Uzun süreli gastrin yüksekliğinin tiroid parafolliküler 'C' hücreleri üzerindeki etkisi
Long term effecrts of elevated gastrin levels on parafollicular 'C' cells
- Tez No: 129952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT FAİK ERDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: C”cell, gastrin, calcitonin, pentagastrin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 30
Özet
22 ÖZET Gastrinin ve pentagastrinin, tiroid“C”hücrelerini uyardığı ve serum kalsitonin düzeylerini yükselttiği bilinmektedir. Gastrin düzeyleri H2 ve/veya proton pompa inhibitörü kullanımında ve pernisyöz anemilerde yükselebilmektedir. Üç gün kısa süreli omeprol kullanım sonrası gastrin seviyeleri artarken, kalsitonin seviyelerinin normal kişilerde artmadığı; oysa Medüller Tiroid kanserli hastalarda arttığı Ankara Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalında yapılan bir çalışmada gösterilmiştir. Bu çalışma, uzun süreli gastrin yüksekliğinin serum kalsitonin seviyeleri üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla planlandı. Çalışmaya 40 kontrol (26 kadın, 14 erkek), 25 H2 reseptör blokeri ve / veya proton pompa inhibitörü kullanan hasta (15 kadın, 10 erkek), 3 7 pernisyöz anemili (24 kadın, 13 erkek) hasta alındı. Gruplar yaş ve cinsiyet açısından homojendi. Her hastanın sT3, sT4, sTSH, Anti - Tg, Anti - TPO, açlık gastrin, bazal ve pentagastrinle stimüle edilmiş kalsitonin düzeyleri ölçüldü. Tiroid USG'leri yapıldı, nodul saptananlara ince iğne aspirasyon biyopsileri uygulandı. Sonuçlara bakıldığında H2+PPİ ve PA gruplarında kontrol grubuna göre ortalama açlık gastrin, ortalama bazal ve pentagastrinle stimüle edilmiş kalsitonin düzeyleri anlamlı olarak yüksek bulunurken, H2+PPİ ve PA grupları arasında anlamlı farklılık yoktu. Tüm hastalar ve kontrollerde gastrin ile kalsitonin arasındaki ilişkiye Pearson Korelasyon testi ile bakıldı ve ilişki bulunamadı. Bunun üzerine bazal gastrin değerleri üst sınırdan yüksek (11 lpg/mL) olanlarda kalsitonin seviyelerine bakıldı ve ortalama kalsitonin seviyelerinin kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek olduğu bulundu. Yapılan biyopsilerde malignite saptanmadı. PA grubunda otoimmun tiroid hastalığı prevelansı % 32 bulundu. PA grubundaki otoimmün tiroiditli hastaların bazal gastrin, bazal ve pentagastrinle stimüle edilmiş KT seviyeleri de otoimmün tiroiditi olmayan PA'lı hastalara göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Sonuç olarak, kronik gastrin yüksekliği KT yüksekliğine neden olur ve bu ilişki fonksiyonel bir ilişkidir. Aksini göstermek için (“C”hücre hiperplazisi) histopatolojik çalışmalara ihtiyaç vardır. Anahtar kelimeler :“C”hücre, gastrin, kalsitonin, pentagastrin
Özet (Çeviri)
23 Long Term Effects of Elevated Gastrin Levels on Parafollicular“C”cells Summary Both gastrin and pentagastrin stimulate“C”cells and increase calcitonin levels. Gastrin level increasement is seen in H2 receptor blocker and / or proton pump inhibitor usage and also seen in pernicious anemia. İn a study which has been done in Ankara University Endocrinology and Metabolism Department, it was seen that, after three days of omeprazole treatment, although gastrin levels found to be elevated, calcitonin levels did not increase in healty subjects. But in patients with Medullary Thyroid cancer, calcitonin levels also increased. This study is designed, to see the effect of long term gastrin elevation on calcitonin. Age, sex matched; 40 controls (26 female, 14 male); 25 patients taking H2 receptor blockers and / or proton pump inhibitors (15 female, 10 male), 37 patients with pernicious anemia (24 female, 13 male), participated in this study. All three groups were homogenious according to sex and age. Levels of free T3, free T4, sTSH, Anti-Tg, Anti-TPO, fasting gastrin, basal and pentagastrin stimulated calcitonin were measured. Thyroid ultrasonographies and when indicated thyroid fine needle aspirations have been done. Mean fasting serum gastrin, mean basal and pentagastrin stimulated calcitonin levels were significantly increased in H2+PPI and PA groups according to the controls. There were no differences of mean gastrin, mean basal and stimulated calcitonin levels between H2+PPİ and PA groups. Correlation of gastrin and calcitonin is measured by Pearson Correlation test in all patients and healty subjects and no correlation has been found. Because of this, calcitonin levels have been investigated in subjects with gastrin levels greater then 111 pg/mL(above normal limit). Mean calcitonin levels were significantly increased according to the healty subjects. No“C”cell pathology was found in thyroid aspirates. Prevelance of autoimmune thyroid disease was 32% in PA group. Patients with autoimmune thyroid disease in PA group have significantly increased basal gastrin, basal and pentagastrin stimulated calcitonin levels according to the patients in PA group without autoimmune thyroid disease. As a result, chronic gastrin elevation causes calcitonin elevation, and this relation is functional. In order to say the opposite (“C”cell hyperplasia) histopathological studies should be done.