Erişkin periodontitis hastalarında cerrahi tedavi öncesi cerrahi olmayan tedavi yapılıp yapılmamasının klinik parametreler üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of non-surgical therapy prior to surgical trerapy on the clinical parameters in adult periodontitis patients
  1. Tez No: 129819
  2. Yazar: BANU TÜRKTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMİT SELİM BOSTANCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ataçman kaybı, ataçman stabilitesi, cerrahi olmayan periodontal tedavi, cerrahi periodontal tedavi, inflamasyon, periodontal iyileşme, sondalamada kanama, Attachment loss, attachment stability, bleeding on probing, inflammation, non-surgical periodontal therapy, periodontal healing, surgical periodontal therapy
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
100 ÖZET Erişkin Periodontitis Hastalarında Cerrahi Tedavi Öncesi Cerrahi Olmayan Tedavi Yapılıp Yapılmamasının Klinik Parametreler Üzerine Etkilerinin Değerlendirilmesi Bu klinik çalışmanın amacı, cerrahi tedavi uygulanacak olan kronik erişkin periodontitis hastalarında, cerrahi tedavi öncesi, cerrahi olmayan tedavi yapılıp yapılmamasının operasyon sonrası periodontal dokuların cevabını ne yönde etkileyeceğini değerlendirmekti. Yaş ortalamaları 45 olan, simetrik defektleri bulunan, sistemik yönden sağlıklı 18 erişkin periodontitis hastası araştırmamıza dahil edildi. 18 hastanın 15' inde ağız 4 segmente, 3' ünde ise 2 segmente bölündü. Her hastada segmentlere rastgele seçim yapılarak cerrahi olmayan tedavi+cerrahi tedavi (COT+CT) ya da doğrudan cerrahi tedavi (DCT) uygulandı. COT+CT grubunda cerrahi tedavi, diş yüzey temizliği ve kök yüzey düzleştirmesi işlemlerinden oluşan cerrahi olmayan tedavi işleminden 1 ay sonra yapıldı. Araştırma için seçilen bölgelerden başlangıçta ve cerrahi sonrası 3. ve 6. aylarda klinik değerlendirme amacıyla plak indeksi (Pl, Silness ve Löe, 1964), gingival indeks (Gl, Löe ve Silness, 1963), cep derinliği (CD), klinik ataçman seviyesi (KAS), dişeti çekilmesi (DÇ), sondalamada kanama (BOP, Löe, 1967) ve gingival süpürasyon varlığı (PÜY, Singh ve ark., 1977) ölçümleri alındı. BOP değerleri, COT+CT grubunda cerrahi olmayan tedavi işleminden 1 ay sonra tekrar kaydedildi. Elde edilen klinik bulgulara göre, her iki tedavi yöntemi de ataçman seviyesi hariç, diğer klinik parametreler üzerinde tedavi sonrası 3. ve 6. aylarda benzer düzeyde başarılı bulundu. Hem COT+CT hem de DCT grubunda, başlangıçta BOP (-) olan yüzeylerde BOP (+) olan yüzeylere göre cerrahi tedavi sonrası ataçman stabilitesi gösteren yüzeyler daha fazla bulundu, fakat bu, sadece COT+CT grubunda istatistiksel olarak anlamlı gözlendi. İlaveten COT+CT grubunda, başlangıçta BOP (-) olan yüzeylerde, BOP (+) olan yüzeylere göre ataçman kaybı gösteren yüzeylerin sayısı anlamlı olarak daha fazla bulundu. Her iki grupta da başlangıçta BOP (+) olan yüzeylerde, BOP (-) olan yüzeylere göre ataçman kazancı gösteren yüzeyler fazla olmasına rağmen, bu istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. COT+CT grubunda, cerrahi olmayan tedaviden 1 ay sonra sondalamada kanama göstermeyen yüzeylerde, kanama gösteren yüzeylere göre cerrahi tedavi sonrası ataçman kazancı gösteren yüzeyler daha fazla, ataçman kaybı gösteren yüzeyler ise daha az bulundu. Bu klinik çalışmanın sonuçlarına göre, özellikle başlangıçta sondalamada kanaması olmayan bölgelerin cerrahi tedavi sonrasında ataçman kaybı riski taşıdığının gözden kaçırılmaması gerektiği ve cerrahi olmayan tedavi sonrası kanamanın devam ettiği yüzeylerde başarı açısından klinik değerlendirmelerin yanında mikrobiyolojik değerlendirmelerin de dikkate alınması gerektiği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
101 SUMMARY Evaluation Of The Effects Of Non-surgical Therapy Prior To Surgical Therapy On The Clinical Parameters In Adult Periodontitis Patients The aim of this study was to evaluate the postoperative effects of non-surgical therapy prior to surgical therapy on the periodontal supporting tissues. 18 adult periodontitis patients that had no systemic problems and demonstrated symetric defects with a mean age of 45 were included in this study. In 15 subjects of 18, mouth was divided into 4 segments and in 3 subjects of 18, it was divided into 2 segments. In every patients, segments were randomly selected for non-surgical therapy with surgical therapy (NST+ST) or direct surgical therapy (DST). In NST+ST group, the ST was performed 1 month after the non-surgical therapy which included scaling and root-planing. At baseline, 3 and 6 months after postoperatively, plaque index (PI), gingival index (Gl), probing depth (PD), clinical attachment level (CAL), gingival recession (GR), bleeding on probing (BOP) and gingival suppuration values were recorded clinically from the selected sites. In the non-surgical therapy with surgical therapy group, BOP values were recorded again 1 month after the non surgical therapy. The clinical findings demonstrated that both of the treatment modalities were successful similarly regarding the clinical parameters, except attachment level, on 3 and 6 months after the therapy. The number of sites showing attachment stability after the surgical therapy were higher in the baseline BOP (-) sites than in the baseline BOP (+) sites both for the NST+ST and DST groups. However, this was statistically significant only in NST+ST group. Furthermore, the number of sites showing attachment loss was statistically significant for baseline BOP (-) sites in comparison with baseline BOP (+) sites for the NST+ST group. In spite of the gain in the clinical attachment level was numerically higher in the baseline BOP (+) sites than in the BOP (-) sites for both study groups, the results were statistically insignificant. In the sites that showed no bleeding on probing one month after NST in NST+ST group, postoperative attachment gain was higher, attachment loss was less than in the sites showed bleeding on probing. It was concluded that as the baseline BOP (-) sites are hazardous regarding the attachment loss, the mentioned sites should be evaluated carefully prior to surgical therapy. Furthermore, the sites that ongoing bleeding on probing after NST must be monitored not only clinically but also by using microbiological methods.