Otomobil kasko sigortalarında muafiyetin belirlenmesinde senaryo analizi
Scenario analysis for determination of deductible in casco insurance
- Tez No: 590980
- Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ERGÜN BÜLBÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Aktüerya Bilimleri, Sigortacılık, İşletme, Actuarial Sciences, Insurance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otomobil kasko sigortası, sigortacılıkta muafiyetin belirlenmesi, hasar verisi olasılık dağılımı, senaryo analizi, Car Insurance, deciding deductible in the insurance business, loss distributions, scenario analysis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sigorta şirketleri açısından muafiyet yeni bir kavram değildir. Ancak, sigortacılık sektöründe uygun muafiyetin belirlenmesinde yaygın olarak kabul edilen bir yöntem ve ortak bir tanım yoktur. Sigorta şirketleri daha düşük primle daha çok sigortalıya ulaşmak amacıyla muafiyet hesaplamaları için modellemeler yapar. Bu çalışmada otomobil (binek) kasko sigorta ürünlerinde optimal muafiyeti veren yöntemler incelenerek, hangisinin en uygun olduğuna dair görüşler belirtilmektedir. Bu çalışmada kullanılan modelde; hasar verisinin olasılık dağılımı ve ortalama hasarlar kullanılarak yeni bir yaklaşım sunulmaktadır. En uygun muafiyetin belirlenmesinde sigorta risk priminin sabit olarak değerlendirilmesine seçenek olarak, uygulanan muafiyete göre risk priminin azaltılması durumu da değerlendirilmiştir. Böylelikle otomobil kasko sigorta ürünlerinde en uygun muafiyet ve şirket kârlılığı için modelin geliştirilmesine katkıda bulunarak sigortalılık oranlarının artmasına fayda sağlayacak yöntemler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu anlamda birden fazla muafiyet yöntemi kullanılarak senaryo analizi yapılmış ve modelin otomobil kasko ürünlerinin değişken yapısına hitap etmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The deductible is not a new word for the view of insurance companies. Furthermore, in the insurance sector, there is no mutual definition or method that commonly used by the insurance sector for deciding suitable deductible. With the aim of reaching more customers with reducted price, insurance companies make deductible applied pricing models. In this study, methods used for finding optimal deductible for car insurance examined and presented ideas about which method fits best. A new approach is presented to the model by using the probability distribution of the loss data and mean averages. In the determination of the most appropriate deductible, the reduction of the risk premium according to the deductible applied as an option to the fixed evaluation of the insurance risk premium was also evaluated. In this way, it is aimed to develop methods that will benefit to increase car insurance penetration rates by contributing to the development of the model for the most appropriate deductible and company profitability in car insurance products. In this sense, scenario analysis has been performed by using more than one method and it is aimed to address the variable structure of automobile products.