Postmenopozal dönemde oluşan osteoporozun çene kemiklerindeki yansımalarının incelenmesi
The investigation of the effects of postmenopausal osteoporosis on mandibular bone
- Tez No: 129895
- Danışmanlar: PROF. DR. NECATİ URAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Osteoporoz, menopoz, mandibula, kemik mineral dansitesi (KMD), Osteoporosis, Menopause, Mandibula, Bone Mineral Density (BMD)
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Diş) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET ESET, A.E., Postmenopozal Dönemde Oluşan Osteoporozun Çene Kemiklerindeki Yansımalarının İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Cerrahi (Diş) Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003. Çalışmamızın birinci amacı osteoporozun belirlenmesinde kemik dansitometrisi kullanarak mandibuler kemik mineral dansitesi (KMD) ve diğer iskelet bölgelerinin KMD arasındaki ilişkiyi belirlemekti, ikinci amacımız ise, mandibuler KMD'nin diğer bölgelerdekini belirleyici bir faktör olma olasılığını değerlendirmekti. Çalışmamıza yaşları 40-65 olan postmenopozal dönemde 30 hasta ve yaşları 30-48 arasında olan menopoz öncesi dönemdeki 30 hasta seçildi. Çalışmaya katılan her hastadan medikal ve dental açıdan ayrıntılı anamnez alındı. Tüm hastalar konvansiyonel standart teknikler kullanılarak kemik metabolizmasını etkileyen sistemik faktörler açısından değerlendirildi. Tüm hastaların vertebra (Lı-U), kalça, önkol ve mandibulasından çift x-ışmı enerjili absorbsiyometri (DEXA) kullanılarak kemik mineral dansitesi (KMD) ölçümleri yapıldı. Mandibula simfızis, korpus, ramus ve ortalama mandibula olarak 4 farklı bölgeye ayrılarak incelendi. Tüm değerler grup içi ve gruplar arası olmak üzere istatistiksel olarak değerlendirildi. Premenopozal grubumuzda ramus-kalça, ortalama mandibula-vertebra değerleri birbiriyle uyumludur. Postmenopozal grubumuzda ortalama mandibula-kalça, korpus-vertebra, ortalama mandibula-vertebra değerleri arasında uyum gözlenmiştir. Simfızis bölgesi her iki grubumuzda da hiçbir vücut bölgesiyle korelasyon göstermemiştir. Hem premenopozal hem de postmenopozal grubumuzda hiçbir mandibula bölgesi önkol ile uyumlu çıkmamıştır. PremenopozaJ ve postmenopozal grubun mandibula değerlerinde ramus ve mandibula genelini ifade eden ortalama mandibula için faikın belirgin olduğu ve her ikisinde de postmenopozal grubun değerlerinin düşük olduğu görülmüştür. Korpus içinde postmenopozal grubun değerleri düşük olarak görülmüştür ancak istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanamamıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT ESET, A.E., The Investigation of the Effects of Postmenopausal Osteoporosis on Mandibular Bone. Hacettepe University Health Sciences Institute PhD Thesis in Oral Surgery, Ankara, 2003. The first aim of this study was to investigate the relationship between mandibular bone density and that of other skeletal sites commonly used for bone densitometry in detection of osteoporosis. The second aim was to assess the validity of mandibular bone mineral density (BMD) as a predictor of BMD in these other sites. 30 postmenopausal women aged 40-65 and 30 premenopausal women aged between 30-48 were selected for this study. Each subject was asked to complete a detailed questionnaire eliciting information on medical and dental history. Subjects were evaluated for systemic factors that affect bone metabolism by using conventional standart tecniques. All candidates underwent dual energy x-ray absorptiometry (DEXA) of lumbar spine (LrU), DEXA of hip, DEXA of forearm, and DEXA of mandible. Mandible was determined dividing into four different sites as simfisis, corpus, ramus and average mandible. AH datas were evaluated statistically in groups with T-Test and N-par Test and between groups with T- Test. BMD values of average mandible-spine and ramus-hip were found correlated in premenopausal group. The same relationship was seen in BMD values of average mandible-hip, corpus-spine and average mandible-spine in postmenopausal group. Both premenopausal and postmenopausal groups showed no correlation between four mandibular areas and forearm. Also in both groups, symphysis region did not demostrate correlation with any of the skeletal sites. When premenopausal and post menopausal groups were compared for BMD of mandible, postmenopausal group showed lower values than premenopausal group in corpus, ramus and avarege mandible. Although the difference between groups, in ramus and average mandible was found to be stastistically significant, there was no statistically significance in corpus values.