Mikrodalga frekansındaki elektromanyetik radyasyonun Drosophila melanogaster'in bazı mutant soylarında ömür uzunluğuna etkisi
The Effects of electromagnetic radiation in microwave frequency on longevity of some Drosophila melanogaster mutants
- Tez No: 130934
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ NİHAT BOZCUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Drosophila, ömür uzunluğu, elektromanyetik alanlar, mikrodalga frekansı, Drosophila, longevity, electromagnetic fields, microwave frequency
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
MİKRODALGA FREKANSINDAKİ ELEKTROMANYETİK RADYASYONUN Drosophila melanogaster'in BAZI MUTANT SOYLARINDA ÖMÜR UZUNLUĞUNA ETKİSİ Banu Şebnem Dalgıç Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Genel Biyoloji Anabilim Dalı ÖZ Ömür uzunluğu genetik denetime bağlı olmakla beraber çevresel stres faktörleri ile de ilişkilidir. Bu tezde, son yıllarda kullanımı gittikçe yaygınlaşan elektromanyetik (EM) alanların Drosophila melanogaster'de ömür uzunluğu üzerine çevresel bir faktör olarak etkisi araştırılmıştır. Kullanılan 10 GHz frekansındaki mikrodalga, 1 kHz ile modüle edilerek darbeli (pulsed) ve uzak alan uygulaması yapılmıştır. Kullandığımız kaynağın güç yoğunluğu 0,0156 Watt/m2 ve elektrik alan şiddeti 3,42 V/m'dir. Drosophila için hesaplanan SAR değerimiz ise 9,8 mW/kg'dir. Bir yabanıl (Oregon) ve üç mutant (bw.st p9, white ve mwh) soyun ve kontrollerinin dişi ve erkeklerinde aralıksız 2 saat, aralıklı 3+3 saat ve aralıksız 5 saatlik EM alan uygulaması yapılmıştır. Genel olarak, EM radyasyon verilen gruplarda kontrol gruplarına göre ortalama ömür uzunluklarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir. Ancak, otozomal üçlü bir mutant olan bw:st pp'nin, ortalama ömür uzunlukları karşılaştırıldığında, 3+3 saatlik uygulama sonucunda, dişi gruplarında kontrol grubuna göre ortalama ömür uzunlukları istatistiksel olarak anlamlı olarak azalmış, erkek gruplarında ise kontrol grubuna göre anlamlı bir şekilde artma göstermiştir. Ancak, bu sonuç yabanıl tip ve diğer mutant soyların verileri ile desteklenmemiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTS OF ELECTROMAGNETIC RADIATION IN MICROWAVE FREQUENCY ON LONGEVITY OF SOME Drosophila melanogaster MUTANTS Banu Şebnem Dalgıç Hacettepe University, Department of Biology, General Biology Section ABSTRACT Longevity is considered to be regulated genetically but it has also an undispensable environmental dependence component. In this study, the effect of the environmental electromagnetic (EM) fields which have been used in daily life frequently in various ways, on the longevity of Drosophila melanogaster was investigated. The used frequency of EM in the study was 10 GHz modulated with 1 kHz, and applied both in pulsed and far field pattern. The source used had power intensity of 0,0156 Watt/m2 with electrical field intensity of 3,42 V/m. SAR value for Drosophila was estimated to be 9,8 mW/kg. Four fly strains, one wild-type {Oregon), and three mutants (bw:st pP, white and mwh) were exposed both in males and females to 2 hrs of continuous, 3+3 hrs discontinuous, and 5 hrs of continuous EM radiation. Overally, no significant differences were detected between EM and control groups in longevity. However, in particular, mean longevity of treated females of the bw:st pP strain was decreased compared to that of control in the group. Contrastingly, the mean longevity of treated males of this strain showed a significant increase compared to that of the control. But this finding is a characteristic of only the bw:st pP strain being not in accordance with the findings of the other strains in the study.