Grafik kullanıcı arayüzü düzeyinde veri sürümlü mimari ile regresyon testi otomasyonu
Graphical user interface level regression test automation based on data-driven architecture
  1. Tez No: 131020
  2. Yazar: CEYDA ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DEMİRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Regresyon Testi, Test Otomasyon Sistemi, GUI, Veri Sürümlü Mimari, Rational Robot, bakımlılık, tutarlı tekrarlanabilirlik, Regression Test, Test Automation System, GUI, Data Driven Architecture, Rational Robot, maintainability, consistent repeatability
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
GRAFİK KULLANICI ARA YÜZÜ DÜZEYİNDE VERİ SÜRÜMLÜ MİMARİ İLE REGRESYON TESTİ OTOMASYONU Ceyda Özaydın Hacettepe Üniversitesi, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bu çalışma, bir yazılım uygulamasının regresyon testlerinin bir 'test işletim ve karşılaştırma aracı' ile 'grafik kullanıcı arayüzü' düzeyinde otomatize edilmesini konu almaktadır. Böylece, söz konusu yazılımdaki hataların son durumu ve yazılımın belirli fonksiyon ve özellikleri sağlayıp sağlamadığı sınanmaktadır. Test otomasyonu bir yazılım geliştirme eforudur. Meydana getirilen test otomasyon sisteminin 'sağlam', 'güvenilir', 'kullanımı ve bakımı kolay' bir yapıya sahip olması için, 'Veri Sürümlü Mimari' olarak adlandırılan otomasyon yaklaşımından faydalanılmış, bunun yanı sıra test sistemini oluşturan parçaların (fonksiyon, skript) 'modüler bir yapı' teşkil etmesi, 'kod yeniden-kullanımının' ve işletim hatalarına karşı çeşitli işlevlerin otomasyon sistemine dahil edilmesi sağlanmıştır. Çalışmanın sonunda, test otomasyonunu gerçekleştiren bir prototip üretilmekte ve kısa dönemde elde edilen işletim sonuçlarından örnekler verilmektedir; ayrıca uzun vadedeki kazanç olasılığı değerlendirilmektedir. Esasında, otomatik regresyon test sistemleri uzun bir süre boyunca, düzenli olarak gerçekleştirilen işletimlere bağlı olarak kazanç sağlayan projelerdir. Dolayısıyla bu alanda yapılacak bir yatırımda bu durum gözönüne alınmalı; ayrıca otomasyon için gerekli şartların belirlenmesi ve yeterli kaynak sağlanması yoluna zamanında gidilmelidir.
Özet (Çeviri)
GRAPHICAL USER INTERFACE LEVEL REGRESSION TEST AUTOMATION BASED ON DATA-DRIVEN ARCHITECTURE Ceyda Özaydın Hacettepe University, Electrical and Electronics Engineering Section ABSTRACT This study focuses on the automation of regression tests of a software application on 'graphical user interface' level with a 'test execution and comparison tool'. Thus, it will be possible to examine the last state of the errors and to verify whether some specific functionalities and features are provided in the application. Test automation is a software development effort. In order to create a 'robust', 'reliable', 'usable' and 'maintainable' test automation system, a specific automation approach, known as 'Data Driven Architecture', is benefited during test automation process. In addition, it is provided that the components of the test system (functions, scripts) are built regarding to generate a 'modular structure', there is 'code reusability' and various functions against execution failures are included in the automation system. At the end of this study, a prototype realizing test automation has been produced and some examples of the short-term execution outcomes are presented; furthermore, the probability of gain in long-term is evaluated. Actually, automated regression test systems are the projects, which provide gain due to regularly performed executions during a long time interval. Therefore, this aspect has to be taken into account; furthermore, necessary conditions for automation have to be determined and enough resources have to be provided in time, in case of investing in this area.