J2ME destekli telefonlarda mobil harita uygulamaları
Mobile mappings applications over J2ME-enabled phones
- Tez No: 131030
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİ ERCAN, DR. KIVANÇ DİNÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: J2ME MIDP, J2ME destekli telefon, konum bazlı servisler, mobil harita, J2ME MIDP, J2ME-enabled phones, Location Based Services, mobile mapping
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
J2ME DESTEKLİ TELEFONLARDA MOBİL HARİTA UYGULAMALARI Yeşim Tunççekiç OZ Bu tezin amacı, çoğunlukla dizüstü bilgisayar ve PDA gibi gelişmiş özelliklere sahip mobil cihazlarda kullanılan ve coğrafi veriler ile çalışan mobil harita uygulamalarının sınırlı özelliklere sahip Java destekli mobil telefonlarda da kullanılabileceğini göstermektir. Bu tezde, 2G (Second Generation - İkinci nesil) ve 2.5G (2.5 Generation - 2.5. nesil) gibi kablosuz iletişim teknolojisi nesilleri, XML (Extensible Markup Language), WML (Wireless Markup Language), cHTML (Compact Hypertext Markup Language) ve Java gibi programlama ve biçimleme dilleri, WAP (Wireless Markup Language), i-mode ve J2ME (Java 2 Micro Edition) gibi yeni uygulama platformları, LBS (Location Based Services - Konum Bazlı Serviler) ve mobil harita uygulamaları gibi mobil servisler anlatılmış ve tartışılmıştır. Belirtilen tez konusunun desteklemesi amacıyla geliştirilen bir mobil harita uygulaması sunulmuş, tasarımı ve çalışma prensipleri ayrıntılarıyla anlatılmıştır. JMMA (J2ME Based Mobile Mapping Application - J2ME Bazlı Mobil Harita Uygulaması) adlı bu uygulama J2ME destekli mobil telefonlarda kullanılmak üzere geliştirilmiştir. JMMA, kullanıcının mobil telefonunda ve internet veritabanı sunucusunda çalışan istemci/sunucu tabanlı bir harita uygulamasıdır. Mobil telefonda çalışan uygulamanın yazılımı, Sun Microsystems J2ME MIDP (Mobile Information Device Profile) ile geliştirilmiştir. Yazılım geliştirme ortamı olarak Borland JBuilder, emülasyon ve test ortamı olarak da Borland Mobile Set 3 kullanılmıştır. JMMA ile harita uygulamalarının J2ME destekli mobil telefonlarda uygulanabileceği ispatlanmıştır.
Özet (Çeviri)
MOBILE MAPPING APPLICATIONS OVER J2ME-ENABLED PHONES Yeşim Tunççekiç ABSTRACT The main topic of the thesis is; geographic information and mapping applications can be delivered effectively over mobile devices, not only to laptops and PDAs but also to mobile phones although they have limited capabilities. This thesis discusses the generations of mobile transmission systems like Second Generation (2G) and 2.5 Generation (2.5G), programming and markup languages like Extensible Markup Language (XML), Wireless Markup Language (WML), Compact HyperText Markup Language (cHTML) and Java, emerging application platforms like Wireless Application Protocol (WAP), i-mode and Java 2 Micro Edition (J2ME), and wireless services like Location Based Services (LBS) and mobile mapping applications. A mobile mapping application - JMMA (J2ME-Based Mobile Mapping Application), is presented for J2ME-enabled mobile phones in this thesis. JMMA is a client/server mobile mapping application running on a user's mobile phone and an Internet database server. The application software which persists on the client was developed in Sun's J2ME Mobile Information Device Profile (MIDP). Borland J2ME Wireless Toolkit (WTK) was used as an emulation environment and JMMA was tested in this emulation program. The results of JMMA proved that it is possible to implement Location Based Services and mapping applications over J2ME-enabled mobile phones.