Kontak lenslere oksijen difüzyonunun ESR tekniği ile incelenmesi
Investigation of oxygen diffusion in contact lenses by ESR technique
  1. Tez No: 131012
  2. Yazar: EMİNE AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILMAZ KAPTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kontakt lens, oksijen difüzyonu, ESR, y-ışınlaması, contact lens, oxygen diffusion, ESR, y-irradiation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
KONTAKT LENSLERE OKSİJEN DÎFÜZYONUNUN ESR TEKNİĞİ İLE İNCELENMESİ Emine Aydın ÖZ Bu çalışmanın amacı, kontakt lenslere oksijen difüzyonunu Elektron Spin Rezonans (ESR) spektroskopisi yardımı ile incelemektir. Bu çalışmadaki kontakt lens örnekleri, kullanıcılar tarafından bir ay süre ile kullanılmış yumuşak kontakt lens tipindedir. ESR, paramagnetik örneklere duyarlı bir spektroskop! yöntemidir. Paramagnetik olmayan örnekler, spin etiketleme yöntemi ile veya iyonlaştırırcı radyasyonla (y, X- ışını...) ışınlanıp bağlar kırılarak ESR tekniği ile incelenebilir. Bu çalışmada, vakumlanan kontakt lens örnekleri, y -ışınları ile ışınlanıp ESR spektrumları alınmıştır. örneklerin ESR spektrumları öncelikle vakum ortamında alınmış ve havada zamana bağımlı olarak gelişen değişimler incelenmiştir. Spektrumdaki çizgilerin şiddetinin zamanla azaldığı gözlenmiştir. ESR spektrumundaki çizgilerin tepeden tepeye genişliğinin (AHPP) değişimi de araştırılmıştır. AHpp 'in değişimi ihmal edilecek kadar küçük olduğundan, kökçe konsantrasyonu olarak çizginin tepeden tepeye şiddeti alınmıştır. Vakumda ışınlanmış örnekler havaya açılınca ESR sinyal şiddetindeki değişim zamanla incelenerek elde edilen verilerden difüzyon katsayısı hesaplanmıştır. Difüzyon kuramı, örneğin geometrisine bağlıdır. Bu nedenle kontakt lenslerin geometrisi düzlem levhaya yakın kabul edilip, düzlem levha için difüzyon kuramından faydalanarak D, difüzyon katsayıları bulunmuştur. Oksijen girişi için gerekli eşitlikler türetilerek D değerinin bulunması amaçlanmıştır.Kontakt lenslere oksijen difüzyonu gözlenerek uzun ve kısa erimli difüzyon katsayıları hesaplanmıştır. Kısa erimli difüzyon katsayısı 10“8 cm2/s ve uzun erimli difüzyon katsayısı 10”9 cm2/s basamağında elde edilmiştir. Kontakt lens üreticilerinin kullandığı oksijen geçirgenliği terimi ile, bu çalışmada hesaplanan oksijen difüzyon katsayısı arasındaki uyum incelenmiştir. Ayrıca kontakt lens örneklerinin ESR spektrumları için benzetişim çalışmaları da yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF OXYGEN DIFFUSION IN CONTACT LENSES BY ESR TECHNIQUE Emine Aydın ABSTRACT The goal of this work is to investigate oxygen diffusion in contact Jenses by ESR spectroscopy. The contact lens samples that were used for one month in this study are the type of soft contact lenses. ESR is a spectroscopy technique.which is sensitive to paramagnetic samples. Non- paramagnetic samples can be investigated by ESR either spin labelling technique or irradiation by radiation { y, X-ray..) which leads to broken bonds in the sample. In this study, vacuumed contact lens sample was irradiated by y -ray and then ESR spectrum was obtained. ESR spectra of the samples were recorded in vacuum firstly and the changes in spectra in air environment were investigated depending on time. The decrease in intensity of lines in spectra was observed with time. The changes in the linewidht (AHpp) of ESR spectra were also investigated. The change in AHpp ( linewidht ) was very small so that peak to peak intensity was taken as radical concentration. When irradiated samples in vacuum is exposed to air, diffusion coefficient was estimated from the data that is obtained by investigating changes in ESR signal intensity. Diffusion theory depends on the samples geometry. So that the geometry of contact lenses was accepted as close to plane sheet and diffusion coefficient was obtained by using diffusion theory for planar sheet. Estimating the D values was aimed by derivations of the necessary equations for oxygen diffusion.Long and short- range diffusion coefficients were estimated by observing the oxygen diffusion in contact lenses. Short- range diffusion coefficient was obtained as 10“8 cm2 /s order of magnitude and long- range one was 1 0”9 cm2 /s. Consistency between the oxygen permeability term that is used by contact lens producers and diffusion coefficient estimated in this study was investigated. Moreover, simulation studies of ESR spectra of contact lenses were also presented.