Üriner sistem enfeksiyon nedeni olarak bakteri virülans faktörleri ile hastaların sosyokültürel seviyelerinin karşılaştırılması
Comparison of bacterial virülance factors as a cause of urinary tract infections with sociocultural levels of the patients
  1. Tez No: 129983
  2. Yazar: HÜLYA GÜRDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLEN YAYLI, DOÇ. DR. HAKAN YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: üriner sistem infeksiyonu, kadın, Escherichia coli virülans faktörleri: antibakteriyel duyarlılık. 43, urinary tract infection, woman, Escherichia coli, virulance factors: antibacterial susceptibility. 45
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Üriner Sistem Enfeksiyon Nedeni Olarak Bakteri Virulans Faktörleri ile Hastaların Sosyokültürel Seviyelerinin Karşılaştırılması E. coli, üriner sistem infeksiyonlarından en sık izole edilen bakteridir. Bu çalışmada E. coli'nin ÜSİ'u oluşturmasında rol oynayan virulans özelliklerinden; MRHÂ, tip 1 fimbria, hemolizin, serum direnci ve çoklu antimikrobiyallere direnç yeteneklerinin saptanması ve hastaların davranış biçimleri ve sosyokültürel düzeylerinin belirlenerek bu bulguların karşılıklı olarak irdelenmesi amaçlanmıştır. Laboratuvarımıza idrar kültürü yaptırmak amacıyla başvuran kadınların idrar örneklerinde E. coli üreyen 60 birey çalışmaya alınmıştır. Bu olgular, anemnez, fizik muayene ve laboratuvar sonuçlarına göre pyelonefrit, sistit ve ABÜ olarak gruplandırılmıştır. Bu olguların 20'si pyelonefrit, 20'si sistit, 20'si ABÜ olarak ayrılmıştır. Kontrol grubunu sağlıklı kadınların dışkılarından izole edilen 20 E. coli suşu oluşturmuştur. Olguların yaşları 18-82 arasındaydı. Çalışmaya alman suşlarda Pı grubu insan eritrositi ile MRHA, kobay eritrositlerinin MSHA ile tip 1 fimbria fenotipi, %5 koyun kanlı ağarda hemoliz görülmesi ile hemolizin fenotipi, serumun bakterisidal etkisinin saptanması ile serum direnci ve disk difüzyon testi kullanılarak 18 antibiyotiğe hassasiyet araştırılarak 5 ve üzerinde antibiyotiğe direnç özellikleri araştırılmıştır. Çalışmaya alınan hasta ve kontrol grubunda bulunan kadınlara anket uygulanarak sosyokültürel seviyeleri ve davranış biçimleri belirlenmiştir. Bütün bu parametrelerin istatistiksel analizleri yapılmıştır. MRHA yeteneği gösteren suşlar; PEc %65, SEc %20, ABÜEc %20 ve DEc %10 oranlarında saptanmıştır. Tip 1 fimbria fenotipi; PEc %40, SEc 42%70, ABÜEc %65 ve DEc %60 oranlarında saptanmıştır. Hemoliz fenotipi; PEc %90, SEc %30, ABÜEc %İ5 gibi orsalar saptanırken kontrol grubunda pozitif suş saptanmamıştır. Serum direnci; PEc %85, SEc %8S. ABÜEc %80 ve DEc %95 oranlarında saptanmıştır. 5 ve üzerinde antimikrobiyal ajana karşı direnç, PEc %60, SEc %40, ABÜEc %20 ve DEc %10 oranında saptanmıştır. MRHA, hemoliz ve çokla direnç, kontro l grubunda diğer tanı gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı düşük oranda bulunmuştur. Tip 1 fimbria ve serum direncinde gruplar arasında anlamlı fark saptanmamıştır. Virülans faktörleri arasında sayılan hemolizin, MRHA ve çoklu direncin ÜSİ oluşturmada virülans faktörü olduğu fakat tip 1 fimbria ve serum direncinin virülans faktörü olmadığı sonucuna varılmıştır. Anket sonuçlarına göre sosyokültürel düzeyin düşük olması, altta yatan hastalıklar, kan grubu, ilaç kullanım öyküsü ve bazı davranış biçimleri ÜSİ açısından risk faktörleri olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of Bacterial Virulance Factors as a Cause of Urinary Tract Infections with Sociocultural Levels of the Patients Escherichia coli is the most common cause of urinary tract infections (UTI). In this study, our aim was to investigate and compare the sociocultural levels of the patients with the virulance factors of £. coli that cause UTI, MRHA, type I fimbriae, hemolysin, serum resistance and multiple resistance. We investigated of 60 wo m an s attented to our laboratory, who had growth of Escherichia coli in your urine samples. It is named as pyelonephritis, as cystitis and as asympthomatic bacteriuria (ABU) by who had history, clinical manifestation and laboratory results, 20 of the isolated were evaluated as pyelonephritis, 20 as cystitis and 20 as asympthomatic bacteriuria (ABU). Control group was consisted of 20 E. coli strains which were isolated from the stools of healthy womans. Womans were between years 18- 82 years old. In our study the vilulance factors of E.coli strains were investigated by the following metods: MRHA with human eritrocyte group Pi; type 1 fimbriae phenotype with MSHA of guina pig eritrocyte; hemolysin phenotype with the hemolysin at 5% sheep blood agar; serum resistance by determining the bactericidal effect of serum and multiple (>5 antibiotics) resistance by using disc diffusion test to determine the susceptibility of 17 antibiotics. Statistical analysis was made. MRHA positive strains were detected as 65% in pyelonephritis, 20% in cystitis, 20% in ABU and 10% in faeces. Type 1 fimbriae phenotype was 44detected as 40% in pyelonephritis, 70% in cystitis, 65% in ABU and 60% in faeces, Hemolysin phenotype was detected as 90% in pyelonephritis, 30% in cystitis, 15% in ABU and no positive strains were found in faeces. Serum resistance was found to be 85% in pyelonephritis, 85%. in cystitis, 80% in ABU and 95% in faeces. Multiple resistance was detected as 60% in pyelonephritis, 40% in cystitis, 20% in ABU and 10% in faeces. MRHA, hemolysin and multiple resistance were found to be statistically lower in the faeces group than other diagnostic groups. There were no difference between the type 1 fimbriae and serum resistance groups. We found that factors like hemolysin, MRHA and multiple resistance are virulance factors for UTI but type 1 fimbriae and serum resistance do not play a role as virulance factors. In this study, we are determinated that who had lower sociocultural status, underlying diseases and various behaviour as risk factors for urinary tract infection in womens.