Akçakoca (Düzce) ilçesinin florası ve etnobotanik özellikleri
Flora and ethnobotany of the Akçakoca district (Düzce)
- Tez No: 130987
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ YILDIRIMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, etnobotanik, Akçakoca (Düzce), Flora, ethnobotany, Akçakoca (Düzce)
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
AKÇAKOCA (DÜZCE) İLÇESİNİN FLORASI VE ETNOBOTANIK ÖZELLİKLERİ Aslı Koca ÖZ Akçakoca (Düzce) ilçesine 2001-2003 yılları arasında 19 kez gidilmiş ve 1510 bitki örneği toplanmıştır. Bunların değerlendirilmesi sonucu 103 familya, 377 cins, 632 tür, 15 alttür ve 10 varyete saptanmıştır. En büyük familya 70 tür ile Asteraceae; en büyük cins 15 tür ile Trifolium çıkmıştır. Fitocoğrafik elementler bakımından Avrupa-Sibirya elementleri 159 tür ve % 12.4 oranı ile ilk sırada yer almıştır. Araştırma alanında endemizm oranı % 1.2 (7 tür) çıkmış ve bunların tehlike kategorileri verilmiştir. Davis'in kareleme sistemine göre 75 tür A3 için yeni kare kaydı olarak saptanmıştır. Araştırma alanının genel vejetasyonu ve etnobotaniği hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
FLORA AND ETHNOBOTANY OF THE AKÇAKOCA DISTRICT (DÜZCE) Aslı Koca ABSTRACT The 1510 specimens were collected in 19 field trips to Akçakoca (Düzce) district between 2001-2003. 103 families, 377 genera, 632 species, 15 subspecies and 10 varieties were determined. The largest family is Asteraceae with 70 species and the largest genus is Trifolium with 15 species. Phytogeographically, Euro-Siberian elements are the first with 159 species and with the ratio of 12.4%. Endemism ratio is % 1.2 with 7 species. Threaten categories are given. The 75 species are new records for A3 according to the Davis' grid square system. General vegetation and ethnobotanic data of the research area are given.