Web-tabanlı akıllı eğitimde uyarlanır içerik sunumu sisteminin Bayesian ağı yaklaşımı ile tasarımı ve gerçekleştirilmesi
Design and implementation of an adaptive content presentation system with Bayesian network approach in web based intelligent tutoring
- Tez No: 131058
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜNAL YARIMAĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Uyarlanır Eğitim Sistemleri, Akıllı Eğitim Sistemleri, Uyarlanır içerik Sunumu, Dinamik İçerik Sunumu, Adaptive Learning Systems, Intelligent Tutoring Systems, Adaptive Content Presentation, Dynamic Content Presentation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
WEB-TABANLI AKILLI EĞİTİMDE UYARLANIR İÇERİK SUNUMU SİSTEMİNİN BAYESIAN AĞI YAKLAŞIMI İLE TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Eser ÖZMERT BÜĞRÜ Hacettepe Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ÖZ Web-tabanlı Akıllı Eğitim Sistemleri, kişiye zaman ve mekandan bağımsız, kendisine göre uyarlanmış ve Web-tabanlı eğitimin getirebileceği sorunlardan arındırılmış bir eğitim olanağı sunmaktadır. Akıllı Eğitim Sistemleri incelendiğinde, bu sistemlerin ana işlevlerinin Uyarlanır İçerik Sunumu olduğu görülür. Uyarlanır İçerik Sunumu için, sistemin bir öğrenci Modeli oluşturması ve sunulacak bir sonraki Eğitsel Etkinlik Seçiminde bu modelden yararlanması gerekir. Bu tez kapsamında hedeflenen Uyarlanır İçerik Sunumu Sisteminin gerçekleştirilmesi için öncelikle, öğrenci Modeli oluşturmada dikkate alınacak öğrenci özelliklerinin neler olabileceği ve bunların uyarlanır içerik sunumuna nasıl katkı sağlayabileceği değerlendirilmiştir. Sonra öğrenci Modeli oluşturmada kullanılan teknikler incelenmiş ve hangi tekniğin kullanılacağına karar verilmiştir. Son olarak, sunulacak bir sonraki Eğitsel Etkinlik Seçiminde kullanılabilecek yapay zeka teknikleri incelenmiş ve hangisinin kullanılacağı belirlenmiştir. Buna göre geliştirilen sistemde, öğrencinin bilgi düzeyi, öğrenme metodu, amacı, bir bilgi öğesine karşılık gösterdiği davranış ve bir bilgi öğesi için harcadığı zaman bilgileri değerlendirilmektedir, öğrenci Modeli oluşturmada Bayesian yaklaşımı ile örtüşme Modeli benimsenmiştir. Sunulacak bir sonraki Eğitsel Etkinlik Seçiminde ise, Bayesian Karar Ağlan kullanımı tercih edilmiştir. Geliştirilen sistem, bir Web- tabanlı eğitim yönetim sistemi ile birleştirilerek, nasıl çalıştığı örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
DESIGN AND IMPLEMENTATION OF AN ADAPTIVE CONTENT PRESENTATION SYSTEM WITH BAYESIAN NETWORK APPROACH IN WEB BASED INTELLIGENT TUTORING Eser ÖZMERT BÜ?RÜ Hacettepe University, Department of Computer Engineering ABSTRACT Web-based Intelligent Tutoring Systems provide adaptive learning, which is independent of time and place with no significant difficulties of ordinary Web-based learning systems. The basic function of an Intelligent Turtoring System is Adaptive Content Presentation. For Adaptive Content Presentation, the system should develop a Student Model and use it in the next Pedagogical Action Selection (PAS) process. In this thesis, implementation of an Adaptive Content Presentation System is aimed. For this purpose, first of all, critical student characteristics and their contribution to Adaptive Content Presentation was considered. Next, the modelling technique to be used was determined after studying many techniques in Student Modelling. Finally, the artificial intelligence techniques used in Pedagogical Action Selection process were evaluated and one of them is selected. In the consequent system; student data such as student level, goal, learning style, attitute to knowledge item and time spent for this item were used. In Student Modelling, Overlay Model with Bayesian Approach was chosen. For the next Pedagogical Action Selection process, the usage of Bayesian Belief Networks was prefered as an artificial intelligence technique. This system is run by integrating it with a Web-based Learning Management System.