmıştır. 6. iller arasında gelir düzeyleri, velilerin dental bakım indeksleri, çocukların sosyal beklentileri ve velilerin ise tüm beklentileri açısından önemli farklılıklar bulunmuştur. Çocukların dental bakım ve ağız sağlığı indeksleri, vücut imajı algılan ve fonksiyon ve imaj beklentilerinde iller arasında farklılıklar bulunmamıştır. 7. Çocuk yüzleri bölümünde, çocuklar tüm maloklüzyonlarda kendilerini normalden uzağa işaretlemişlerdir. Estetik değerlendirmede cinsiyetler arası farklılık bulunamamıştır, ancak iller arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Ankara'lı çocuklar Diyarbakır ve Konya'lı çocuklara göre normale daha yakın işaretleme yapmışlardır. Yani normal oklüzyonu daha estetik bulmuşlardır.
Özet (Çeviri)
97 SUMMARY Treatment Expectations of Children who are Candidates for Orthodontics and their Parents The aim of this study was to investigate the treatment expectations of children between ages 8 to12 from different socio-cultural backgrounds who were anticipating orthodontic treatment. For each participating child, one parent was also interviewed to assess their expectations and understanding of the treatment their child would undergo. The material for this study consisted of questionnaires that were administered in face-to-face interviews to 145 pre-orthodontic children and one of his/her parents in Ankara (n=35), Istanbul (n=35), Konya (n=35) and Diyarbakır (n=37). The mean age of children in this sample was 10.8±1.2 years; the majority were girls (n=83 girls, 59 boys). The interview included questions about age, gender, reasons for treatment request, feelings about the treatment decision and the person who gave them treatment advice. Using drawings of gender-neutral children's faces with normal occlusion and malocclusion, children were tested on how well they could define their malocclusion and their esthetic evaluation of these malocclusions. Children also completed a Body Image Index. Both the children and their parents were asked about their treatment expectations and dental history. The results of this study can be summarized as below: 1- Orthodontic treatment was usually suggested by patient himself and/or parents of the child. 2- In all of the cities examined in this study, the primary reason for seeking treatment was crowding and malocclusion. 3- Dental Index: The dental index scores for children from the highest to the lowest are as follows: Ankara, Diyarbakır, Istanbul, Konya. The dental index scores for parents from the highest to the lowest are as follows: Istanbul, Ankara, Konya, Diyarbakır. 4- Body Image: When the body image scale was evaluated, it was found that children's dental image scores were the lowest. The facial image scores were higher for the deep-bite malocclusions, whereas lower for the anterior cross-bite malocclusions.98 5- Treatment Expectations: High expectations from the orthodontic treatment were found both for children and their parents. The treatment expectations of children and their parents are significantly different. Children's expectations were higher, but social expectations showed a decline with age. 6- Child Facial Drawings: In all cases, children scored themselves some distance from the drawing with normal occlusion. For the esthetic evaluation, no difference was found between boys and girls, but a difference was found between the cities included in the study. The children in Ankara scored farther from normal compared to the children in Diyarbakır and Konya on all six facial drawings. 7- There were significant differences regarding socio-economic level, parents dental index, child's scocial expectations and parents expectations between the four cities. No differences were found in dental index and oral health, body image perceptions, image and functional expectations of the children.