Çürük uzaklaştırılmasında kemo-mekanik yöntemlerin etkinliği ve fuji IX'un adezyonuna etkisi
The effectiveness of chemo-mechanical techniques in caries removal and it's effectiveness to adhesion of fuji IX
  1. Tez No: 129854
  2. Yazar: YETKİN EKEN ERİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAZİYE ARAS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Atravmatik Restoratif Tedavi, Bağlanma Gücü, Cam İyonomer Siman, Caridex Sistem, Diş Çürüğü, N-Monokloro-D, L-2- Aminobütrik asit. 216, Atraumatic Restorative Treatment, Bond Strengths, Caridex System, Dental Caries, Glass Ionomer Cement, N-monocloro-D, L-2- Aminobutyric acid. 218
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 256
Özet
ÖZET Çürük Uzaklaştırılmasında Kemo-Mekanik Yöntemlerin Etkinliği ve Fuji EX'un Adezyonuna Etkisi Çalışmamızda ART tekniği ile birlikte kullanılan NMAB, NMAB+üre solüsyonlarının ve CarisolvT jel'in topikal uygulamalarda çürük kaldırıcı gücünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Çürük kaldırıcı gücünün belirlenmesinde 'çürüğün kaldırılması için gereken uygulama tekrarı ve geçen süre' değerlendirilmiştir. Bu amaçla aktif aproksimal çürüklü 66 dişten yar^arlanılmıştır. Dişler çürüğün ortasından geçecek şekilde ikiye ayrılarak, her dişe ait çürük lezyonunun bir yarısı deney, diğer yansı ise kontrol olarak kullanılmıştır. Çürüğün kaldırılması için gereken sürenin tayininde; sadece çürüğün kaviteden mekanik olarak uzaklaştırılması için gerekli olan ekskavasyon süresi değerlendirilmiştir. Küratif solüsyonların kavitede bekletilme süresi, değerlendirme dışında bırakılmıştır. Çürüğün kaldırılması için gerekli olan uygulama tekrarının belirlenmesinde ise; küratif ajanlar uygulandıktan sonra, kavite tabanının ekskavasyona direnç gösterdiği noktada, kazıma işlemine son verilmiştir. Kavite tabanında çürük kontrolü, NMAB, NMAB+üre ve distile su gruplarında eritrositi boyasıyla boyanarak değerlendirilmiştir. CarisolvT*ün yapısında eritrosin bulunduğundan, ilave bir boyama işlemine gerek duyulmamıştır. Kavite tabanı ve duvarlarında çürük bulunduğu durumlarda, çürük kaldırıcı ajanlar bir kez daha uygulanarak, işlem tekrarlanmıştır. Bu çalışmada çürüğün tamamen kaldırılması için en fazla 4 kez uygulamaya gerek duyulduğundan, uygulama tekrarı 1+ ve 4+ arasında değerlendirilmiştir. Çalışmamızın ikinci bölümünde, kullandığımız çürük kaldırıcı ajanların, diş dokularında oluşturduğu değişikliklerin, Fuji IX GP'nin adezyonuna etkisi araştırılmıştır. Çürüğün küratif ajanlarla kaldırıldığı kavitelere Fuji DC GP'nin mikrosızıntısının araştırıldığı bölümde; 7'şer adet aproksimal çürüklü süt azı dişinde çürük lezyonunun CarisolvT jel, NMAB, NMAB+üre ve distile su ve ekskavatörle kaldırılarak kavitelere Fuji IX GP uygulanmıştır. Fuji IX GP'nin mikrosızıntısı, boya difüzyon yöntemi ve streomikroskopta değerlendirilmiştir. Çürük kaldırıcı ajanlar ve distile su uyguladığımız sağlam süt dişi dentin yüzeylerine Fuji IX GP'nin adezyonunun araştırıldığı bölümde; 7'şer 214adet sağlam süt dişi dentin yüzeyine uygulanan dolgu örneklerinin makaslama kuvvetlerine karşı direnci Lloyd-LRX England marka Instron cihazı ile test edilmiştir. Materyallerin diş dokularından kopma tipinin değerlendirilmesinde ise stereomikroskop kullanılmıştır. Çalışmamızda kullandığımız çürük kaldırıcı ajanların etkmHğkun süre açısından değerlendirilmesinde; çürüğün en kısa sürede CarisolvT jel grubunda (1,04 dakika), daha sonra NMAB+üre grubunda (1,61 dakika), en uzun sürede ise, NMAB grubunda kalktığı saptanmıştır (2,05 dakika). Ancak çürük kaldırma süresi bakımından deney gruplarında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı izlenmektedir. Kontrol-deney diş yarılarında, çürüğün kaldırılması için gerekli olan süreler arasındaki fark ise tüm gruplarda anlamlı bulunmuştur. Bu bulgular kullandığımız çürük kaldırıcı ajanların topikal olarak uygulanmasıyla, kavitelerden çürüğün kaldırılma süresini önemli düzeyde kısalttığını göstermektedir. Çürüğün kaldırılması için gerekli olan uygulama tekrarı değerlendirildiğinde; çürüğün genel olarak deney gruplarında, bir ve iki uygulama sonunda, kontrol gruplarında ise, üçüncü ve dördüncü uygulamalardan sonra kaldınlabildiği izlenmiştir. Kontrol ve deney grupları arasında çürüğün kaldırılma tekrarı açısından fark anlamlı bulunmuştur. Çürüğün kaldırılabilmesi için en az uygulama CarisolvT grubunda yapılmıştır (1,09). NMAB+üre grubunda ortalama 1,5, NMAB grubunda ise ortalama 1,72 uygulama ile çürüğün tamamen kaldırıldığı saptanmıştır. Buna karşın kontrol diş yanlarında çürüğün kaldırılabilmesi için gerekli olan uygulama tekrarı; CarisolvT grubunda 3,04, NMAB grubunda 3,40, NMAB+üre grubunda ise 3,09 olarak belirlenmiştir. Bu bulguların ışığında, çalışmamızda kullanılan çürük kaldırıcı ajanların, çürüğün kaldırılması için gerekli olan ekskavasyon tekrarını azalttığı sonucuna varılmıştır. Mikrosızıntı çalışmamızda; CarisolvT jel ve distile su uygulanan kavitelerde, oklüzal kenarda mikrosızıntı olmadığı saptanmıştır. Buna karşın, NMAB ve NMAB+üre gruplarında, birer örnekte '1' değerinde sızıntı izlenmiştir. Gingival kenarda ise, CarisolvT uygulanan dişlerden bir tanesinde '1' değerinde, NMAB uygulanan dişlerden bir tanesinde minede, diğerinde ise dentine yayılan sızıntı saptanmıştır. NMAB+üre uygulanan dişlerde, gingival kenarda sızıntı gözlenmezken, distile su uygulanan kavitelerde, bir dişte minede sınırlı sızıntı saptanmıştır. Ancak oklüzal ve gingival bölgelerde saptanan sızıntı değerlerinde, gruplar arasında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır. Bu sonuç küratif ajanların, Fuji DCun mikrosızınüsmı etkilemediğini göstermektedir. Kemomekanik ajanların uygulandığı sağlam dentin yüzeylerine, Fuji IX GP'nin makaslama bağlantılarının araştırıldığı bölümde; CarisolvT jel 215uygulanan grupta, dentine ortalama makaslama bağlanma değeri, l,549MPa, NMAB+üre uygulanan grupta l,648MPa, NMAB uygulanan grupta, l,456MPa ve distile su uygulanan grupta, l,370MPa olarak saptanmıştır. Bağlanma değerleri açısından istatistiksel fark olmadığı izlenmiştir. Makaslama deneyi sonrasında dolguların diş yûzeyinde/Vaynlnıa tipinin değerlendirilmesinde, genellikle karışık ve adeziv tipte ayrılmanın bulunduğu gözlenmiştir. Koheziv tipte kopma ise, distile su grubu dışında görülmemiştir. Sonuçlarımız çürük kaldırıcı ajanların, sağlam dentin yüzeyinde oluşturduğu değişikliklerin, Fuji DC GP'nin adezyonunu etkilemediğini göstermektedir. Sonuç olarak çalışmamızda kullandığımız NMAB, NMAB+üre ve CarisolvT jelin, çürük dentin dokusunu yumuşatarak ekskavasyonunu kolaylaştırdığı ve çalışma süresini kısalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effectiveness of Chemo-Mechanical Techniques in Caries Removal and it's Effectiveness to Adhesion of Fuji IX The purpose of this work is to evaluate the caries removal potancy of CarisolvT gel, NMAB and NMAB+urea solutions that are used together with ART technique. In order to evaluate the caries removal efficiency the number of repeated applications and the duration of the application is also considered. A total of 66 teeth that has active approximal caries are used. Each teeth has been separated into two through the caries lesion and a piece is used for the experiment while the other served as control. In evaluating the required time for caries removal only the time that is spent for mechanical excavation is considered. The duration time of curative solutions within the cavity is not considered. The mechanical excavation has been stopped whenever, resistance by the cavity base is felt during repeated applications of caries removing solutions. Caries control at the cavity base is performed by using erythrocine dyes in NMAB, NMAB+urea and distilled water groups. As CarisolvT has erythrocine in its formula, a separate dye is not needed for this group. If caries has been detected with in the cavity another application of caries removing agents is performed. As this study required 4 consequent application of the agents at most, the number of applications are ranked between 1+ and 4+. Second part of this study evaluated the adhesiveness of Fuji IX GP following the application of caries removing agents. In order to evaluate the microleakage 7 decidious molar teeth with approximal caries has received the above mentioned excavation technique and caries removing solutions prior to the application of Fuji IX GP. The microleakage is evaluated by dye diffusion technique and stereomicroscope. This study revealed that the time required to remove caries was shorter with the use of CarisolvT gel (l,04min.) followed by NMAB+urea (1,6 İmin.) and NMAB (2,05min). 217The time required to remove caries between control and experiment groups however showed a statistiaclly significant difference. These results showed that the caries removing agents used in this study has reduced the caries removal time significantly. When the number of repeated application is considered it has been shown that generally or 2 applications were satisfactory to remove caries in the experiment group were as 3 or 4 applications were necessary in control group. The minimum application number to remove caries was with in the CarisolvT group (1,09). This was followed by NMAB+urea (1,5) and NMAB (1,72). However the average application number of the agents with in the control group was 3,04 (CarisolvT), 3,40 (NMAB) and 3,09 (NMAB+urea). As a result it has been decided that the agents used in this study did reduce the repetation of excavation. Cavities treated with distilled water and CarisolvT did not show any microleakage at the occlusal margin. Specimens treated with NMAB and NMAB+urea however showed microleakage value of '1' a single specimen for each group.Gingival margin microleakage evaluation showed '1' value for a CarisolvT specimen. Two specimens belonging to NMAB group showed microlekage at enamel and dentin each. None of the specimens of NMAB+urea group showed microleakage where as only limited amount of enamel leakage is seen with a single specimen of distilled water group. However a significant difference between occlusal and gingival margines could not be established. There for it is concluded that agents used in this study did not in any way effected the microleakage of Fuji IX. Fuji IX has been bonded to sound dentin surfaces treated with chemo- mechanic agents and shear bond strengths are evaluated. Bonding values were maximum in NMAB+urea group (l,648MPa) followed by CarisolvT (l,549MPa), NMAB (l,456MPa) and distilled water (l,370MPa). These results were not statiscally significant. The shear force failures were mixed and adhesive type. Cohesive failures were not encountered apart from distilled water group. The results supported the outcome that none of the agents used in this study did effect the adhesion of Fuji IX GP. As a result NMAB, NMAB+urea and CarisolvT gel did all show softening of caries dentin, simplified the excavation and reduced the working time.