Alt yirmi yaş cerrahisinde IV midazolam sedasyonu ile hasta kontrollü analjezi yöntemiyle remifentanil uygulamasının güvenirlik ve klinik etkinlik yönünden değerlendirilmesi
Determination of the cilinical efficacy and safety of patient-controlled remifentanil application in addition to intravenous midazolam sedation in lover third molar
  1. Tez No: 129875
  2. Yazar: YAKUP ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİN ESEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hasta kontrollü analjezi, İntravenöz sedasyon, Midazolam, Remifentanil, Üçüncü molar cerrahisixi
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Alt Yirmi Yaş Cerrahisinde IV Midazolam Sedasyonu ile Hasta Kontrollü Analjezi Yöntemiyle Remifentanil Uygulamasının Güvenirlik Ve Klinik Etkinlik Yönünden Değerlendirilmesi Gömülü yirmi yaş dişlerinin cerrahi çekimleri sırasında ek ağrı kontrolü ve sedasyona ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, alt yirmi yaş cerrahi çekimleri sırasında intravenöz midazolam sedasyonuna ek olarak hasta kontrollü analjezi yöntemiyle remifentanil uygulamasının klinik etkinlik ve güvenirliğini değerlendirmektir. Çift kör, randomize, karşılıklı, plasebo kontrollü, prensipler doğrultusunda planlanan bu prospektif çalışmaya çift taraflı, simetrik gömülü mandibuler üçüncü molar dişleri olan 20 sağlıklı birey dahil edildi. Her hastaya her iki operasyonda da 0,05 mg/kg intravenöz midazolam sedasyonu uygulandı. Hasta kontrollü intravenöz remifentanil uygulaması gelişigüzel olarak birinci veya ikinci ameliyatlarında uygulandı. Diğer ameliyatlarında ise remifentanil yerine plasebo verildi. Kanda stres hormonu - renin, aldosteron ve ACTH - değişimlerini incelemek üzere preoperatif, intraoperatif ve postoperatif kan örnekleri her hastadan her iki ameliyatı esnasında da alındı. Kan basıncı, nabız, oksijen saturasyonu ye solunum sayısı değerleri sedasyondan önce, işlem sırasında her beş dakikada bir ve işlemin bitiminden beş dakika sonrasına kadar kaydedildi. Sedasyon derecesini değerlendirmek amacıyla Ramsey sedasyon skalası ve işlemin sonunda derlenme değerlendirmesi için modifiye Steward derlenme skalası kullanıldı. Ağrı, hasta memnuniyeti, kooperasyon puanlaması, lokal anestezik enjeksiyonuna tepki ve amnezi dereceleri de incelendi iki grup ameliyatları arasında işlem süreleri bakımından anlamlı fark saptanmadı. Remifentanilin sedasyon düzeyi, hasta kooperasyonu ve memnuniyetini anlamlı ölçüde arttırdığı, oksijen saturasyon değerleri, nabız ve ağrıyı anlamlı ölçüde azalttığı görüldü. Remifentanil kullanılan ameliyatlarda amnezide hafif artış görüldü. İki uygulama arasında aldosteron ve renin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmazken renin seviyelerinde anlamlı fark görüldü. Her iki uygulama esnasında da aldosteron ve ACTH seviyelerinde anlamlı azalma olurken renin seviyelerinde anlamlı artış görüldü. Remifentanil hastaların derlenme sürelerinde önemli değişikliklere neden olmadı. İntravenöz midazolam sedasyonuna ek olarak hasta kontrollü analjezi yöntemiyle remifentanil uygulaması, önemli bir yan etki oluşturmaksızın etkili ağrı kontrolü ve yeterli sedasyon sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Determination of the Clinical Efficacy and Safety of Patient-Controlled Remifentanil Application in Addition to Intravenous Midazolam Sedation in Lower Third Molar Surgery During the surgical removal of impacted third molars, additional pain control and sedation may be required. The purpqse of this study was to evaluate clinical efficacy and safety of patient controlled remifentanil application in addition to intravenous midazolam sedation during third molar surgery. A double-blind, randomized, cross-over, placebo-controlled, prospective clinical study was designed. 20 healthy patients with symmetrically placed impacted bilateral mandibular third molars were included. 0,05 mg/kg intravenous midazolam sedation was applied to each patient in both operations. Patient controlled intravenous remifentanil application was used randomly either in the first operation or in the second one. Patients were given a placebo instead of remifentanil in the other operation. Preoperative, intraoperative and postoperative blood samples were taken in both operations in order to determine the changes in the stress hormone (aldosterone, renin, ACTH) levels in blood. Blood pressure, heart rate, oxygen saturation and respiration rate were recorded before sedation, every five minutes during surgery and five minutes after surgery. Ramsey's sedation scale was used to evaluate the level of sedation and modified Steward's recovery scale was used to score the patients recovery level at the end of the operation. Pain, patient satisfaction, cooperation score, reaction to local anesthetic injection and degree of amnesia were also assessed. There were no significant differences in the durations of surgery between the two groups. Remifentanil significantly increased the level of sedation, patient cooperation and satisfaction; decreased the oxygen saturation, heart rate and pain. There was a mild increase in amnesia in the remifentanil group. There was significant change in renin levels between the two groups and no statistically significant difference in aldosterone and ACTH levels. Aldosterone and ACTH levels were significantly decreased, whereas renin level was significantly increased during both of the operations. Remifentanil did not significantly effect the recovery time. Patient controlled remifentanil application in addition to IV midazolam sedation seems to provide efficient pain control and sufficient sedation without any important side effect. Keywords : IV sedation, Midazolam, Patient-controlled analgesia, Remifentanil, Third molar surgery xu