Tam protez kullanan hastalarda postür değişikliği-çiğneme kas aktivitesi ilişkisi
Relation of postural change and chewing muscle activity in complete denture patients
- Tez No: 129841
- Danışmanlar: PROF. DR. BETÜL KALIPÇILAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Çiğneme Kasları, Dikey Boyut, EMG, Postür, Tam Protezler, Complete Dentures, EMG, Masticatory Muscles, Posture, Vertical Dimension
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
95 ÖZET Tam Protez Kullanan Hastalarda Postür Değişikliği-Çiğneme Kas Aktivitesî İlişkisi Toplum içinde ağız ve diş sağlığı, koruyucu faaliyetler, çürük ve periodontitis hakkında bilgilenmeye bağlı olarak diş kayıplarının yaygınlığı azalmakla beraber, artan yaşam kalitesi ve beklentiler diş hekimlerine yeni sorumluluklar yüklemektedir. Diş çekimlerini takip eden alveoler kemik resorpsiyonuna bağlı olarak mandibulanın öne ve yukarı yer değiştirmesi çenelerarası ilişkilerde değişikliğe neden olur. Hyoid kemik ve kranioservikal ilişkiler bu değişikliklerden etkilenir. Oklüzyonun sagittal ve vertikal boyutunda da değişimler gözlenir. Ayrıca tam protezlerin takılmasından sonra kafa duruşunun etkilenmesi ve çiğneme kaslarının aktivitelerinin değişmesi mümkündür. Bu bilgilerin ışığı altında çalışmada tam protez kullanmakta olan hastalarda postür değişikliği-çiğneme kas aktivitesi ilişkisi incelenmiştir Bunun için Protetik Diş Tedavisi Anabilim Dalı Kliniğine tam protez yaptırmak amacı ile başvuran hastalar içinden, en az 5 senedir aynı tam protezi kullanmakta olan 55 yaşın üzerindeki 20 bayan hasta seçilmiştir. Araştırma, her hastanın doğal baş boyun postürünün sefalometrik filmler ile tespit edilmesi ve EMG kayıtlarının elde edilmesi olarak iki aşamada yürütülmüştür. Sefalometrik filmler dikey yön boyutlarını da inceleyebilmek amacı ile maximum interküspal pozisyonda ve istirahat pozisyonunda alınmıştır. Su terazisi yöntemi hastaların sefalostata yerleştirilmesi sırasında tespit edilen doğal baş boyun postürünü sabitlemek amacı ile kullanılmıştır. Tüm ölçümler önce hastaların kullanmakta oldukları protezleri ile yapılmış, yeni protezler uygulandıktan hemen sonra, 3. ve 6. ayda tekrarlanmıştır. EMG kayıtlarının alınmasında BioEMG cihazı kullanılmıştır. Temporal ve masseter kasların istirahat pozisyonunda ve sağ ve sol tarafla sakız çiğneme sırasında kas aktiviteleri incelenmiştir. Kayıtlar hastaların kullandıkları protezleri ile, yeni protez uygulandıktan 48 saat sonra geldikleri kontrol seansında, 3. ve 6. aylarda alınmıştır. Çalışmamızın sonucunda hastalara uyguladığımız yeni tam protezlerin doğal baş boyun postürünü değiştirmediği gözlenmiştir. Çünkü, kraniovertikal (SN/GV), kranioservikal açıda (SN/OPT) ve servikal eğim(OPT/GH, CVT/GH ve OPT/CVT) de belirgin bir değişim gözlenmemiştir. Fakat hastaların yaşları itibari ile genel olarak fleksiyon postüründe oldukları anlaşılmıştır. Dik yön boyutlarının incelenmesinde ise genel olarak doğal dişli bireylere göre yüz yüksekliklerinde azalma olduğu, yeni protez uygulamasının ise alt yüz ve total yüz yüksekliğini arttırdığı gözlenmiştir. Protezlerin vertikal boyut artışı 2-4 mm arasındadır. Bu nedenle yeni tam protez uygulamasının postüral değişime neden olmadığı düşünülmektedir. Çünkü daha önce yapılan çalışmalarda, vertikal boyut artışının daha yüksek olduğu durumlarda başın ekstansiyona uğradığı ifade edilmiştir. Yapılan EMG ölçümlerinin değerlendirilmesinde, yeni protezlerin uygulanması ile istirahat pozisyonunda, temporal ve masseter kas aktivitelerinde azalma olduğu anlaşılmıştır. Sağ ve sol tarafla sakız çiğneme sırasında ise, her iki kasın da aktivitesinde artış görülmüştür. Fakat masseter kası tüm ölçümlerde temporal kasa göre daha stabil bir özellik sergilemiştir.
Özet (Çeviri)
96 SUMMARY Relation of Postural Change and Chewing Muscle Activity in Complete Denture Patients Due to alveolar bone resorptions following tooth extractions, upward and anterior rotation of the mandible takes place and causes changes in intermaxillar relations. The hyoid bone and craniocervical relations are affected and variations are seen in sagittal and vertical dimension of occlusion, head posture and masticatory muscle activities. Regarding this data, we have examined postural and muscle activity changes in edentulous patients using upper and lower complete dentures. 20 female patients above 55 years of age that have been wearing complete dentures for at least 5 years have been included in our study. The study has been carried out in two different parts, which are diagnosis of natural head and neck position and evaluation of EMG recordings for each patient. Cephalometric films have been taken in maximum intercuspidation and rest position in order to examine changes in vertical dimension. Fluid level method has been used to fixate the natural head and neck posture established while the patients were placed on the cephalostat. Every recording has been done firstly with the old dentures, followed by new recordings that have taken place in right after the insertion of new dentures and 3 and 6 month period of use of new dentures. BioEMG system has been used for EMG recordings. Activities of temporal and masseter muscles in resting position and while gum chewing with the right and the left side have been examined. Recordings have been taken with the old dentures, 48 hours after the insertion of new dentures and at the 3rd and 6th month control dates. As a result in our study, it's been observed that insertion of new dentures does not change natural head and neck posture. No significant change has been observed in Craniovertical (SN/GV), craniocervical anglutination (SN/OPT) and cervical inclination (OPT/GH, CVT/GH and OPT/CVT). But it has been observed that generally the patients are in flexion posture due to their age. Examination of vertical dimension has shown that there is a decrease in facial height compared to dentulous subjects and insertion of new dentures cause an increase in lower and total facial height. Increase of vertical dimension of dentures is 2-4 mm. This thought to be the reason for no postural changes after insertion of new dentures. In previous studies, it has been observed that high increase of vertical dimension leads to extention of the head. Evaluation of EMG recordings show that in resting position temporal and masseter muscle activities decrease after insertion of new dentures. Both muscles have shown an increased activity while chewing on both sides. But on all recordings the masseter muscle has shown more stable activity compared to the temporal muscle.