Metal katkılanmış tabakalı bor bileşiklerinin sentezlenmesi ve özellikleri
Synthesis and properties of metal doped layered boride compounds
- Tez No: 130940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ENGİN ÖZDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tabakalı yapı, ikili boridler, katkılama, MgB2l YbB2 üstüniletkenlik, elektron-fonon etkileşimi, Layered structure, diborides, doping, MgB2, YbB2, superconductivity, electron-phonon interaction
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
METAL KATKILANMIŞ TABAKALI BOR BİLEŞİKLERİNİN SENTEZLENMESİ VE ÖZELLİKLERİ BORA KALKAN ÖZ Bu çalışma kapsamında ilk aşamada borun metal katkılanmış tabakalı yapılarının sentezlenmesi için gerekli termodinamik koşulların araştırılması ve bu koşullarda farklı katyonik ve/veya molekül çapa sahip metal ve/veya moleküllerin katkılanması; sonraki aşamada ise belirli özelliklerin periyodik değiştiği bir dizi örnekte yapısal parametrelerin fiziksel özelliklere olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Örnekler, klasik seramik hazırlama yöntemi kullanılarak, 1 ppm' in altında oksijen ve nem oranına sahip eldivenli kutu içerisinde, Tantalum örnek hücreleri kullanılarak hazırlanmıştır. Katı hal reaksiyonu Ar ortamında, uygun sürede, 900- 1000°C sıcaklık aralığında gerçekleştirilmiştir. X- ışını toz kırınımı ölçümleri CuKa1(A=1. 5405981 Â) ışınımı ile 5°-100° 20 aralığında, elektriksel direnç ölçümleri ise dört nokta yöntemi ile (8-290)K sıcaklık aralığında gerçekleştirilmiştir. MgB2 ve YbB2 örnekler, ağırlıkça %5' den düşük seviyede MgO ve Yb203 safi fazı içerir şekilde sentezlenmiştir. Tek faz malzeme kararlılığının reaksiyon zamanına, başlangıç Mg ve Yb metali miktarına bağımlılığı incelenmiştir. MgB2 ve YbB2 fazının ağırlıkça %0-12 fazla Mg ve Yb basıncı altında kararlı kaldığı gözlenmiştir. MgB2' in örgü parametreleri a=3.0825(9)Â c=3.5140(15)Â, YbB2' m örgü parametreleri ise a=3.2526(2)Â c=3.7290(4)Â olarak ölçülmüştür. x=0.05 katkılama düzeyinde yapılan Yb katkılamaları sonucunda a örgü parametresinin %0.40-0.50, c-örgü parametresinin ise %0.76-1.41 oranda büyüdüğü hesaplanmıştır. Sonuçlar, MgB2 yapısı içinde boron düzlemleri arasındaki boşlukların, Yb atomunun yerleşimi açısından da uygun olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SYNTHESIS AND PROPERTIES OF METAL DOPED LAYERED BORIDE COMPOUNDS BORA KALKAN ABSTRACT Within the scope of this study in the first phase; the purpose was to examine the thermodynamic conditions needed in order to synthesis the intercalated layered boride compounds with metal and/or molecules that have different cationic and/or molecular size. Next, to examine the effects of structural parameters on physical properties in a series of samples at which specific features have changed periodically. Samples have been prepared using classical ceramic preparation method in a glove box that has oxygen and moisture level below 1 ppm by using Tantalum cells. Solid state reaction was realized under Ar atmosphere for the appropriate times and at 900-1 000°C. Powder XRD measurements were done by CuKai(A=1. 5405981 Â) radiation and in a range of 20, 5°-100°. The electrical resistance measurements were realized by four probe between 8K- 290K. MgB2 and YbB2 have been synthesized with a low MgO and Yb203 impurity content below a percentage of 5%. The effects of the initial amounts of Mg and Yb metals and reaction time on the reaction kinetics and the stability of the phases has been examined. It has been observed that the phases of MgB2 and YbB2 remained stable under %(0-12) excess Mg and Yb. The lattice parameters of MgB2 has been obtained as a=3.0825(9)Â c=3.5140(15)Â and a=3.2526(2)Â c=3.7290(4)Â for YbB2. As a result of the Yb doping, a and c parameters have grown at a rate of %0.40-0.50 and %0.76-1.41. The results have shown that the spaces between the boron planes in MgB2 are also suitable for the occupation of the Yb atoms.