Ultrasonografi kullanımının temporomandibular eklem hastalıkları teşhisindeki güvenirliliğinin araştırılması
Investigation of the Reliability of the Use of Ultrasonagraphy in Diagnosis of Temporomandibular Joint Diseases
  1. Tez No: 677967
  2. Yazar: AHMET FARUK ERTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR ÖZCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Temporomandibular Eklem, Temporomandibular Eklem Disfonksiyonu, Ultrasonografi, Temporomandibular Joint, Temporomandibular Joint Disorders
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Günümüzde temporomandibular eklem hastalıklarının prevalansında önemli bir artış gözlenmekte olup temel klinik muayeneye ek olarak temporomandibular eklem hastalıklarının tanısı için çeşitli yöntem ve teknikler mevcuttur. Literatürde altın standart olarak tanımlanan manyetik rezonans görüntüleme, yumuşak dokuların yanı sıra eklem diskinin değerlendirilmesinde önemli rol oynar. Bilgisayarlı tomografi, kemik erozyonu, kırıklar, postoperatif deformiteler ve temporal kemiğin deformiteleri gibi kemik lezyonlarını teşhis etmek için kullanılır. Kemik sintigrafisi ise osteoartrit ve eklem iltihabının değerlendirilmesi için yararlıdır. Son yıllarda ultrasonografi de temporomandibular eklemin görüntülenmesinde önemli ve etkin bir yöntem olarak tanımlanmıştır. Çalışmamızda ultrasonografi ile temporomandibular eklemin bir çok açıdan değerlendirilip aynı zamanda klinik verilerle de korele edilerek tanı için referans değerlerin oluşturulması planlanmıştır. Tezimizin amacı, temporomandibular eklem hastalıklarının teşhisinde ultrasonografi kullanımının güvenirliliğini ortaya koyması açısından literatüre katkı sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Currently, there is a significant increase in the prevalence of temporomandibular joint diseases, and in October, in addition to basic clinical examination, various methods and techniques are available for the diagnosis of temporomandibular joint diseases. Defined as the gold standard in the literature, magnetic resonance imaging plays an important role in assessing soft tissues as well as the joint disc. Computed tomography is used to diagnose bone lesions such as bone erosion, fractures, postoperative deformities, and deformities of the temporal bone. Bone scintigraphy, on the other hand, is useful for evaluating osteoarthritis and joint inflammation. In recent years, ultrasonography has also been identified as an important and effective method of imaging the temporomandibular joint. In our study, it was planned to evaluate the temporomandibular joint from many angles by ultrasonography and to create reference values for diagnosis by correlating it with clinical data. The aim of our thesis is to contribute to the literature in terms of demonstrating the reliability of the use of ultrasonography in the diagnosis of temporomandibular joint diseases.