Bazı yabanıl Drosophila melanogaster popülasyonlarındaki P elementi ve hibrit disgenezin araştırılması
A Study of P element and hybrid disgenesis phenomena in some Drosophila melanogaster populations
  1. Tez No: 130930
  2. Yazar: KURTULUŞ ATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. NİHAT BOZCUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, Türkiye, P elementi, hibrit disgenez, gonad kısırlığı, Drosophila melanogaster, Turkey, P element, hybrid disgenesis, gonadal disgenesis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
BAZI YABANIL Drosophila melanogaster POPULAYONLARINDAKI P ELEMENTİ VE HİBRİT DİSGENEZİN ARAŞTIRILMASI Kurtuluş Atlı ÖZ Bu çalışmada, Giresun (Doğu Karadeniz) ve Kerpe (Kandıra, Marmara Bölgesinden toplanan birer ve Ankara (İç Anadolu)'dan toplanan dört yabanıl Drosophila melanogaster populasyonu, gonad kısırlığı testi kullanılarak, hibrit disgenez olgusunun ortaya çıkmasına neden olan P faktör aktivitesi bakımından incelendi. Çaprazlar sonucunda mikroskop altında diseksiyonlar yapıldı. Ovaryumların birinin ya da ikisinin körelmiş olduğu saptandı. Bütün populasyonlardan elde edilen gonad kısırlığı testi sonuçları birbiri ile karşılaştırıldı. Bu test çaprazları sonucunda, sahip olunan P elementlerinin yol açtığı mutasyonlar ve yine buna bağlı sitotip belirlemeleri yapıldı. Elde edilen bulgular, gonad kısırlığı testinin Ery - 1, Ayrancı ve Kerpe olarak adlandırılan soyların zayıf P (Q soyu), Ery - 2, Beytepe ve Giresun soylarının ise pseudo - M (M1) soyu olduklarını göstermiştir. Yapılan deneylerin sonuçları, birçok araştırıcı tarafından önerilen ve bilim dünyası içinde destek gören, Avrupa - Asya (Avrasya)'daki populasyonlarda pseudo - M (M1) soylarının yaygın olduğunu savlayan varsayımla uyum içindedir.
Özet (Çeviri)
A STUDY OF P ELEMENT AND HYBRID DISGENESIS PHENOMENA IN SOME Drosophila melanogaster POPULATIONS Kurtuluş Atlı ABSTRACT In this study, six populations of Drosophila melanogaster, one from Giresun (Marmara Region), one from Kerpe (Kandıra, Western Blacksea Region) and four from Ankara (Central Anatolia), were sampled and investigated for the hiybrid disgenesis by a gonadal sterility test. After neccessary crosses, gonads of the female F-\ flies were disected to detect the level of gonadal sterility. P - M statues of the populations were then decided using a standard determination criteria. The results showed that Ery - 1, Ayrancı and Kerpe populations samples have weak P activities (Q strain). The samples Ery - 2, Beytepe and Giresun are pseudo - M (M' strain) with negligible P activities. Overally, this study contributes to the general result that Eurasian populations are mostly pseudo - M (M')-strains.