Tersinir reaksiyonlarda dönüşümün artırılmasının modellenmesi: Tek/çok bileşenli adsorpsiyon mekanizmaları ve reaksiyon ortamından adsorpsiyon kolonunda ürün uzaklaştırılması
Modelling of the enhancement of the conversion in reversible reactions: Single/multicomponent adsorption mechanisms and product separation from reaction medium via adsorption column
- Tez No: 131036
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET RİFAT ÖZDURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Reaktif adsorpsiyon, sabit yatak, non-equilibrium, tersinir reaksiyon, iki bileşenli adsorpsiyon, modelleme, Reactive adsorption, fixed bed, non-equilibrium, reversible reaction, binary adsorption, modelling
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 273
Özet
TERSİNİR REAKSİYONLARDA DÖNÜŞÜMÜN ARTIRILMASININ MODELLENMESİ: TEK/ÇOKBİLEŞENLİ ADSORPSİYON MEKANİZMALARI VE REAKSİYON ORTAMINDAN ADSORPSİYON KOLONUNDA ÜRÜN UZAKLAŞTIRILMASI F. Aslı Alkan ÖZ Bu tez çalışmasında, denge kısıtlaması olan reaksiyonlarda oluşan ürünün, sabit yataklı adsorpsiyon kolonunda adsorpsiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan ürün uzaklaştırılmasının dönüşüme etkisinin araştırılması amacıyla bir model takımı geliştirilmiştir. Geliştirilen algoritmalar yardımıyla, tek geçişli ve sirkülasyonlu, adsorptif ayırma ve reaktif sistem davranışları simüle edilmiştir. Reaktör konfigürasyonuna bağlı olarak, tek ve iki bileşenli adsorpsiyonun, bileşenlerin reaktant ve/veya ürün olduğu tersinir reaksiyonlarda dönüşüme etkisi araştırılmıştır. Tek ve iki bileşenli adsorpsiyon proseslerinde ortaya çıkan kolon davranışları, bileşenlerin, sıvı ve katı fazda oluşan konsantrasyon profillerinin, zamanla ve kolon boyunca değişimleri izlenerek detaylı olarak analiz edilmiştir. Tezde sunulan model denklemlerinin çözümü için sonlu farklar tekniğine dayalı sayısal yöntemler kullanılmıştır. Sayısal çözümde kararlılık (stability) ve sönüm (convergence) problemlerinin önüne geçmek için kapalı (implicit) teknik kullanılmıştır. Bu. tez çalışmasında sabit yataklı adsorpsiyon kolonlarında yerel denge varsayımına gerek duyulmadan sistemin modellenebileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
MODELLING OF THE ENHANCEMENT OF THE CONVERSION IN REVERSIBLE REACTIONS: SINGLE/MULTICOMPONENT ADSORPTION MECHANISMS AND PRODUCT SEPARATION FROM REACTION MEDIUM VIA ADSORPTION COLUMN F. Aslı Alkan ABSTRACT This thesis aims to improve the process performance of an equilibrium-limited reaction by removing the product from the reaction medium via adsorption column. A mathematical model that describes single and binary sorption systems is presented. In the thesis, single-pass and recycled adsorptive separation and reactive systems are simulated. The effect of single and binary adsorption processes on the conversion of first order reversible reactions, where the adsorbates are either product or reactant species is investigated and probable reactor configuration effects is envisaged. During the processes, column behaviors are analyzed from the time and position change of liquid and solid phase concentration profiles of the components throughout the fixed bed adsorption column. The presented model equations are solved numerically by the method of finite differences, so as to prevent the problems such as instability and convergence, implicit method has been used. The remarkable point to be dwelled on is that, the method presented in this work is free from the generally used local equilibrium assumption between the solid and the liquid phases, during the evaluation of mass transfer in fixed bed adsorption column.