SSL (güvenli bağlantı katmanı) kullanılarak internet bilgisayarları arasında güvenli erişim ve dosya işlemlerinin gerçekleştirilmesi
Secure access and file operations between internet computers through the use of SSL (secure socket layer) protocol
  1. Tez No: 131005
  2. Yazar: SELMA AYÇA KÖKER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sunucu, İstemci, ASP (Active Server Pages), SSL (Secure Socket Layer), IIS (Internet Information Service), DNS (Domain Name System), Server, Client, ASP (Activer Server Pages), SSL (Secure Socket Layer), IIS (Internet Information Service), DNS (Domain Name System)
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
AĞ TARAYICI KULLANILARAK, AĞ ÜZERİNDE YER ALAN BİR BİLGİSAYARIN DOSYA SİSTEMİNE ERİŞİM VE ERİŞİLEN SİSTEM ÜZERİNDE DOSYA İŞLEMLERİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Selma Ayça Köker Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışmada kişisel bir bilgisayara ağ üzerinde sunucu bilgisayar özelliği kazandırılması, istemci bilgisayarlar tarafından bu bilgisayara ait dosya sisteminin ağ tarayıcı üzerinde görüntülenmesi ve görüntülenen sunucu dosya sistemi üzerinde istemci tarafından dosya işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi amaçlanmıştır. İlk olarak ağ üzerinde bulunan bir kullanıcı dinamik DNS (Domain Name System) ve Microsoft IIS 5.0 yazılımları kullanılarak sunucu bilgisayar haline getirilmiştir. Elde edilen sunucu bilgisayar üzerinde, ASP programlama tekniği ile hazırlanmış olan Filexplorer programı çalıştırılarak, ağ üzerinde yer alan istemci bilgisayarların, sunucu haline getirilen bilgisayara ait dosya sistemini ağ tarayıcı üzerinde görüntüleyebilmeleri ve sunucu bilgisayar üzerinde dosya işlemleri yapabilmeleri sağlanmıştır. Üzerinde Filexplorer programı koşan sunucu bilgisayarı ile, ağ üzerinde yer alan istemci bilgisayarlar arasında dosya transferi işlemlerine olanak sağlanmıştır. Sunucu ve istemci bilgisayarlar arasında ağ ortamında gerçekleştirilen dosya transferi işlemleri sırasında, veri güvenliğinin sağlanabilmesi amacı ile SSL (Secure Socket Layer) teknolojisi kulanılmıştır. Sunucu bilgisayar üzerinde bulunan dosyaların, istemciler tarafından ağ üzerinde bulunan kullanıcılara elektronik posta ile iletilebilmesi sağlanmıştır. Sonuç olarak, insanların kişisel bilgisayarlarına, dünyanın herhangi bir yerinden ağa bağlanarak, donanımdan bağımsız olarak erişebilmeleri Filexplorer yazılımı ile sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ACCESS TO FILE SYSTEMS AND MAKING FILE OPERATIONS ON A WEB SERVER AT WORLD AREA NETWORK BY USING WEB BROWSER Selma Ayça Köker Hacettepe University, Electrical and Electronics Engineering Section ABSTRACT In this thesis, a software has been realized in order to access a computer's file system and to make file operations via computer, on the world area network (internet), using web browser for monitoring on the client side. A standard user machine on the internet has been set up to be a server machine by using dynamic DNS technique and Microsoft IIS 5.0 software. ASP (Active Server Pages) programming method is used to prepare the Filexplorer software, to access the file system of a server and to make file operations from client machines, using web browser on the internet domain. Between the server and client machines, file upload and download operations can be performed. SSL (Secure Socker Layer) is used while uploading and downloading files to ensure the secure connections and network authentication. Client machines can email the files on the server machine to the users on the internet. As a result, a personal computer can be made accessible from anywhere on the world area network through a web browser, independently on a computer.