Himmetoğlu (Göynük-Bolu) linyit sahasındaki drenaj sorununun çözümüne ilişkin nümerik ve analitik yöntemlerin karşılaştırılması
Comparison of numerical and analytical methods applied to drainage problems at Himmetoğlu (Göynük-Bolu) lignite area
- Tez No: 131057
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EKMEKÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Göynük-Himmetoğlu, açık maden işletmesi, yeraltısuyu sorunu, PMWIN, Göynük-Himmetoğlu, open pit mines, groundwater problem, PMWIN
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrojeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
HİMMETOĞLU (GÖYNÜK-BOLU) LİNYİT SAHASINDAKİ DRENAJ SORUNUNUN ÇÖZÜMÜNE İLİŞKİN NÜMERİK VE ANALİTİK YÖNTEMLERİN KARŞILAŞTIRILMASI Sibel Demirci Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü, Hidrojeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı ÖZ Bolu-Göynük Himmetoğlu Linyit Açık İşletmesinde yeraltısuyunun neden olduğu drenaj ve duraysızlık sorunları güvenli ve sürekli üretimi tehdit edecek boyutlara ulaşmıştır. Bu çalışmada yeraltısuyu sorununa etkin çözümler üretebilmek amacıyla açık işletmenin de içinde bulunduğu alanda sayısal model uygulaması gerçekleştirilmiştir. Alandaki hidrojeolojik koşullar, Processing Modflow (PMWIN) matematiksel modeli aracılığıyla benzeştirilmiştir. Yeraltısuyunun kazı öncesi ve kazı sonrası durumu belirlenmiş ve etkin düşüm sağlanabilmesi için basamakların gerisine yerleştirilmesi gereken kuyu sayısı aralıkları ve pompaj debilerinin belirlenmesi amacıyla model çalıştırılmıştır. Model sonucunda 75 m aralıklarla yerleştirilmiş 10 adet kuyudan 5 l/s debi ile çekim yapılarak yeraltısuyu seviyesinin kazı alanı için en uygun seviyeye düşürülebileceği görülmüştür. Matematiksel model sonuçları ile alanda daha önce uygulanan analitik yöntem sonuçlan karşılaştırılmıştır. Etkin düşüm sağlanması için kuyuların 35 m aralıklarla 6 l/s debi ile çalıştırılması gerektiğini ortaya koyan analitik çözüm ile karşılaştırma sonucunda, sayısal yöntem kullanılarak daha az kuyu ve daha düşük debi ile daha etkin düşüm sağlandığı belirlenmiştir. Bu yöntemle işletmedeki yeraltısuyu sorununun ortadan kaldırılabileceği gösterilmiştir. Yeraltısuyu işletmesinin yanısıra drenaj sorunlarında da nümerik yöntemin analitik yönteme göre daha hassas, güvenilir ve etkin çözümler sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
COMPARISON OF NUMERICAL AND ANALYTICAL METHODS APPLIED TO DRAINAGE PROBLEMS AT HİMMETO?LU (GÖYNÜK-BOLU) LIGNITE AREA Sibel Demirci Hacettepe University, Department of Geological Engineering, Hydrogeological Engineering Section ABSTRACT Drainage and stability problems related to groundwater at the Himmetoğlu lignite coal open pit mine in Göynük-Bolu are crucial as mining operations are adversely affected. In this study, numerical model applications were carried out at and around the open pit to develop an efficient solution to the groundwater problem. The hydrogeological conditions in the area was simulated by a numerical model, Processing Modflow (PMWIN). The situation of groundwater before and after the excavation was determined and the groundwater model simulated to determine the discharge rate, number and location of wells to get an effective drawdown. At the end of the simulation, 10 pumping wells located 75 m far from each other with a discharge rate of 5 l/s each was found to be adequate to lower the water to a level that will allow safe excavation. The results of analytical model that applied in the area in a previous study and the results of numerical model was compared in terms of efficiency. The comparison with analytical method, which brings out pumping wells shuld be located 35 m far from each other with a discharge rate of 6 l/s each, suggested that a more effective solution was provided by the numerical method in terms of technical and economic efficiency. It was concluded that, numerical methods produce more sensitive, reliable and effective solutions compared to analytical methods also in drainage problems.