Otomobil sigortalarında Bonus-Malus sistemi
Bonus-Malus system in automobile insurance
  1. Tez No: 130914
  2. Yazar: AYLİN ESİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ESENSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Bonus-Malus Sistemi, Otomobil Sigortası, Hasarsızlık İndirimi, Bonus-Malus System, Automobile Insurance, No Claim Discount
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aktüerya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
OTOMOBİL SİGORTALARINDA BONUS-MALUS SİSTEMİ Aylin Esin ÖZ Bu tezde, otomobil sigortalarında kullanılan hasarsızlık indiriminin özel bir şekli olan Bonus-Malus Sistemleri incelenmektedir. Birinci Bölüm'de önceki çalışmalara değinilmiş ve konuya genel bir giriş yapılmıştır, ikinci Bölüm'de sigorta, otomobil sigortası, hasarsızlık indiriminin tanımları yapılmış ve hasarsızlık indiriminin Türkiye'de uygulanma şekillerine değinilmiştir. Üçüncü ve Dördüncü Bölümler'de otomobil sigortalarında prim sınıflandırma ölçütleri, önsel ve sonsal sınıflama modelleri incelenmiş ve önceki çalışmalar ışığında optimal bir Bonus-Malus Sistemi oluşturmanın yollarına değinilmiştir. Çalışmanın uygulama bölümünde simulasyonla veri üreterek ve önceki çalışmalarda kullanılan yöntemler karşılaştırmalı olarak analiz edilerek sistem parametrelerinin bir Bonus-Malus Sisteminin finansal adilliği üzerindeki etkisi incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
BONUS-MALUS SYSTEM IN AUTOMOBILE INSURANCE Aylin Esin ABSTRACT In this thesis, a special kind of automobile insurance called the Bonus-Malus System (BMS) is analyzed. In the first chapter, previous work on the topic are presented and a brief introduction to the topic is made. In the second chapter, the definitions of automobile insurance and no-claim discount are presented and their applications in Turkey are overviewed. In the third and fourth chapters, classification criterions in automobile insurances such as apriori and aposteriori factors are presented and in the light of previous work, methods to design optimal BMS are summarized. In the application part of the thesis, by producing data via simulations, methods presented in previous works are comparatively analyzed and the effects of main system parameters on the financal fairness of a BMS is elucidated.