Bolu-Abant gölünde yaşayan Tinca tinca (L.) ve Salmo trutta abanticus'a, TONTONESE ait hematolojik, plazma ve serum biyokimya değerlerinin ölçülmesi
Measuring hematological, plasma and serum biochemical values of Tinca tinca (L.) and Salmo trutta abanticus, TONTONESE which live in Bolu-Abant lake
  1. Tez No: 130929
  2. Yazar: DENİZ KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ALİ ONUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tınca tinca, Salmo trutta abanticus, plazma, serum, hematoloji, Tinea tinea, Salmo trutta abanticus, plasma, serum, hematology
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışmada Bolu-Abant Gölü'nde yaşayan Tinea tınca (Kadife balığı, Yeşil sazan) ve yurdumuza endemik bir alttür olan Salmo trutta abanticus'un (Göl alabalığı) kan değerlerinin ölçülerek iki eşey arasındaki farklılıkların istatistiksel analizleri ile ortaya konması amaçlanmaktadır. Bu değerler Kasım (2002) ayında Bolu-Abant Gölü'nden toplanan örneklerden elde edilmiştir. Tinea tınca türüne ait 7 dişi ve 5 erkek olmak üzere toplam 12 örnek, Salmo trutta abanticus alt türüne ait 13 dişi ve 7 erkek olmak üzere toplam 20 örnek incelenmiştir. Hematolojik parametrelerde; alyuvar, akyuvar, trombosit, hematokrit, nötrofil, eosinofil, basofil, lenfosit ve monosit değerleri incelenmiştir. Yapılan ölçümler sonucunda; Tınca tınca örneklerlerinde alyuvar, akyuvar, lenfosit ve monosit değerlerinin erkek bireylerde dişi bireylere oranla daha yüksek, Salmo trutta abanticus örneklerinde alyuvar, lenfosit ve monosit değerlerinin erkek bireylerde dişi bireylere oranla daha yüksek değerler verdiği gözlenmiştir. Plazma biyokimya parametrelerinde ise; glukoz, total protein, triaçilgliserol, kolesterol, transminazlar (ALT ve AST) ve alkalin fosfataz (ALP) değerleri incelenmiştir. Tinea tınca örneklerinde glukoz, total protein, AST ve ALP değerlerinin erkek bireylerde dişi bireylere oranla daha yüksek, Salmo trutta abanticus örneklerinde ise triaçilgliserol, ALT, AST ve ALP değerlerinin erkek bireylerde dişi bireylere oranla daha yüksek değerler verdiği gözlenmiştir. Serum elektrolit parametrelerinde; P, K, Na, Cl, Ca, Fe ve N elektrolitleri incelendi. 7/nca tınca türüne ve Salmo trutta abanticus alt türüne ait erkek bireylerde tüm serum elektrolitlerinin dişi bireylere oranla daha yüksek değerler verdiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to assess the hematological and biochemical profile of Tinea tinea (L.) and Salmo trutta abanticus blood plasma and serum. A total of 7 females and 5 males of Tinea tinea and a total of 1 3 females and 7 males of Salmo trutta abanticus were examined in November, 2002. These indices were measured in samples which were collected from Bolu-Abant Lake. Hematological indices determined in blood plasma were as follows, erythrocyte, leucocyte, blood platelet, hematocrit, neutrophil, eosinophil, basophil, lymphocyte and monocyte. In male Tinea tinea higher values of erythrocyte, leucocyte, lymphocyte and monocyte were found compared to females. In male Salmo trutta abanticus higher values of erythrocyte, lymphocyte and monocyte were found compared to females. Biochemical indices determined in blood plasma an serum as follows; glucose, total protein (TP), triacylglycerols (Teg), cholesterol (Choi), transaminases (ALT and ALP), alkaline phosphatese (ALP) and electrolytes (P, K, Na, CI, Ca, Fe and N). In male Tinea tinea higher values of glucose, total protein (TP), AST, ALP and also all serum electrolytes were found compared to females. In male Salmo trutta abanticus higher values of triacylglycerols (Teg), ALT, AST and ALP were found compared to females. All serum electrolytes were also higher in Salmo trutta abanticus males compared to Salmo trutta abanticus females.