İdrar örneklerinden izole edilen escherichia coli suşlarında p fimbria varlığı le gsbl oluşturma arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relation between p fimbria existence and gsbl formation in e.coli strains isolated from urine samples
  1. Tez No: 310290
  2. Yazar: ÇETİN TURAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Urinary system infection, E.coli, GSBL, P fimbria
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Bakteriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç ve hipotez: ÜSE hekimlik pratiğinde en sık rastlanılan infeksiyon hastalıklarındandır. ÜSE'nda en sık izole edilen bakteri % 50-90 e.coli' dir. Patogenezde gerek konağa gerekse bakterilere ait pek çok faktörün rol aldığı saptanmıştır. Bakteriye ait faktörler arasında virülans faktörleri önemli bir yer tutmaktadır. E.coli suşlarının virülans faktörlerinden en önemlisi yapışma (aderens) özelliğidir. Günümüzde GSBL üretimi nedeni ile oluşan direnç özellikle Klebsiella spp. ve E.coli suşlarında yaygındır. GSBL pozitif mikroorganizmalar tüm geniş spektrumlu sefalosporinler, aztreonam, geniş spektrumlular dahil penisilinlere dirençlidir.GSBL üreten mikroorganizmalar ile oluşan infeksiyonlarda tedavi maliyeti artmakta,mortalite ve morbidite oranları yükselmektedir. Bu çalışmada ÜSE etkeni olan e.coli'lerdeki p fimbrianin varlığı ile bu patojenlerin GSBL oluşturmaları arasında bir ilişki olup-olmadığının tespit edilmesi amaçlanmıştır.Yöntem: Çalışmamızda Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Laboratuvarına gelen örneklerden elde edilen 105 e. coli suşu kullanıldı. Suşların çeşitli antibiyotiklere duyarlılıkları test edildi. ÇDST ile GSBL varlığı tespit edildi. Yine aynı suşların PZR yöntemi ile p fimbria bandları gözlendi. Çıkan sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi.Bulgular: Çalışmaya alınan suşlarda GSBL oranı % 48.6 olarak bulundu. Pap A sıklığı % 36.2, pap G sıklığı ise % 14.3 dü. GSBL oluşturma ile p fimbria varlığı arasında istatistiksel ilişki yoktu. Suşların hepsi ertapenem, meropenem, tigesiklin ve amikasine duyarlı idi. P fimbria varlığı ile gentamisin direnci arasında istatiksel bir ilişki saptandı.
Özet (Çeviri)
Purpose and hypthesis: Urinary system infection is one of the most frequent infectious diseases observed in medical practice. By 50-90 percent frequency, E.coli is the highest isolated bacterium in urinary system infection. Many factors belongs to both host and bacterium play a role in pathogenesis. Virulence factor among bacterial factors is very important. The most important virulence factor in E.coli strains is adherence. Today, the resistance due to GBSL production is very common in Klebsiella spp and E.coli strains. GSBL (+) microorganisms are resistant to all wide spectrum cepHalosporins, aztreonam and penicillins including wide spectrum ones. Cost, mortality and morbidity have been increasing in infections by GSBL producing microorganisms. In this study, it has been aimed to detect a possible relation between P fimbria existence and GSBL formation in E.coli strains.Methods: In the study, 105 E.coli strains obtained from samples coming to Infectious Diseases and Clinical Microbiology Laboratory of Adnan Menderes University Medical Center were used and their sensitivities against various antibiotics were tested. Presence of CYSD and GSBL was detected. P fimbria bands belongst to same strains were observed in PCR. Results were statistically analyzed.Results: GSBL ratio was 48,6 % in studied strains. While Pap A frequency was 36.2%, Pap G frequency was 14,3%. GSBL formation and P fimbria existence were not significantly related. All strains were sensitive to ertapenem, meropenem, tigecycline and amicacine. There was a statistically significant relation between P fimbria existence and gentamisin resistance.Conclusion: Antibiotic resistance in bacteria has been progressively increasing. Could GSBL, which is important in resistance mechanisms, be also a pathogenicity sign? For this purpose, we investigated the relation between GSBL formation and P fimbria presence, which is an important sign for pathogenicity in urinary system. As a result, there was no significant difference between GSBL formation and P fimbria presence.