Meriç deltasının genotoksik potansiyelinin umu test sistemi ile Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002, NM2009 ve NM3009 suşları kullanılarak araştırılması
Investigation of genotoxic potential of Meriç delta with the umu test system by using Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002, NM2009 and NM3009 strains
  1. Tez No: 130975
  2. Yazar: SİNEM KAMBUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜBECCEL DURUSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: yüzey suları, umu test, mutajenite, nitroarenler
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
MERİÇ DELTASININ GENOTOKSİK POTANSİYELİNİN UMU TEST SİSTEMİ İLE Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002, NM2009 VE NM3009 SUŞLARI KULLANILARAK ARAŞTIRILMASI Sinem Kambur Hacettepe Üniversitesi, Biyoloji Bölümü, Moleküjej>B^oloji Anabilim Dalı ÖZ x ^^ Bu çalışma, endüstriyel ve tarımsal kaynaklı atıklar ile yoğun olarak kirletilen Meriç delta'sında yürütülmüştür. Yıl boyunca 3 yerden (Meriç, Ergene, Enez) alınan su örneklerinin ekstraktları XAD-2 ve XAD-4 reçinelerinin kullanıldığı kolon metoduyla toplanmıştır, örnek ekstraktlarının SOS indükleme aktivitelerinin değerlendirildiği umu test sisteminde Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002 atasal suş olarak, S. typhimurium NM2009 (O-asetiltransferaz enzimini normalin üzerinde ifade eden) ve S. typhimurium NM3009 (O-asetiltransferaz ve nitroredüktaz enzimlerini normalin üzerinde ifade eden) suşları ise mutajenik nitroarenlerin belirlenmesi amacıyla kullanılmıştır. Baharda Ergene'den elde edilen ekstraktın NM2009 susunda ve S9'suz atasal susta neden olduğu umuC gen ifadesinin indüksiyonu, su örneğinin zayıf mutajen olarak tanımlanmasına yetecek kadar yüksek olmuştur. Yaz ayında Enez ve Ergene istasyonlarından alınan örnekler kullanılan tüm suşlarda belirgin bir indüksiyona neden olmakla birlikte, NM2009 suşundaki yüksek O-asetitransferaz aktivitesi ve NM3009 suşundaki yüksek O-asetiltransferaz ve nitroredüktaz aktiviteleri atasal suşla kıyaslandığında ekstraktın genotoksik aktivasyonunu anlamlı biçimde artırmamıştır. Dolayısıyla Meriç deltasındaki kirliliğin nitroarenlerden değil diğer organik maddelerden kaynaklandığı ileri sürülebilir. Farklı mevsimlerde bazı istasyonlardan elde edilen ekstraktlar tüm suşlarda bakteri yoğunluğunu anlamlı biçimde artırırken, (3-galaktosidaz aktivitesinde belirgin bir düşmeye neden olmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda, bahar ve yaz aylarında Meriç deltasında, Türkiye ve Bulgaristan'dan kaynaklanan endüstriyel ve tarımsal aktivitelerin neden olduğu kirlilik, ciddi olarak göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF GENOTOXIC POTENTIAL OF MERIC DELTA WITH THE UMU TEST SYSTEM USING Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002, NM2009 AND NM3009 STRAİNS Sinem Kambur Hacettepe University, Department of Biology, Molecular Biology Section ABSTRACT The present study was conducted on the Meric delta which is highly polluted by the active industrial and agricultural wastes. The organic extracts in water were collected by the XAD-2 and XAD-4 resin column method at 3 locations (Meric, Ergene, Enez) throughout the year. Evaluation of the SOS inducing activity of the sample extracts was examined with the umu test system using Salmonella typhimurium TA1535/pSK1002 as a parental strain and S. typhimurium NM2009 (overexpressed O-acethyltransferase), S.typhimurium NM3009 (overexpressed nitroreductase and O- acethyltransferase) strains were used for the detection of the mutagenic nitroarenes. The induction of the umuC gene expression we observed in the parental strain without S9 and in NM2009 by the extract of Ergene for the spring was high enough to define the sample as a weak inducer. The sample extract from Enez and Ergene stations caused an evident induction in all of the strains used for the summer samples but the high O-acetyltransferase activity in NM2009 and the high nitroreductase plus O-acethyltransferase activities in NM3009 did not significantly increase the genotoxic activation of the extract comparing to the parental strain, suggesting that the pollution in the Meric delta is not derived from nitroarenes but is due to the presence of other organic compounds. The extracts obtained from some of the stations in different seasons caused an evident decrease in (3-galactosidase activity in all the strains tested, although there was a significant increase in the bacterial density. In view of these results, a high increase in pollution in the spring and the summer in the Meric delta is caused by the active industrial and agricultural wastes from Turkey and Bulgaria which should be seriously considered. Key words : surface water, umu test, mutagenicity, nitroarenes. Advisor: Doç. Dr. Mübeccel Durusoy, Hacettepe University, Department of Biology, Molecular Biology Section