Kirmir çayı (Kocaçay) vadisi (Güdül, Ankara) florası üzerine bir araştırma
A Research on the flora of Kirmir (Kocaçay) valley (Güdül, Ankara)
- Tez No: 130956
- Danışmanlar: PROF. DR. SADIK ERİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Kirmir çayı vadisi, Güdül, Ankara, Flora, Kirmir valley, Güdül, Ankara
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
KİRMİR ÇAYI (KOCACA Y) VADİSİ (GÜDÜL, ANKARA) FLORASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Burcu Tarıkahya OZ Bu çalışmada Kirmir çayı (Kocaçay) vadisinin (Güdül, Ankara) florası araştırılmıştır. Mart 2001 ve Temmuz 2003 tarihleri arasında inceleme alanına yapılan 19 gezi sonucu 1040 bitki örneği toplanmıştır. Bu örneklerin değerlendirilmesi ile doğal olarak yetişen 74 familya, 267 cins, 440 tür, 6 alttür ve 6 varyete saptanmıştır. Kültür olarak ise 5 familya ve 31 cinse ait 42 takson tespit edilmiştir. Alanın florasını oluşturan bitkilerin 36' sı (% 8) Türkiye için endemiktir. Fitocoğrafik bölgesi belirlenebilen 137 taksondan 78' i (% 17.3) İran-Turan bölgesine, 46' sı (% 10.2) Akdeniz ve 43' ü (% 9.5) Avrupa-Sibirya fitocoğrafik bölgesine dahildir. Çok bölgeli veya bölgesi bilinmeyen 285 takson ise % 63 oranındadır. Florayı oluşturan 452 taksonun 2' si Pterİdophyta, 450' si Spermatophyta divizyosuna aittir. Gymnosperm alt divizyosu 3 takson, Angiosperm alt divizyosu 447 takson içermektedir. Angiospermlerin 388 tanesi Dicotyledonae, 59 tanesi Monocotyledonae sınıfına aittir. En çok taksona sahip familyalar: Asteraceae 43 (% 9.5), Brassicaceae 40 (% 8.9), Fabaceae 37 (% 8.2), Lamiaceae 35 (% 7.8) ve Poaceae 29 (% 6.5) iken, en çok taksona sahip cinsler: Alyssum 10 (% 2.2), Veronica 7 (% 1.6) ve Astragalus, Salvia, Vicia 6 (% 1.3) taksona sahiptir. Araştırma alanının bulunduğu A4 karesi için 47 yeni kayıt bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
A RESEARCH ON THE FLORA OF KİRMİR (KOCAÇAY) VALLEY (GÜDÜL, ANKARA) Burcu Tankahya Hacettepe University, Department of Biology, Botany Section ABSTRACT This research concerned with the flora of Kirmir (Kocaçay) valley (Güdül-Ankara). 1040 plant specimens were collected between 2001 March and 2003 July in 19 field trips to research area. 440 species, 6 subspecies and 6 varieties of natural plants belonging to 267 genera, and 74 families were determined. Except for these 42 taxa belonged to 31 genera, and 5 families are the cultivated ones. Thirty six taxa (8 %) are endemic to Turkey. The distribution of the phytogeographical elements is as follows: Irano-Turanian 17.3 % (78), Mediterranean 10.2 % (46), Euro-Siberian 9.5 % (43), pluriregional or phytogeographically unknown 63 % (285). Two taxa belong to Pteridophyta, all the rest belong to Spermatophyta. Gymnospermae has 3 taxa and Angiospermae has 447 taxa. 388 of the Angiosperm taxa belong to Dicotyledoneae, and 59 taxa belong to Monocotylodoneae. The largest families are Asteraceae with 43 taxa ( 9.5 %), Brassicaceae with 40 taxa (8.9 %), Fabaceae with 37 taxa (8.7 %), Lamiaceae with 35 taxa (7.8 %), and Poaceae with 29 taxa (6.5 %). The largest genera are Alyssum with 10 taxa (22 %), Veronica with 7 taxa (1.6 %) and Astragalus, Salvia, Vicia with 6 taxa (1.3 %). Fourty seven new species are recorded for the square A4.