Tavuk kesimhane ve işletmelerinde kullanılan ticari dezenfektanların etkinliklerinin belirlenmesi
Determination of efficacy of commercial disinfectants used in poultry slaughterhouses
  1. Tez No: 131035
  2. Yazar: AYLA ŞENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tavuk kesimhanesi ve işletmesi, bakteri florası, dezenfeksiyon, dezenfektanlar, dezenfektan etkinliği, agar disk difüzyon yöntemi, yüzey etkinlik testi, Poultry slaughterhouse, bacterial flora, disinfection, disinfectants, efficacy of disinfectants, agar disc diffusion method, surface test method Advisor Prof. Dr. Ayhan Temiz, Hacettepe University, Faculty of Engineering, Food Engineering Department 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
TAVUK KESİMHANE ve İŞLETMELERİNDE KULLANILAN TİCARİ DEZENFEKTANLARIN ETKİNLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Ayla Şener Hacettepe Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü ÖZ Bu çalışmada, tavuk işletmelerinde kullanılan çeşitli ticari dezenfektanların işletmeye özgü bakteriler üzerindeki etkinlikleri araştırılmıştır. Bu amaçla ilk aşamada, Ankara'daki bir tavuk kesimhane ve işletmesinin üretim hattındaki belirli bazı kontrol noktalarından iki farklı dönemde gıda kalite ve güvenliği indikatörü olan bazı bakteri suşları (koliform bakteriler ve E. coll, Stapylococcus spp. ve S. aureus, Salmonella spp. ve Campylobacter spp.) izole edilmiş ve bu izolatlar çeşitli biyokimyasal testler ve API 10 S test kitlerinden yararlanılarak tanımlanmıştır, ikinci aşamada“kağıt disk agar difüzyon yöntemi”ve "yüzey etkinlik testinden yararlanılarak tanımlanan bakteri izolatlarına karşı yedi farklı ticari dezenfektanın etkinliği belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın son aşamasında ise, işletmede kullanılan ve aynı zamanda çalışmalarımızda test ettiğimiz dezenfektanlardan biri olan ticari A dezenfektan preparatının işletme koşullarındaki etkinliği test edilmiştir. Bu amaçla, işletmede belirlenen çeşitli kontrol yüzeylerinden temizlik ve dezenfeksiyon uygulamaları öncesi ve sonrasında ayrı ayrı mikrobiyolojik örnekler alınmış, bu örneklerdeki mikroorganizma düzeyi gıda kalite ve güvenliği indikatörü olan belli bakteriyolojik kriterler yönünden karşılaştırılmalı olarak belirlenmiştir. Kağıt disk agar difüzyon yöntemine göre, denemeye alınan dezenfektanların bakteri izolatları üzerindeki etkinlikleri arasında farklar olduğu ve bazı dezenfektanların bakteri izolatlarının büyük bir çoğunluğuna karşı etkisiz olduğu belirlenmiştir. Bu yöntemle, dezenfektan konsantrasyonunun dezenfektan etkinliğini etkileyen önemli bir faktör olduğu ortaya çıkmıştır. Yüzey etkinlik testlerinden elde edilen sonuçlar, denemeye alınan dezenfektanların tümünün denenen en düşük konsantrasyonlarda test edilen bakteri izolatları üzerinde etkili olduğunu göstermiştir. İşletmede analizlerin gerçekleştirildiği üretim gününde dezenfeksiyon amacıyla kullanılan A dezenfektanının, işletme koşullarında genelde etkili olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF EFFICACY OF COMMERCIAL DISINFECTANTS USED IN POULTRY SLAUGHTERHOUSES Ayla Şener Hacettepe University, Faculty of Engineering, Food Engineering Department ABSTRACT In this study, the efficacy of various commercial disinfectants used in poultry slaughterhouses was investigated against characteristics bacteria of slaughterhouse. In the first step of the study, the indicator bacterial strains of food quality and safety (coliform bacteria and E. coli, Stapylococcus spp. and S. aureus, Salmonella spp. and Campylobacter spp.) were isolated from different control points of a poultry slaughterhouse in Ankara at two different period and identified by biochemical teste and API 10 S test kits. In the second step of the study, the efficacy of seven commercial disinfectant preperations against the identified bacterial strains was determined by using paper disc agar diffusion method and surface test method. In the final step of the study, the efficacy of the commercial disinfectant A preparation used for disinfection of the slaughterhouse in the test day was determined. For this purpose, microbiological samples were taken from various control surfaces of the slaughterhouse at pre- and post-cleaning and disinfection treatments. Microbial levels of the samples were comparatively determined in terms of the certain bacterial indicators of food quality and safety. As a result of paper disc agar diffusion method, it was determined that the disinfectants tested had different effectiveness on the tested bacterial strains. The results of paper disc agar diffusion method indicated that concentrations of the disinfectant solutions was an important factor on the effectiveness of disinfectants. By this method, certain disinfectants were determined as ineffective against majority of the strains. However it was determined that all of the disinfectants were effective against the tested bacterial strains with the surface tests. The results of the last step of the study showed that disinfectant A used in the slaughterhouse as disinfectant had generally well efficacy on the surfaces tested.