Kara Kuvvetleri Birlikleri'nde meydana gelen silah kazalarının veri analizi
An analysis of weapon accidents in army units
- Tez No: 130317
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Kaza, yaralanma, İnsan hatası, Ki-kare testi, Lojistik Regresyon, Sınıflandırma ağaçları, Yapay sinir ağları, Accident, injury, human error, Chi-square test, Logistic Regression, Classification trees, Artificial neural networks
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Kasıtlı olmadan meydana gelmiş olan, genellikle sonucunda incinme, hasar görme ve kaybın olduğu olaylara kaza denir. Kazaların çeşitli sebepleri vardır. Kişisel sebepler bu sebeplerin en önemlilerindendir. Literatür araştırmasında kazaların oluşumunda belirli kişisel özelliklerin önemli rol oynadığı görülmektedir. Meydana gelen kazalar Silahlı Kuvvetler için de önemli bir yer teşkil etmektedir. Zira her yıl Silahlı Kuvvetler'in çeşitli birimlerinde yüzlerce kaza meydana gelmektedir. Oluşan bu kazalar sonu hem ülke ekonomisi önemli kayıplar vermekte hem de birliklerin muharebe etkinliği zarar görmektedir. Bu maksatla 1998 yılında“Emniyet ve Kaza önleme Seferberliği”yürürlüğe girmiştir. Bu araştırmada, 1.2 milyon kişilik bir asker veri seti kullanılarak Kara Kuvvetleri birliklerinde meydana gelmiş olan silah kazalarının oluşmasında etkili olan faktörler tespit edilmeye çalışılmıştır. Ayrıca askere yeni gelmiş bir erin, belirli demografik faktörler ışığında, kaza yapıp yapmayacağını tahmin etmeye çalışan modeller geliştirilmiştir. Araştırma sonucunda; belirli faktörlerle silah kazalarının meydana gelmesi arasında bir ilişki olduğu, oluşturulmuş tahmin modelleri ile belirli oranlarda erlerin silah kazası yapıp yapmayacaklarının da tahmin edilebileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An undesirable or unfortunate happening that occurs unintentionally and usualy results in injury, damage, or loss is called accident. There are several reasons of accidents. The most important is the human factor. According to the literature survey some certain characteristics of human beings play a certain role in the accident. The accident has a great importance for Armed Forces too. Because hundreds of accidents happen in all units. As a result of these accidents many soldiers die, billions of liras are lost and the operational capability of Armed Forces decrease. To prevent accidents“Safety and the Accident Prevention”started in 1998. In this theses a data set covering 1.2 million soldiers is analysed to find important factors that effect weapon accidents. As a result, weapon accidents are found to have a certain relation with some personal and the environmental factors. In addition, by using demographic factors of the soldiers some models are developed to predict whether any recruit may cause weapon accident or not. As a result; some personal and enviromental factors are found to have relation with the weapon accidents, it is also found any recruits'tendency to cause weapon accident can be predicted to some extent.