An Investigation of rock-fill compaction control methods
Kaya dolgu sıkışma metodlarının incelenmesi
  1. Tez No: 130871
  2. Yazar: HAKAN TAVŞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ ÇANAKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaya dolgu, sıkıştırma, oturma, test dolgu, taşocağı. V, Rockfill, compaction, settlement, test fill, quarry. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
oz KAYA DOLGU SIKIŞMA KONTROL METODLARININ İNCELENMESİ TAVŞAN, Hakan Yüksek Lisans Tezi, İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd. Doç. Dr. Hanifi ÇANAKÇI Ocak 2003, 139 sayfa Kaya dolguları sıkıştırmadaki temel amaç, yeterli makaslama direnci, sıkıştınlabilirlik ve geçirgenliği sağlamaktır. Kaya dolgunun temel doğasının kohezyonsuz olmasından ve büyük parçalar içermesinden dolayı, sıkıştırma özelliklerini hesaplamak için büyük ve bozulmamış numune oluşturmak veya test etmek ne uygulanabilirdir nede mümkündür. Ayrıca, shada sıkıştılımış olan kaya dolguların kontrolü, laboratuarlarda büyük test aletlerinin limitli olmasından ve kaya dolguların üç boyutlu heterojen yapıda olmasından dolayı yapılamamaktadır. Sistemin başarıyla uygulanması, teknik bilgiler olması kadar yeterli düzeyde deneyime dayanan bilgiye sahip olunmasını gerektirir. Yapılan bu çalışmada, kaya dolguların sıkıştırılmasında kullanılan uygulamalar için detaylı bir literatür taraması yapılmıştır. Bu araştırmaların ışığı altında, kaya dolgunun davranışıda göz önünde tutularak güvenilir bir deneysel method, malzeme (kaya çeşidi, maksimum parça büyüklüğü, gradasyon, tabaka kalınlığı) ve sıkıştırma metodu (silindir geçiş sayısı, su muhtevası, sıkıştırma malzemesi) ile bağlantılı olarak araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda, kaya dolgu içeren bir sıkıştırma modeli yapılmış ve sahada, oturma dataları yardımı ile kaya dolguların sıkışma özellikleri gözlemlenmiştir. Bu tez, inşaat mühendisliği projelerinde, sıkıştırılmış kaya dolgusu programlarının planlanması ve yönetilmesi için kullanışlı bir rehberlik içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVESTIGATION OF ROCKFILL COMPACTION CONTROL METHODS TAVŞAN, Hakan M.Sc. in Civil Eng. Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hanifi ÇANAKÇI January 2003, 139 pages The main purpose of the rockfill compaction is to provide sufficient shear strength, compressibility, permeability. Because of the fundamental nature of rockfill being cohesionless and containing large soil particles, it is not feasible, nor is it possible to obtain or test large“undisturbed”samples to determine the compaction properties. Furthermore, field compaction of rockfill cannot be controlled due to the limited large laboratory testing equipment and the typical three dimensional heterogeneity of rockfill. Its successful application requires a great deal of experience as well as technical knowledge. In this study, a detailed literature survey was reviewed for the applications of rockfill compaction. Under the light of surveying a reliable experimental method was investigated considering the rockfill behaviour with respect to the material (rock type, max. particle size, grading and lift thickness) and compaction method (no. of passes, water content, compaction equipment). For this purpose, an experimental compaction model which is containing rockfill was constructed and compaction properties of rockfill were observed in the field by means of the settlement data. This thesis introduces a useful guidance for the planning and conduct of compacted rockfill programs at the civil engineering projects.