Karmaşık örnekleme planlarında çeşitli varyans tahmin yöntemleri ve uygulama
Various variance estimation methods for complex sampling survey and application
- Tez No: 130935
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA ÇINGI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Varyans tahmini, karmaşık örneklemler, tekrarlı yöntemler, Variance estimation, complex survey, resampling methods
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
KARMAŞIK ÖRNEKLEME PLANLARINDA ÇEŞİTLİ VARYANS TAHMİN YÖNTEMLERİ VE UYGULAMA Funda Tercan Hacettepe Üniversitesi, istatistik Bölümü, istatistik Ana Bilim Dalı ÖZ Bu çalışmada karmaşık örnekleme planlarında varyans tahmini için kullanılan yöntemler incelendi. Birinci bölümde konuya giriş yapıldı. İkinci bölümde karmaşık örnekleme planlarında varyans tahmin yöntemlerinden olan Taylor serisi yöntemi, üçüncü bölümde rasgele grup yöntemlerinden bağımlı rasgele grup ile bağımsız rasgele grup yöntemleri, dördüncü bölümde tekrarlı yöntemlerden dengeli olarak tekrarlanan tekrarlı yöntem, jacknife yöntemi ve bootstrap yöntemi, beşinci bölümde ise genelleştirilmiş varyans fonksiyonu incelenerek kuramsal özellikleri, yöntemlerin uygulanış şekilleri, örneklem planındaki kısıtlamaları üzerinde duruldu ve bu yöntemler örneklerle açıklanarak değerlendirmeleri yapıldı. Altıncı bölümde açıklanan yöntemler kuramsal özellikleri, uygulanış şekilleri, sonuçlardaki doğruluk ve maliyetleri bakımından karşılaştırıldı. Yedinci bölümde ise bugüne dek karmaşık örnekleme planlarında varyans eşitlikleri incelenmemiş olan oransal, çarpımsal, regresyon tahmin edicileri için açıklanan yöntemler kullanılarak varyans eşitlikleri elde edildi. Sekizinci bölümde varyans tahmini yapan yazılımlar tanıtıldı. Dokuzuncu bölümde açıklanan yöntemleri kullanarak Ankara ilinde bulunan 843 sanayi kuruluşundan tabakalı sistematik örnekleme ile elde edilen 163 birimlik örneklemden bazı özelliklerin tahminleri ve varyans tahminlerini elde etmek ve yöntemlerin uygulanış şekillerini göstermek amacıyla visual basic dili ile bir program geliştirildi. Programdan elde edilen sonuçlar sunuldu. Son olarak yöntemlerin hepsinden elde edilen tahmin ve varyans tahmini sonuçları toplu bir şekilde verilerek karşılaştırması yapıldı.
Özet (Çeviri)
VARIOUS VARIANCE ESTIMATION METHODS FOR COMPLEX SAMPLING SURVEY AND APPLICATION Funda Tercan Hacettepe University, Department of Statistics, Statistics Section ABSTRACT In this study, variance estimation methods for complex sampling survey were examined. In the first chapter a brief introduction was made. In the following chapters, Taylor series method, dependent and independent random group methods from random group method, balanced repeated replication method, jackknife and bootstrap methods from resampling methods and lastly generalized variance function were examined, theoretical properties, methods appliance forms, restrictions of sampling were studied, these methods explained with examples and were evaluated. In the sixth chapter, these methods were compared with each other based on their theoretical properties, appliance forms, accuracy of results and costs. In the seventh chapter, variance equations were obtained using the methods those are described for ratio, multiplier and regression estimators whose variance equations have not been examined in complex sampling survey up to now. In the eighth chapter third party software solutions for variance estimator from various vendors was examined and explained. In the ninth chapter, a software application developed to obtain estimators and variance equations over a stratified systematic sampling having 163 units, obtained from 843 industrial corporations in Ankara was explained and appliance forms were shown. In addition, outputs of this program were placed. Lastly results of estimators and variance estimators which were obtained from these methods were placed and compared with each other.