Kök kanal boyu tespitinde dijital radyografilerin diğer yöntemlerle karşılaştırılması
The comparison of digital radiographs with the other technics the endodontic working lengths
- Tez No: 129840
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDUN ŞAKLAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Dijital radyografi, elektronik apeks bulucu, konvansiyonel radyografi, kök kanal boyu tespiti, Digital radiography, electronic apex locator, conventional radiography, root canal length
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
61 ÖZET Kök kanal boyu tespitinde dijital yöntemleri diğer yöntemlerle karşılaştırılması: Araştırmamızda kök kanal boyu tespitinde dijital radyografileri in vivo şartlarda elektronik apeks bulucu ve konvansiyonel radyografilerle karşılaştırdık. Çalışmamızda 103 adet dişten yararlanıldı. Dişlerin giriş kavitesi açıldıktan sonra elektronik apeks bulucu ile kök kanal boyu tespit edildi. Daha sonra konvansiyonel ve dijital radyografik görüntüler elde edildi. Elde edilen görüntülerden konvansiyonel radyografilerde standart yöntem ile, dijital radyografilerde ise yazılım programı kullanılarak kök kanal boylan saptandı. Elde edilen değerler istatistiksel olarak varyans analizi ve paired t test ile değerlendirildi. Çalışma bulgularına göre gruplar arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu nedenle dijital yöntemin diğer yöntemlerle kıyaslandığında endodontik açıdan kök kanal boyu tespiti ve diğer endodontik değerlendirmelerde kabul edilebilir olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
62 SUMMARY The comparison of digital radiographs with the other technics for the endodontic working lengths In this study we compared the digital radiographs for root canal lenght measurement with electronic apex locator and convensional radiographs in vivo. One hundred and three teeth were used in the study. Root canal lenghts were measured with electronic apex locator after the access cavities were opened. Then, the conventional and dijital radiographs were taken. With standart methods for conventional radiographs, for digital radiographs a software is used to measure the root canal lengths. The data were analised statistically with varians analysis and paired t-test. Regarding me results of this study there was no statistically significant between the groups. The results suggest that digital method is an acceptable method for root canal lenght measurement and other endodontic evaluation compared with other methods.