Bilgisayar ağlarının başarım analizi
Computer network performance analysis
- Tez No: 130974
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ZOR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar ağları, yönlendirme algoritmaları, karınca koloni, Networks, routing algorithm, ant colony
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
BİLGİSAYAR AĞLARININ BAŞARIM ANALİZİ Aytekin Dönmez Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Bölümü istatistiksel Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı ÖZ Bilgisayar teknolojisinin hızlı gelişimi, bilgisayarların birbirine ağlar ile bağlanmasını ve verilerin bu ağlar aracılığı ile paylaşımını da zorunlu kılmıştır. Verilerin kaynağından iletilmesi istenen yere gidebilmesi için ağlar üzerinde bulunan yönlendiriciler tarafından, ağın yapısına ve ağdaki trafik yoğunluğuna göre yönlendirilmesi gerekmektedir. Bu yönlendirmenin yapılabilmesi için geçmişten günümüze yönlendirme algoritmaları geliştirilmektedir. Bu çalışmada, bilgisayar ağlarında verilerin yönlendirmesini gerçekleştiren algoritmalardan Bağlantı-Durum algoritması, Uzaklık-Vektör algoritması ve karıncaların gerçek yaşamından esinlenerek geliştirilen karınca koloni yönlendirme algoritmaları incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
NETWORK PERFORMANCE ANALYSIS Aytekin Dönmez Hacettepe University.Department of Statistics, Statistical Information Systems Section ABSTRACT Rapid development of the computer tecnology has required the computers to be connected with each other using networks and that data are shared by the others over these networks. In order to send the data from its source to destination, the data should be routed according to the network topology and traffic conditions by the routers on the network. For several decades, routing algorithms have been developed for this purpose. In this study, Link-State, Distance-Vector and Ant Colony routing algorithms (which is developed by inspiring the life of the real ants) that are used to route the data in computer Networks have been investigated.