Kserotolerant mayalar için besiyeri optimizasyonu ve bu mayaların yüksek şeker içerikli bazı gıdalardan izolasyonu ve tanımlanması
Media optimization for xerotolerant yeasts and isolation-identification of these yeasts from some high-sugar products
  1. Tez No: 131034
  2. Yazar: ŞULE ŞENSES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Z. YEŞİM ÖZBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: kserotolerant maya, besiyeri, şekerli gıdalar, tanımlama, xerotolerant yeasts, media, high-sugar products, identification
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
KSEROTOLERANT MAYALAR İÇİN BESİYERI OPTIMİZASYONU VE BU MAYALARIN YÜKSEK ŞEKER İÇERİKLİ BAZI GIDALARDAN İZOLASYONU VE TANIMLANMASI Şule Şenses Hacettepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu çalışmada ilk olarak; kserotolerant mayaların gıdalardan izolasyonunda kullanılabilecek ve bazıları tarafımızca modifiye edilen besiyerleri, geri kazanım etkinlikleri açısından karşılaştırılmalardır. Bu besiyerleri Malt Extract Yeast Extract %50 Fructose Glucose agar, Malt Extract Yeast Extract %40 Sucrose agar, Malt Extract Yeast Extract %40 Glucose %0.1 Peptone agar, Malt Extract Yeast Extract %40 Glucose %0.8 Peptone agar, Potato Dextrose %50 Sucrose Glucose agar ve kontrol amaçlı Malt Extract ağardır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise; yüksek şeker içerikli bazı gıdalardan kserotolerant maya izolasyonu ve tanımlanması gerçekleştirilmiştir. Besiyeri geri kazanımlarının karşılaştırılmasında saf maya kültürü olarak Zygosaccharomyces bailii, Z. rouxii, Saccharomyces cerevisiae; aşılama ortamları olarak ise; model sistem, üzüm suyu ve meyveli yoğurt kullanılmıştır. Çalışılan her bir aşılama ortamı için, besiyerlerinin geri kazanımları arasındaki farkların istatistiksel olarak önemli oldukları (p0.05) belirlenmiştir, öznel değerlendirmelerde; MY 40S' in kısa inkübasyon süresi ve koloni gözlem kolaylığı özelliklerinin diğer besiyerlerine göre daha üstün olduğu saptanmıştır. Doğal olarak kontamine olmuş gıdalar ile çalışıldığında, MY 40S besiyerinin bileşimine chloramphenicol eklendiğinde bakteri gelişiminin engellenebildiği gözlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde Dichloran %18 Glycerol agar, Tryptone Glucose Yeast Extract agar, Malt Extract Yeast Extract %50 Glucose agar ve MY 40S agar izolasyon besiyerleri olarak kullanılmışlardır. ID 32C maya tanımlama sisteminin de kullanıldığı denemelerde 67 adet maya tanımlanabilmiştir. Meyveli yoğurt ve meyve aramalı taze peynir örneklerinden izole edilen mayaların çoğunun Candida cinsi içerisinde yer aldıkları saptanmıştır. Bal ve kuru meyvelerdeki maya florasının ise değişken olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
MEDIA OPTIMIZATION FOR XEROTOLERANT YEASTS AND ISOLATION- IDENTIFICATION OF THESE YEASTS FROM SOME HIGH-SUGAR PRODUCTS Şule Senses Hacettepe University, Department of Food Engineering ABSTRACT In the first stage of this research, media which could be used for the isolation of xerotolerant yeasts and some of them modified by us, were compared according to their recovery performances. These media are Malt Extract Yeast Extract 50% Fructose Glucose agar, Malt Extract Yeast Extract 40% Sucrose agar, Malt Extract Yeast Extract 40% Glucose 0.1% Peptone agar, Malt Extract Yeast Extract 40% Glucose 0.8% Peptone agar, Potato Dextrose 50% Sucrose Glucose agar and as the reference medium Malt Extract agar. In the second step of the study, isolation and identification of the xerotolerant yeasts from some high-sugar products were performed. During comparison of the recovery performances of the media, while Zygosaccharomyces bailii, Z. rouxii, Saccharomyces cerevisiae were used as pure cultures, as inoculation media model system, grape juice and fruit yoghurt were used. For each of the inoculation medium used, the differences between recovery performances of the media were found significant (p0.05). In subjective evaluations about media, MY 40S medium was found superior than the other media concerning the short incubation period and easy distinction of colonies. During the study undertaken with naturally contaminated food, it was observed that by adding chloramphenicol to the composition of MY 40S medium, growth of bacteria could be supressed. In the second part of the study, Dichloran 18% Glycerol agar, Tryptone Glucose Yeast Extract agar, Malt Extarct Yeast Extract 50% Glucose agar and MY 40S agar were used as isolation media. In the experiments which ID 32C yeast identification system was also used, 67 yeast strains could be identified. It was established that the most of the yeasts isolated from fruit yoghurt and fruit flavored quark were belong to the Candida genus. The yeast flora of honey and dried fruits were determined as variable.