Eğri parçalı moment yöntemi ile sarmal anten çözümlemesi
Analysis of helical antenna using method of moments with curved segments
  1. Tez No: 131019
  2. Yazar: AHMET SELÇUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRSEN SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sarmal anten, Konik sarmal anten, Eğri Parçalı Moment Yöntemi, Helical Antenna, Conical helix antenna, Moment method with curved segments
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
EĞRİ PARÇALI MOMENT YÖNTEMİ İLE SARMAL ANTEN ÇÖZÜMLEMESİ Ahmet Selçuk ÖZ Bir sarmal antenin ışınımı ekseni boyunca veya eksenine dik olarak yoğunlaştırılabilir. Sarmal antenin en önemli özelliği bu ışınım çeşitlerinde dairesel kutuplanma gösterebilmesidir. Dairesel kutuplanma özelliğini 2 : 1 gibi bir frekans bandı genişliğinde koruması bu antenlerin başka bir avantajıdır. Bu özellikleri sayesinde sarmal antenler uydu iletişimi ve radyoastronomide kullanılmıştır. Son yıllarda gelişen hücresel telefon sistemi ise bu antenler üzerindeki araştırmaları canlı tutmaktadır. Sarmal antenlerin elektromanyetik çözümlemesinde kullanılan yöntemlerden biri Moment Yöntemidir. Bu yöntemde genel olarak tel antenler alt bölgelere ayrılıp, bu bölgeler doğrusal olarak yaklaştırılmaktadır. Daha gelişmiş bir yaklaşım tel antene ait eğri alt bölgelerin oldukları gibi alınması ve bu yaklaşıma uygun elektrik alan integral denkleminin çözülmesidir. Eğri parçalar aynen korunduğundan bu yöntem Eğri Parçalı Moment Yöntemi (EPMY) olarak adlandırılmaktadır. Bu tezde EPMY sarmal antenin üzerindeki akım dağılımı hesaplayacak şekilde uygulanmıştır. Akım dağılımı sayesinde elde edilen elektrik alan ve eksenel oran değerleri sarmal antenler üzerinde yapılan ölçümlerle karşılaştırılmıştır. Sarmal anten dışında incelenen diğer anten ise konik sarmal antendir. EPMY'de temel alınan elektrik alan denklemi tel antenin yay uzunluğu parametresine bağımlıdır. Konik sarmal eğrisinin yay uzunluğu parametresine bağlı olarak ifade edilmesi matematiksel zorluklar çıkarmaktadır. Bu sebepten dolayı EPMY'de temel alınan elektrik alan integral denklemi çözümü genelleştirilerek herhangi bir parametre ile ifade edilebilecek şekle getirilmiştir. Bu yaklaşım sonucu konik sarmal anten için elde edilen ışınım örüntüleri ölçüm sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
HELICAL ANTENNA ANALYSIS USING MOMENT METHOD WITH CURVED SEGMENTS Ahmet Selçuk Hacettepe University, Department of Electrical and Electronics Engineering ABSTRACT A helical antenna's radiation can be concentrated along or normal to its axis. The most important feature of this antenna is that it can exhibit circular polarisation in these radiation types. Maintaning this polarisation over a bandwidth of 2 :1 is another advantage of these antennas. Because of these features helical antennas have been widely used in satellite communication and radioastronomy. Recent advances in cellular telephone systems keep researches on helix antennas active. One of the methods used in electromagnetic analysis of helical antennas is Moment Method. In this method, generally, wire antennas are divided into subdomains which are approximated by linear elements. A more improved approach involves taking subdomains without any approximation and solving the electric field integral equation appropriate for this approach. Since curved subdomains are consired to stay same this method is called Moment Method with Curved Segments (MOMCS). In this thesis MOMCS is applied to compute the current distribution on helical antennas. Electric field and axial ratio values obtained using computed current are compared with measurements carried on helical antennas. Conical helix antenna is another antenna analysed in the thesis. For MOMCS to be applied on conical helix antenna, conical helix curve must be defined in terms of arc length parameter. However this causes rather complex mathematical calculations. In order to overcome the mathematical complexity MOMCS is extended to be defined in terms of any parameter. The radiation patterns computed with this approach are compared with measurement results.