Akarçay havzası yer altı suyu ortalama yaşının alansal dağılımının modellenmesi
Modeling of spatial distribution of mean groundwater age in the Akarçay basin
  1. Tez No: 131013
  2. Yazar: BORGA MENTEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT TEZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Akarçay Havzası, taşınım, modelleme, MF2K-GWT, Argus ONE, yeraltısuyu yaş dağılımı, Akarçay Basin, transport, modeling, MF2K-GWT, Argus ONE, groundwater age distribution
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Akarçay Havzası Yeraltısuyu Ortalama Yaşının Alansal Dağılımının Modellenmesi Borga Menteş ÖZ Hidrojeolojik sistemi tanımlamak için geliştirilen bir yaklaşım olan yeraltısuyu yaş dağılımı, beslenmenin ve çekimin akiferin hidrolojik davranışı üzerindeki etkisini değerlendirmek için kullanışlı bir araç olmaktadır. Bu çalışma yeraltısuyu ortalama yaşının alansal dağılımının hesaplanması ve sunulmasını, bu şekilde bu yeni yöntemin Akarçay havzasında kullanımının gösterilmesini amaçlamaktadır. Yeraltısuyu yaş dağılımını benzeştiren MF2K-GWT için gerekli olan veri yeraltısuyu akım modeli olan MODFLOW-2000 tarafından üretilmiştir. Akım modelinin kalibrasyonunda deneme-yanılma ile elde edilen sonuçların iyileştirilmesi için evrik modelleme yöntemi kullanılmıştır. Akım modelinin hidrolik iletkenliğe ve özgül depolamaya karşı hassasiyeti belirlendikten sonra taşınım modeli çalıştırılmıştır. Akım modelinin sonucu olan ortalama yaşın alansal dağılımı grafiklerle ve yaş kesitleriyle gösterilmiştir. Yaş dağılımı yardımıyla beslenme ve çekim bölgelerindeki karışımın etkisi yorumlanmıştır. Sonuçlar yaşın havza genelinde büyük olduğunu ancak beslenim ve çekim bölgelerinde daha küçük olduğunu göstermektedir. Beslenme bölgelerinde bulunan bir kirleticinin, beslenme süresine göre kısa bir zaman zarfında kuyulara ulaşacağı sonucuna varılmıştır. Bunun yanısıra, kirleticinin göreceli olarak uzun bir süre sistem içerisinde kalacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Modeling of Spatial Distribution of Mean Groundwater Age In The Akarçay Basin Borga Menteş ABSTRACT Groundwater age distribution recently developed approach to define hydrogeological system provides an useful tool to analyse the effects of recharge and pumpage on the hydrologic behaviour of the aquifer. This study is aimed at calculating and mapping the spatial distribution of mean groundwater age, thereby demonstrating the use of this new approach in the Akarçay basin. The required data for MF2K-GWT program which simulated the groundwater age distribution were produced by the groundwater flow model MODFLOW-2000. Inverse modeling method was used to refine the results obtained by trial and error in calibration of the flow model. Transport model was run after determining the sensitivity of flow model to hydraulic conductivity and specific storage parameters. Spatial distribution of mean age as the output of the transport model were displayed with graphs and age sections. Effects of mixing in recharge and pumpage areas were interpreted by the help of age distribution. The results suggested that the age is generally high in the basin but rather low in recharge and pumpage areas. It was concluded that a polutant that might exist on recharge areas may reach wells in a short time compared to the recharge period. Furthermore, it is determined that the pollutant will remain relatively long time in the system.