Karaburun (İzmir) ve Aydıncık (İçel) adalarındaki ada martısı (Larus audouinii) kolonileri üzerine popülasyon çalışmaları
Population studies on audouin's gull (Larus audouinii) in the Karaburun (İzmir) and Aydıncık (İçel) islands, Turkey
  1. Tez No: 130941
  2. Yazar: EVREN ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER AYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Ada martısı, Larus audouinii, deniz kuşları, üreme başarısı, nesli tehlike altında türler, Doğu Akdeniz, Türkiye, Audounii's gull, Larus audouinii, marine birds, breeding success, endangered species, Eastern Mediterranean, Turkey
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
KARABURUN (İZMİR) VE AYDINCIK (İÇEL) ADALARI'NDA ADA MARTISI {LARUS AUDOUİNİİ) KOLONİLERİ ÜZERİNE POPULASYON ÇALIŞMALARI Evren ÇAĞLAYAN ÖZ Bu çalışma, Aydıncık Adaları (Aydıncık, İçel) ve Karaburun Adası (Karaburun lzmir)'ndaki Ada martısı (Larus audouinii) kolonileri üzerine üreme döneminde yapılan gözlemleri içermektedir. Çalışma kapsamında, Mayıs 2001, Mayıs 2002 - Aralık 2002 ve Mayıs 2003 tarihlerinde saha çalışmaları yapılmıştır. Genellikle üreme zamanlarını kapsayan bu dönemlerde, kolonilerin durumu hakkında ornitolojik veriler toplanmıştır. Yapılan gözlemlere göre, ada martısı kolonilerinin, yıllara göre her iki bölge için, birey sayılan, yuva ve yumurta sayılan; yumurtlama zamanları, yumurtadan çıkma, ve uçma tarihleri belirlenerek, koloninin üreme başarısı hakkında bulgular elde edilmiştir. Böylece nesli tehlike altında olan bu tür için kolonilerin günümüzdeki durumunu ortaya koyacak veriler toplanmıştır. Aydıncık Adasında ada martılarının 2001 ve 2002 yılında, sırası ile 17 ve 8 yuva ile temsil edilen koloniler halinde üredikleri, 2003 yılında ise Aydıncık Adasının üreme alanı olarak tercih edilmediği saptanmıştır. Karaburun Adasında ise 2001 yılında (18 yuva) üredikleri, 2002 ve 2003 yılında ise Karaburun Adasının üreme alanı olarak tercih edilmediği saptanmıştır. Elde edilen verilere göre ada martılarının özellikle Aydıncık Adasını üreme alanı olarak tercih ettiği, üreme faaliyetlerinin gümüşi martılar tarafından engellendiği ve diğer çevresel etkenlerin (kirlilik, beslenme vb.) özellikle yuvalanma faaliyeti üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu saptanmıştır. Akdeniz için endemik olan ada martısının koruma statüsü açısından bakıldığında, Akdeniz'in doğusunda yer alan ada martılarına ait üreme alanlarının koruma çalışmaları açısından oldukça önemli olduğu ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
POPULATION STUDIES ON AUDOUIN'S GULL {LARUS AUDOUINII) IN THE KARABURUN (İZMİR) AND AYDINCIK (İÇEL) ISLANDS, TURKEY Evren ÇA?LAYAN ABSTRACT This study consists of observations carried out on Audouin's gull {Lams audouinii) colonies living on Aydıncık Islands (Aydıncık, İÇEL) and Karaburun Island (Karaburun, İZMİR) during breeding season. Within the scope of the study, field research has been carried out in May 2001, May and December 2002 and May 2003. Ornithological data on the status of the colonies have been collected during these visits which are mostly during the breeding season. During the observations, information about the breeding biology of the species have been gathered by collecting data on the yearly individual numbers, nest and egg numbers, breeding, hatching and fledging periods for these two separate colonies. Thus, information about the current status of this endangered species has been put together. On Aydıncık Island, species was represented with 17 and 8 nests in the years 2001 and 2002 respectively. However, in the year 2003 the species did not preferred the island as breeding site. On Karaburun Island however, the species had 18 nests in the year 2001 and did not use the island in the years 2002 and 2003 This study revealed that Aydıncık Island is an important breeding site for Audounii's gull. Its breeding activities were impeded by Yellow Legged Gull and other environmental factors (pollution, feeding ect.) have a negative effect especially on its nesting activity. When conservation status of the Audounii's gull, which is an endemic species for Mediterranean, is considered, the breeding habitats along the east coasts of the Mediterranean happen to have a great importance for the species conservation.